Radič: gorka lisnata salata
Postoje razne sorte radiča, koje se razlikuju ne samo po izgledu, već i po sadržanim tvarima i okusu. Radič se prvenstveno uzgaja u južnim predjelima, na primjer, u Italiji. Odatle potječu i najčešći nazivi za sorte radiča.
Radič ima ova posebna svojstva
Radič je lisnato povrće, koje se ubraja u biljnu obitelj glavočika. U načelu postoje dvije različite vrste radiča: s jedne strane glavica radiča, a s druge lisnata rozeta radiča, koja se naziva i „Radicchio di Verona”. Obje vrste imaju sasvim drukčija vremena dozrijevanja. Zreli radič relativno je gorak, no izvrsno se može kombinirati s kiselim i slatkim povrćem ili voćem.
Listovi radiča imaju karakterističnu, ljubičastu ili pak plavkastu boju, a peteljka mu je bijela. Mogu se jesti kako peteljka tako i listovi. Svježi radič doseže promjer od 25 centimetara uz težinu do najviše 500 grama.
Odakle izvorno potječe radič?
Radič voli toplu, vlažnu klimu, zbog čega je njegov zavičaj prvenstveno južna Europa. Radič je čovjeku već od antičkih vremena poznat kao namirnica, a nekada se nazivao i „plavičasta cikorija”. Danas se radič uzgaja gotovo svugdje na svijetu. Međutim, vodeće su države za uzgoj Italija, Turska i Novi Zeland.
Kada je sezona radiča?
Radič se ubire prvenstveno od lipnja do listopada te se može nazvati klasičnim ljetnim povrćem. Uvezeni radič nudi se od listopada te sve do lipnja. Radič je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati radič i kako se treba čuvati?
Radič se smatra omiljenim sastojkom za mediteranske salate te je idealan kao prilog svim vrstama mesnih jela. Budući da je radič relativno gorak, može ga se kombinirati s drugim salatama, voćem ili povrćem, na primjer, u salati od naranče i radiča. Kada se dobro zapakira, može ostati svjež do tjedan dana u pretincu za povrće hladnjaka.
Što možeš pripremiti od radiča
Ovo se nalazi u radiču
Radič sadrži cijeli niz vitalnih i mineralnih tvari te se stoga smatra apsolutnim pojačivačem imuniteta. Potrebno je spomenuti vitamine B, A i C te mineralne tvari kalij i kalcij. Osim toga, zreli radič sadrži i brojne sekundarne biljne tvari, koje se povoljno odražavaju na metabolizam i time dodatno naglašavaju dodanu zdravstvenu vrijednost ove namirnice. Gorke tvari podržavaju funkciju jetre i žuči.
kcal: 16 kcal
Ugljikohidrati: 1,5 g
Bjelančevine: 1,2 g
Masti: 0,22 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,07 mg
Vitamin B2: 0,03 mg
Vitamin B6: 0,05 mg
Vitamin C: 28 mg
Vitamin E: 0,5 mg
Kalcij: 40 mg
Željezo: 1,5 mg
Kalij: 240 mg
Magnezij: 11 mg
Natrij: 10 mg