Kvinoja: moćno zrno s Anda
Kvinoja, u Europi poznata i pod nazivima „andski proso” ili „peruanska riža”, zbilja je jedna od najstarijih uzgajanih biljaka svijeta. Stanovnicima Anda u Južnoj Americi ova biljka već više od 6000 godina služi kao jedna od najvažnijih namirnica.
Kvinoja ima ova posebna svojstva
Nazivi „proso” ili „riža” za kvinoju pogrešni su jer se ova uzgojna biljka uopće ne ubraja u obitelj trava, već pripada obitelji loboda, odnosno obitelj štirovki. Dakle, iz botaničkog je aspekta ova južnoamerička uzgojna biljka u puno većoj mjeri srodna cikli, blitvi ili špinatu.
Kvinoja kao pseudožitarica
Iskoristiti se mogu kako sjemenke tako i listovi biljke kvinoje. Listovi su posebno bogati mineralnim tvarima i rado se jedu kao povrće, ali i u salatama. Za razliku od toga, sjemenke ove svestrane biljke ne razlikuju se od žitarica. Stoga se kvinoja često naziva i „pseudožitarica”.
U pogledu hranjivih vrijednosti pobjeđuje u usporedbi s brojnim običnim vrstama žitarica. Natprosječni su posebno udjeli magnezija i željeza. Kvinoja se usto smatra izvrsnim izvorom proteina. Budući da ne sadrži gluten, u slučaju nepodnošljivosti glutena može poslužiti kao alternativa žitaricama. Naziv „pseudožitarica” prikladan je zbog još jedne činjenice. Naime, od sjemenki ove biljke zbilja je moguće kuhati pivo.
Odakle izvorno potječe kvinoja?
Kvinoja potječe s Anda u Južnoj Americi, gdje se uzgaja već više od 5000 godina – posebice na nadmorskoj visini od 4000 metara.
Kada je sezona kvinoje?
Vrijeme berbe kvinoje seže od kolovoza do rujna, no proizvod je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati kvinoja i kako se treba čuvati?
Prilično male sjemenke (velike otprilike kao zrno gorušice) su, baš kao i amarant, bezglutenska pseudožitarica. One se mogu upotrebljavati poput riže. Kvinoja se može jesti čista ili kao prilog u žitnim pahuljicama. Kvinoja se prije kuhanja omekšava. Nekuhana kvinoja morala bi se čuvati na tamnom i suhom mjestu s konstantnom temperaturom. Sirova kvinoja ima rok trajanja od dvije do tri godine od datuma proizvodnje. Kuhana kvinoja može se u hladnjaku čuvati do tjedan dana. Također, može se zamrznuti.
Ovo se nalazi u kvinoji
Kvinoja sadrži brojne visokokvalitetne bjelančevine, željezo, magnezij, mangan, cink i folnu kiselinu. Ona je zdrava alternativa riži.
kcal: 335 kcal
Ugljikohidrati: 58,5 g
Bjelančevine: 13,8 g
Masti: 5 g
Vitamin A: 3 µg
Vitamin B1: 0,17 mg
Vitamin B2: 0,11 mg
Vitamin B6: 0,44 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 1,4 mg
Kalcij: 80 mg
Željezo: 8 mg
Kalij: 804 mg
Magnezij: 276 mg
Natrij: 10 mg