Krekeri: omiljena grickalica za zabave
U pravilu su krekeri slano pecivo od biskvitnog tijesta. Pojedine varijante upotpunjene su sirom i drugim sastojcima kao što su začini. Oni su popularni kao prilog raznim dipovima i umacima te se često poslužuju kao grickalica tijekom zabava.
Krekeri imaju ova posebna svojstva
Krekeri su visokokalorični i na 100 grama sadrže 450 kilokalorija, 14 grama masti, 11 grama proteina i 70 grama ugljikohidrata. Krekeri ne sadrže gotovo nikakve vitamine, no zato mineralne tvari kao što su natrij, kalij, kalcij i magnezij. Ako se tijesto od kojeg se krekeri proizvode sastoji od drugog brašna, na primjer, brašna od integralne pšenice, hranjive vrijednosti promijenit će se u skladu s time.
Odakle izvorno potječu krekeri?
Krekeri su tanko, hrskavo i suho slano pecivo. Biskvitno tijesto modificirano je od dvopeka ili tijesta za tvrde kekse. Pojam „krekeri” preuzet je od engleske riječi „cracker”.
Kada je sezona krekera?
Kod krekera riječ je o proizvodu koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se mogu upotrebljavati krekeri i kako se trebaju čuvati?
Krekeri su vrlo popularni kao kanapei, slatka grickalica i sitni međuobrok. Zahvaljujući različitom začinskom bilju i začinima mogu se izvrsno nadjenuti krepkim nadjevima. I s pomoću kupljenih krekera moguće je stvoriti pravu poslasticu za užitak. U tu je svrhu potrebno pripremiti razne umake i dipove. Ukusna je varijanta jednostavan dip sa začinskim biljem. S pomoću čašice svježeg kiselog vrhnja i svježeg, nasjeckanog začinskog bilja vrlo se brzo može pripremiti krepki dip. Kao svježi sastojak idealni su, na primjer, kolutići vlasca, sjeckani peršin, dragušac, kopar i prešani režnjevi češnjaka.
Zbog niskog udjela vode, krekeri se mogu čuvati bez poteškoća ako se u tu svrhu odabere suho mjesto. Nakon otvaranja morali bi se čuvati u limenci s mogućnošću zatvaranja radi sprječavanja prodora vlage.
Ovo se nalazi u krekerima
Krekeri su hrskavo pecivo koje se u svojstvu grickalice treba konzumirati u umjerenim količinama. Sastojci krekera temelje se na osnovnom receptu od brašna, kvasca, masti, soli i vode. Mast može biti biljno ulje. Za krepke se varijante upotrebljava začinsko bilje kao što su ružmarin, timijan ili drugi začini.
kcal: 450 kcal
Ugljikohidrati: 70 g
Bjelančevine: 11 g
Masti: 14 g
Vitamin A: 16 µg
Vitamin B1: 0,09 mg
Vitamin B2: 0,07 mg
Vitamin B6: 0,08 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,8 mg
Kalcij: 64 mg
Željezo: 1,6 mg
Kalij: 141 mg
Magnezij: 15 mg
Natrij: 977 mg