Kukuruzni škrob: izvrstan za pečenje
Kukuruzni škrob ubraja se u skupinu jestivih škrobova te je idealno prikladan za pečenje i kuhanje. U pogledu okusa blag je i slatkast, zbog čega se može upotrebljavati na razne načine. Škrob dobiven iz kukuruza obično je bez glutena i laktoze.
Kukuruzni škrob ima ova posebna svojstva
Škrob dobiven iz kukuruza obično je bez glutena i laktoze. Stoga se može upotrebljavati kao povoljna varijanta za pečenje osobama koje su pogođene alergijama ili nepodnošljivošću na laktozu. Škrobno brašno vrijedno je kao izvor energije i zbog svojstava pečenja.
Odakle izvorno potječe kukuruzni škrob?
Kukuruzni škrob dobiva se iz stanica kukuruza iz uzgoja. Biljke pohranjuju škrob kao prekomjerne energetske rezerve u svojem tkivu. Kukuruz izvorno potječe iz Meksika, no danas se uzgaja diljem svijeta. Kao organski spoj škrob se ubraja među najvažnije ugljikohidrate poznate čovjeku.
Kada je sezona kukuruznog škroba?
Kukuruzni škrob proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine
Za što se može upotrebljavati kukuruzni škrob i kako se treba čuvati?
Kukuruzni škrob prikladan je za pečenje kolača, torti, biskvita te prhkog peciva posebno finih pora. Tijekom kuhanja kukuruzni se škrob upotrebljava kao vezivno sredstvo za juhe, povrće i umake. Dodavanjem škroba zgušnjavaju se juhe i umaci te tako dobivaju pravilnu konzistenciju. Kukuruzni škrob upotrebljava se i za slatka jela, kao što su pudinzi, kreme, voćni želei i jela s voćem.
Ovako se treba čuvati kukuruzni škrob
Kukuruzni škrob mora se čuvati na hladnom i suhom mjestu jer bi se u dodiru s vlagom pokvario. U idealnom se slučaju čuva u zatvorenoj limenci za čuvanje na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Škrobno brašno neutralna je okusa, no lako može poprimiti druge okuse, zbog čega se treba čuvati odvojeno od drugih namirnica. U idealnim se uvjetima kukuruzni škrob može čuvati nekoliko godina.
Ovo se nalazi u kukuruznom škrobu
Kukuruzni škrob ne sadrži gluten. Stoga je posebno prikladan za osobe koje pate od nepodnošljivosti glutena.
kcal: 346 kcal
Ugljikohidrati: 85,9 g
Bjelančevine: 0,4 g
Masti: 0,1 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0 mg
Vitamin B2: 0,01 mg
Vitamin B6: 0 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0 mg
Kalcij: 0 mg
Željezo: 0,5 mg
Kalij: 7 mg
Magnezij: 2 mg
Natrij: 3 mg