Rukola: orašasta i pikantna
Rukola, koja se naziva i arugula, ubraja se u obitelj biljki krstašica. Poznavali su je već Germani, koji su je čak smatrali sredstvom za poboljšanje potencije. Nakon što su Rimljani osvojili Germaniju, donijeli su rukolu na područje Sredozemlja, odakle se proširila po cijeloj Europi.
Rukola ima ova posebna svojstva
Rukola je divlja salatna biljka, čiji je okus blago oštar, orašast i pikantan, a zbog svoje svestrane arome rado se upotrebljava za pripremu salata i drugih jela. Razlikuju se sljedeće sorte:
- vrtna gorušasta rukola
- zidna rukola s dvostrukim sjemenkama
- rukola s dvostrukim sjemenkama i uskim listovima
Na biljci rukole nalaze se rascjepkani listovi prekriveni dlačicama, koji vizualno podsjećaju na listove maslačka, odnosno biljke rotkve. Sama biljka doseže visinu rasta do 50 centimetara. Listovi su dugački između pet i 15 centimetara te se mogu jesti zajedno s lisnatom stabljikom. Karakteristika biljke rukole jest njezina zelena do intenzivno zelena boja, dok su stabljike u pravilu znatno svjetlije.
Odakle izvorno potječe rukola?
Rukola je već od antičkih vremena poznata kao namirnica te je prvenstveno tijekom razdoblja Rimskog Carstva doživjela uspon u jednu od najomiljenijih salatnih biljki uopće. Zavičaj rukole nalazi se u mediteranskom području, a naposljetku je, tijekom srednjeg vijeka, dospjela i do područja Srednje Europe. Biljka rukole danas se uzgaja prvenstveno u regiji Sredozemlja te u brojnim dijelovima Francuske i jugozapadne Njemačke.
Kada je sezona rukole?
Sezona rukole traje od travnja do studenog, zbog čega je dostupna gotovo tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati rukola i kako se treba čuvati?
Rukola se upotrebljava za pripremu salata i kao začin krepkim mediteranskim jelima (na primjer, jelima od tjestenine ili na pizzi). Osim toga, smatra se temeljem za proizvodnju začinskih mješavina. Okus rukole intenzivno podsjeća na dragušac, rotkvicu i orah. Za taj su aromatičan, oštar i donekle gorak okus zaslužna ulja gorušice, koja se nalaze u njezinim sjemenkama.
Stoga se biljka zelenim salatama često dodaje samo kao začinsko sredstvo. Međutim, upotrebljava se i kao pikantan nadjev na pizzama ili pak kao začinski dodatak juhama, pestu, rižotu i jelima od tjestenine. Posebno je tipično u Toskani upotrebljavati rukolu u zelenim salatama. Naime, iz te regije također potječe naziv „Rughetta” ili „Ruchetta”. Rukola se može čuvati u pretincu za povrće hladnjaka oko tjedan dana.
Ovo se nalazi u rukoli
Ulja gorušice sadržana u rukoli imaju antibakterijsko djelovanje, a mineralne i vitalne tvari koje se nalaze u njoj podržavaju imunološki sustav.
kcal: 30 kcal
Ugljikohidrati: 2,1 g
Bjelančevine: 2,6 g
Masti: 0,7 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,04 mg
Vitamin B2: 0,09 mg
Vitamin B6: 0,07 mg
Vitamin C: 62 mg
Vitamin E: 1 mg
Kalcij: 160 mg
Željezo: 1,5 mg
Kalij: 369 mg
Magnezij: 34 mg
Natrij: 27 mg