Iceberg salata: hrskava varijanta salate
Ledena salata, poznata i kao „Iceberg” salata, hrskava salata ili batavija, potječe iz SAD-a. Ona predstavlja podvrstu zelene salate te je prikladna za brojna različita hladna jela. Međutim, ova prilično mlada salata svoj naziv duguje prvenstveno svojoj metodi isporuke. Naime, kako bi se Iceberg salata mogla očuvati tijekom dugačkih prijevoznih putova, ona se održava svježom dodavanjem velikih količina leda.
Iceberg salata ima ova posebna svojstva
Iceberg salata popularan je sastojak salata i klasičan dodatak mesnim jelima poput, na primjer, hamburgera. Iceberg salata može se konzumirati sirova te skuhana ili kuhana na pari. Ona se odlikuje svježim, sočnim i iznimno aromatičnim okusom. Kako listovi Iceberg salate, tako se može konzumirati i njezina peteljka – pri čemu peteljka često ima gorči okus od listova.
Odakle izvorno potječe Iceberg salata?
Iceberg salata izvorno potječe iz Sjedinjenih Američkih Država te predstavlja jednu od varijanti kultivirane zelene salate. Za uspješan uzgoj Iceberg salate potrebna je blaga i vlažna klima. Odgovarajući dobri uvjeti za uzgoj postoje, na primjer, u regijama južne i središnje Njemačke te u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj. Osim toga, zelena salata prvenstveno se uzgaja i na jugu SAD-a.
Kada je sezona Iceberg salate?
Iceberg salata ubire se prvenstveno u razdoblju od svibnja do listopada. Sjetva se većinom provodi od travnja do svibnja. U skladu s time, Iceberg salata u svježem obliku u maloprodaji je pretežito dostupna tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci. No na temelju naprednih metoda prijevoza i očuvanja svježine Iceberg salata dostupna je u maloprodaji – bilo u sirovu ili obrađenu obliku – tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati Iceberg salata i kako se treba čuvati?
Iceberg salata popularan je sastojak salata i klasičan dodatak mesnim jelima poput, na primjer, hamburgera. Iceberg salata može se konzumirati sirova te skuhana ili kuhana na pari. Tijekom kupnje prvenstveno je potrebno obratiti pozornost na vanjski izgled glavice salate. Listovi moraju imati snažnu zelenu (ili pak crvenkastu) boju te biti čvrsti na dodir. Cjelokupna glavica može, ovisno o vrsti, težiti do 1,5 kilograma.
Ovako se čuva Iceberg salata
Iceeberg salata trebala bi se čuvati u pretincu za povrće hladnjaka. Njezina popularnost sigurno se može pripisati i njezinu dugačkom roku trajanja. Ona se može konzumirati, čuva li se pri temperaturi od jedan do četiri Celzijeva stupnja, i nakon dva tjedna. Čak će i zarezana glavica salate nakon nekoliko dana i dalje biti hrskava ako se zapakira zrakonepropusno u foliji za očuvanje svježine.
Što možete pripremiti od Iceberg salate?
Ovo se nalazi u ledenoj salati
Iceberg salata ekstremno je niskokalorična i stoga je idealno prikladna kao dijetalna namirnica. Osim toga, u Iceberg salati kriju se brojne vitalne i mineralne tvari, koje podržavaju imunološki sustav tijela te osiguravaju neometanu probavu. Zdravstvenoj vrijednosti ove salate doprinosi i usporedivo visok udio dijetalnih tvari.
kcal: 13 kcal
Ugljikohidrati: 1,9 g
Bjelančevine: 0,7 g
Masti: 0,3 g
Vitamin A: 73 µg
Vitamin B1: 0,11 mg
Vitamin B2: 0,01 mg
Vitamin B6: 0,03 mg
Vitamin C: 15 mg
Vitamin E: 0,6 mg
Kalcij: 19 mg
Željezo: 0,4 mg
Kalij: 160 mg
Magnezij: 5 mg
Natrij: 2 mg