Posna jetrena kobasica: aromatični namaz
Posna jetrena kobasica ubraja se u takozvane barene kobasice. One se pretežito proizvode od unaprijed barena ili unaprijed kuhana mesa, životinjskih iznutrica, kožica ili slanine. Međutim, za barene kobasice upotrebljavaju se i sirovi sastojci, kao što je jetra.
Posna jetrena kobasica ima ova posebna svojstva
Posna jetrena kobasica jest kuhana kobasica. Ona se sastoji od svinjetine, svinjske jetre, slanine i začina. Posna jetrena kobasica u prosjeku ima udio jetre od deset do 35 posto. Usto sadrži, ovisno o receptu, zaprženi luk i tipične začine, kao što su papar, nitritna sol za konzerviranje, đumbir, muškat, piment, mažuran, timijan i kardamom. Jetrena kobasica ima finu granulaciju i može se mazati. U načelu se kuhane kobasice mogu podijeliti na čvrste kuhane kobasice, takozvane konzervirane i barene kobasice, te kuhane kobasice za mazanje . U kuhane kobasice za mazanje ubraja se i posna jetrena kobasica.
Odakle izvorno potječe posna jetrena kobasica?
Spominjanje pojma „jetrena kobasica” pronaći ćete već tijekom 11. i 12. stoljeća. Tada se jetrena kobasica tradicionalno provodila tijekom klanja domaćih životinja te je služila preradi ostataka svinje. Tijekom tadašnje proizvodnje kobasica nastajale su sorte fine, srednje grube i grube jetrene kobasice. Regionalno su se razvile dodatne različite varijante, koje se razlikuju u pogledu upotrijebljenih začina te udjela mesa, jetre i slanine.
Kada je sezona posne jetrene kobasice?
Posna jetrena kobasica dostupna je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati posna jetrena kobasica i kako se treba čuvati?
Posna jetrena kobasica idealno je prikladna kao namaz na kruhu, bagetu ili žemljici. Taj se namaz dodatno može začiniti lukom ili svježim vlascem. Topla, svježa jetrena kobasica tradicionalno se, uz krvavice i potrbušinu, smatra sastavnim dijelom mesne plate. Uz nju se često poslužuje i kiseli kupus s krumpirom ili kruh.
Ovako se treba čuvati posna jetrena kobasica
Posna jetrena kobasica u crijevu po mogućnosti bi se trebala konzumirati svježa. Posna jetrena kobasica može se, kao i sve vrste barenih i kuhanih kobasica, od dva do četiri dana čuvati u hladnjaku pri temperaturi od nula do četiri Celzijeva stupnja. Također, najhladnije mjesto za čuvanje kobasica nalazi se neposredno iznad pretinca za povrće. Već otvoreni proizvod mora se potrošiti unutar nekoliko dana. Posna jetrena kobasica u konzervi ili staklu konzervirana je te se stoga može od šest do osam mjeseci čuvati bez hlađenja. Posna jetrena kobasica može se i zamrznuti pri temperaturi od minus 18 Celzijevih stupnjeva na razdoblje od četiri mjeseca. Pri tome je potrebno obratiti pozornost na to da pakiranje bude zatvoreno.
Ovo se nalazi u posnoj jetrenoj kobasici
Posna jetrena kobasica važan je izvor željeza, a na 100 grama sadrži 7,5 miligrama vrlo lako probavljiva željeza. Također, u njoj su sadržani važni vitamini B te životno potrebni minerali kalcij i magnezij. Vitamini B2 i B3 imaju važnu funkciju za metabolički sustav tijela. Također, sadržane mineralne tvari kalcij i magnezij jačaju srce, kosti i mišiće, posebno tijekom stresnih razdoblja i tjelesnih opterećenja.
kcal: 333 kcal
Ugljikohidrati: 0,98 g
Bjelančevine: 15,96 g
Masti: 29,88 g
Vitamin A: 10,48 µg
Vitamin B1: 0,26 mg
Vitamin B2: 1,31 mg
Vitamin B6: 0,34 mg
Vitamin C: 22,39 mg
Vitamin E: 0,35 mg
Kalcij: 12 mg
Željezo: 7,49 mg
Kalij: 244 mg
Magnezij: 19 mg
Natrij: 663 mg