Pšenični tost kruh: hrskavi kruh
Pšenični tost kruh, koji se katkad naziva i kruh za prženje, posebna je vrsta bijelog kruha u kalupu, koji se odlikuje posebno finim porama, karakterističnim okusom koji je blago nalik maslacu, tipično blagom aromom i tankom koricom. U pravilu se tostira prije konzumacije.
Pšenični tost kruh ima ova posebna svojstva
Pšenični tost kruh jedan je od najvažnijih sastojaka jutarnjeg doručka. Pojam „tost” potječe iz engleskog jezika i znači „pržiti”. Pšenični tost kruh prvenstveno se proizvodi od pšeničnog brašna, sredstava za dizanje, kao što su kiselo pšenično tijesto ili kvasac, šećera, soli, masti, vode i mlijeka, odnosno mlijeka u prahu.
Fine pore, tipična aroma prženja
Proizvodnja tijesta provodi se upotrebom kiselog pšeničnog tijesta ili unaprijed fermentiranog tijesta. Tost kruh odlikuje se visokim udjelom bjelančevina, kao što su mliječne bjelančevine i pšenični gluten, što vodi do izražene sposobnosti zadržavanja plina. Zauzvrat, to je razlog za nastanak finih pora u tost kruhu, koji se sporo peče.
Tipična aroma prženja nakon tostiranja posljedica je visokog udjela bjelančevina, masti i šećera. Među posebna svojstva pšeničnog tost kruha ubraja se i to što se gotovo uvijek nudi u narezanu obliku. Kako bi pojedinačne kriške tost kruha stale u toster, većina proizvođača pazi na određene standardne veličine, iako posebno normirani propisi ne postoje.
Odakle izvorno potječe pšenični tost kruh?
Pšenični tost kruh potječe iz Velike Britanije. Englezi su ga upotrebljavali već tijekom 19. stoljeća.
Kada je sezona pšeničnog tost kruha?
Ne postoji određena sezona tost kruha. Pšenični tost kruh proizvodi se tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati pšenični tost kruh i kako se treba čuvati?
Pšenični tost kruh posebno je popularan tijekom doručka ili večere. Pri tome se najčešće premazuje ili nadjeva maslacem, marmeladom, čokoladom, medom, kremom od oraha i nugata, sirom ili kobasicom. Popularnu varijantu predstavlja havajski tost, koji se nadjeva sirom, ananasom i šunkom. Sir je zatim potrebno prepeći i na kraju dodati maraskino višnju. U kombinaciji sa slatkim nadjevima, kao što je medi ili krema od čokolade, ili pak kao osnova za sendviče, pšenični tost kruh upotrebljava se u tostiranu ili pak u netostiranu obliku.
Ovako se treba čuvati pšenični tost kruh
Tost kruh može se dobro čuvati u kutiji za kruh. Najbolje je izbjeći njegovo čuvanje u hladnjaku jer će u protivnom izgubiti svoj okus. Tost kruh može se jesti i nakon isteka roka trajanja. Međutim, stvori li se i vrlo tanak sloj plijesni, potrebno je zbrinuti cijelo pakiranje u otpad. Kriške tost kruha vade se pojedinačno i zatim nekoliko minuta peku u tosteru.
Ovo se nalazi u pšeničnom tost kruhu
Pšenični tost kruh u maloj mjeri sadrži bjelančevine te mineralne tvari, kao što su kalcij, fosfor, kalij, magnezij i cink. U tost kruhu od integralnog zrna ta je količina u pravilu nešto veća.
kcal: 262 kcal
Ugljikohidrati: 48 g
Bjelančevine: 7,4 g
Masti: 4,5 g
Vitamin A: 20 µg
Vitamin B1: 0,08 mg
Vitamin B2: 0,05 mg
Vitamin B6: 0,11 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,7 mg
Kalcij: 58 mg
Željezo: 1 mg
Kalij: 160 mg
Magnezij: 24 mg
Natrij: 551 mg