Svičkova: tradicionalne češke knedle
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Otkrivamo odakle potječe tradicionalno jelo svičkova i kako je dobilo ime.
- Kako napraviti jelo svičkova: evo recepta u koracima.
- Ovdje možeš saznati kako napraviti savršeno tijesto s kvascem za prilog od čeških knedla.
Od kuda potječe svičkova?
Izvorno je jelo svičkova bilo dio češke kuhinje čija jela još uvijek čine svakodnevnu kulturu prehrane na području bivšeg Češkog kraljevstva. Danas je tadašnje Češko kraljevstvo dio Češke Republike. Češka je kuhinja vrlo popularna i u okolnim područjima, primjerice u Šleskoj, Moravskoj i Lužici. U doba Češkog kraljevstva za izvornu svičkovu uvijek se upotrebljavao goveđi file, a danas je to uglavnom drugo pečeno goveđe meso. U Češkoj se već desetljećima raspravlja o tome koji je ultimativni originalni recept za svičkovu, odakle točno potječe i tko ga je izmislio.
Danas također postoji i varijanta ovog jela sa svinjetinom umjesto govedine koja se zove falešná svíčková (lažna pečenica). Svičkova se tradicionalno poslužuje s češkim knedlama. Osim toga, posebno kremasti umak od vrhnja karakterističan je dio ovog jela.
Zanimljivo je da prema legendi, češka riječ za pečenicu (svíčková) potječe od riječi za svijeću (svíčka), jer se svičkova jela samo navečer kada su svijeće osvjetljavale blagovaonicu – vrlo romantično!
Kako napraviti jelo svičkova
Kao i kod većine tradicionalnih jela specifičnih za određenu zemlju, i svičkova ima varijacije ovisno o regiji.
Originalni recept za 4 porcije:
- 150 g mrkve
- 200 g korijena celera
- 2 luka
- 1 lovorov list
- 1 žličica crnog papra u zrnu
- ½ žličice zrna pimenta
- 100 g slanine s prugama
- 1 kg goveđe pečenice
- 1 žlica pročišćenog maslaca
- sol
- 1 l goveđeg temeljca
- 2 žlice senfa
- šećer
- 50 ml bijelog vinskog octa
- 5 grančica timjana
- 150 g vrhnja (30 % masnoće).
- Mrkvu, celer i luk oguli i nasjeckaj na veće kockice. List lovora, papar i piment stavi u vrećicu za čaj i zaveži špagom.
- Slaninu nareži uzdužno na trakice širine oko 1 cm. Probodi goveđu pečenicu po sredini vlakana vrlo uskim, dugim nožem. Dugom pincetom ili kuharskom iglom provuci trakice slanine kroz otvor.
Dobro je znati: ovaj se postupak naziva špikanje i sprečava da se pečenje osuši tijekom kuhanja. - Zagrij pročišćeni maslac u tavi za pečenje. Goveđu pečenicu obilno posoli i zapeci na jakoj vatri oko 2 minute sa svake strane. Sklonite pečenicu s vatre.
- Pripremljeno povrće prži na pročišćenom maslacu oko 3 minute. Ulij temeljac, umiješaj senf i začini šećerom i octom. Operi timijan, osuši ga i dodaj u lonac s mesom i vrećicom za čaj. Pirjaj meso do 2 i pol sata sa zatvorenim poklopcem na laganoj vatri.
- Izvadi meso iz umaka, dodaj vrhnje i sve fino pasiraj, začini solju, šećerom i octom po želji. Umak je idealan kada je pikantan i blago kiselkast. Posluži pečeno meso s umakom.
Uz pečeno meso i umak, savršena svičkova tradicionalno uključuje češke knedle, brusnice i kriške limuna.
Češke knedle
Što bi bila uspješna svičkova bez čeških knedli kao prilog? Knedle su idealne uz umak od vrhnja koji je karakterističan za ovo jelo te njihova kombinacija omogućuje našim okusnim pupoljcima da u potpunosti urone u svaki zalogaj. Češke knedle nisu samo odlične uz svičkovu, već se dobro slažu i s gulašom i drugim jelima s pečenim mesom. Recepti za knedle (češki: houskové knedlíky) razlikuju se od regije do regije. Originalne češke knedle uvijek se prave na bazi žemlji, oblikuju se u ovalne duguljaste okruglice i poslužuju narezane na kriške.
Dizano tijesto za češke knedle – evo recepta!
Danas recepti za češke knedle ponekad uključuju prašak za pecivo, ali originalne češke knedle od kruha prave se s kvascem. Sastojci za dvije knedle:
- 1 žemlja odstajala 2 – 3 dana
- 250 ml mlijeka
- 10 g svježeg kvasca (ili 2 žličice suhog)
- 500 g pšeničnog brašna#1 jaje
- ½ žličice soli
- ½ žličice šećera.
- Žemlju nareži na kockice veličine oko 1 cm.
- Mlijeko pažljivo zagrij u loncu (ne smije prokuhati) i u njemu uz stalno miješanje otopi svježi kvasac.
- U zdjeli pomiješaj brašno, jaje, sol i šećer.
- Dodaj mlijeko i otopljeni kvasac i zamijesi sve sastojke.
- Postupno dodaj kockice žemlje i sjedini masu.
- Tijesto u zdjeli pokrij kuhinjskom krpom i ostavi da se diže na toplom mjestu 45 minuta.
Savjet: za to je prikladna pećnica zagrijana na 45 °C uz gornje/donje grijanje. - Zatim prepolovi tijesto i rukama oblikuj dvije duguljaste valjkaste okruglice, svaka oko 20 cm dužine i 10 cm debljine.
- Zakuhaj veći lonac posoljene vode i u njemu kuhaj knedle oko 10 minuta, okreni ih i zatim kuhaj još 10 minuta.
- Knedle pažljivo izvadi iz lonca i odmah nekoliko puta probodi vilicom kako bi se oslobodila para. Oštrim nožem nareži knedle i posluži ih.