Kruh od više žitarica: ukusan
Kruh od više žitarica proizvodi se od najmanje tri, ali često i više različitih zrna ili sorti žitarica. Pšenično i raženo brašno imaju najveći udjel, a njima se dodaju dodatne sorte žitarica, kao što su pravi pir, ječam, zob ili pak kukuruz.
Kruh od više žitarica ima ova posebna svojstva
Raznolikost zrna u kruhu od više žitarica zaslužna je za njegov okus i karakter. Za kruh od više žitarica u pravilu se upotrebljava mješavina brašna od nekoliko vrsta brašna, uglavnom brašna od integralnih zrna, ali i od pšenice, pravog pira i raži. Upotrijebljene su sjemenke pri tome sjemenke lana, sezama, sjemenke bundeve i suncokretove sjemenke. Vrlo su tamni samo kruhovi od integralnih zrna raži. Postoje i razlike u pogledu toga kako se zrna prethodno obrađuju.
Priprema zrna žitarica
Najpoznatije je, dakako, brašno, koje nastaje mljevenjem zrna, a zatim se upotrebljava i usitnjeno zrno, što znači da se zrna žitarica grubo melju za kruh od više žitarica. Ljuštenje zrna također ima ulogu. U zrnima koja se obrađuju neoljuštena nalazi se više vitamina. Žitarice se za kruh od više zrna upotrebljavaju i u obliku pahuljica, na primjer, zobenih pahuljica, koje se dodaju u mješavinu za pečenje.
Odakle izvorno potječe kruh od više žitarica?
Sâm kruh nastao je od kako su se ljudi naselili i počeli s uzgojem žitarica. Ukupno gledano postoji više od 3000 vrsta kruha. Uostalom, svjetski su prvaci u konzumaciji kruha Nijemci: ni u kojoj se drugoj državi svijeta ne peče, prodaje i svakodnevno konzumira toliko vrsta kruha kao u Njemačkoj. Postoji oko 300 različitih sorti, a redovito se pojavljuju nove.
Kada je sezona kruha od više žitarica?
Kruh od više žitarica dostupan je svjež tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati kruh od više žitarica i kako se treba čuvati?
Sve sorte kruha od više žitarica posebno su ukusne s krepkim sirom, s nadjevom od rajčica i krastavaca ili pak sasvim jednostavno premazane maslacem u kombinaciji s marmeladom, medom, namazima ili začinima. Mašta ne poznaje granice. Dopušteno je sve što je popularno i ukusno. Svjež proizvod kao što je kruh od više žitarica mora se potrošiti unutar nekoliko dana. Prije nego što kruh postane suh i tvrd, preporučuje se čuvanje na suhom i tamnom mjestu, na primjer, košari za kruh. Također, kruh se može dobro zamrznuti cijeli ili narezan na kriške.
Ovo se nalazi u kruhu od više žitarica
Kruh od više žitarica sadrži sve vrijedne sastojke cijelog zrna. Samo se time jamči i potpuni te visoki udio hranjivih vrijednosti u pogledu mineralnih tvari, elemenata u tragovima i fermenata.
kcal: 216 kcal
Ugljikohidrati: 42,8 g
Bjelančevine: 7,6 g
Masti: 1,6 g
Vitamin A: 1 µg
Vitamin B1: 0,13 mg
Vitamin B2: 0,12 mg
Vitamin B6: 0,19 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 1 mg
Kalcij: 27 mg
Željezo: 2,2 mg
Kalij: 290 mg
Magnezij: 70 mg
Natrij: 523 mg