Peciva s kvascem: lagane slastice
Kod peciva s kvascem riječ je o posebno svestranoj varijaciji peciva. Već tijekom pripreme kvasnog tijesta postoje najraznovrsnije mogućnosti za pripremu. Tako se pecivo s kvascem, na primjer, može pripremiti od lagana kvasnog tijesta, koje se najvećim dijelom sastoji od brašna, kvasca i vode, ili pak od težih tijesta s jajima i masti.
Peciva s kvascem imaju ova posebna svojstva
Kvasno tijesto sastoji se od brašna te proizvodi uz dodatak vode i kvasca. Ovisno o vrsti peciva koje se želi pripremiti, upotpunjava se dodatnim sastojcima. U tu se svrhu mogu upotrebljavati šećer, mlijeko, mast, jaja ili pak voće. Kako bi se proizvelo dobro kvasno tijesto, potrebno je određeno vrijeme. Naime, kulture kvasca žive su kulture, kojima su potrebni određena temperatura i određeno vrijeme kako bi se tijesto moglo dići. Ni kvasno tijesto ne voli žurbu.
Savjeti za uspješno kvasno tijesto
Nakon što se sastojci pomiješaju, tijesto bi u zdjeli moralo mirovati na toplom mjestu najmanje tijekom razdoblja navedena u receptu. Pri tome se pod pojmom „toplo” zbilja podrazumijeva samo „toplo”, a ne i „vruće”. Najbolje će mirovati pod vlažnom krpom prostrtom preko zdjele i u blizini radijatora. Međutim, vlažna krpa ne bi smjela dodirivati tijesto. Ovisno o receptu, zatim se drugi put mijesi i zatim dodaje na lim za pečenje.
No i na njemu mora određeno vrijeme mirovati. Kako bi se proizvela dobra peciva s kvascem, potrebno je odvojiti određeno vrijeme. Tipična peciva s kvascem su Berlineri, kruh, žemljice, tijesto za pizzu, kvasna pletenica, božićni kolač, tjestenina kuhana na pari, biskvit za kolače, pletenica s makom i brojna druga.
Odakle izvorno potječu peciva s kvascem?
Kvasna tijesta gotovo su jednako stara koliko i uzgoj žitarica. Jedan od praoblika kvasca jest kiselo tijesto, koje je nastalo spontanom fermentacijom te se u kruhu od kiselog tijesta ciljano upotrebljava radi boljeg okusa i probavljivosti. Na papirusima iz 1555. godine prije nove ere postoje pisani dokazi o kuhanju piva, a time i o pivskom kvascu. Kvasna tijesta ugrubo se mogu podijeliti na sljedeće sorte:
- lagana kvasna tijesta: sadrže do deset posto šećera i do deset posto masti (primjer: štrudla)
- srednje teška kvasna tijesta: sadrže do 20 posto šećera i do 20 posto masti (primjer: Berlineri)
- teška kvasna tijesta: sadrže do 20 posto šećera i čak više od 20 posto masti (primjer: božićni kolač)
Kada je sezona peciva s kvascem?
Svježa peciva s kvascem u načelu su dostupna tijekom cijele godine. Međutim, pojedine sorte, kao što je uskrsna pletenica ili pak božićni kolač, dostupne su samo sezonski.
Za što se mogu upotrebljavati peciva s kvascem i kako se trebaju čuvati?
Peciva s kvascem u obliku kruha i žemljica ubrajaju se među osnovne namirnice. Slatka peciva s kvascem iznimno su popularna. Većina peciva s kvascem karakteristična su i najčešće se konzumiraju bez ikakvih dodataka. Peciva s kvascem koja se čuvaju na hladnom i suhom mjestu trajat će nekoliko tjedana, dok rok trajanja svježih peciva s kvascem iznosi svega nekoliko dana. Peciva s kvascem mogu se i bez poteškoća zamrznuti. Slatka peciva od kvasnog tijesta, na primjer, keksi ili kolačići, morali bi se čuvati u zatvorenoj limenci za kekse.
Ovo se nalazi u pecivima s kvascem
Kvasac sadrži važne mineralne tvari te osigurava ukusna i lako probavljiva tijesta, koja su dijelom lakše probavljiva od tijesta bez dodataka.
kcal: 249 kcal
Ugljikohidrati: 39 g
Bjelančevine: 8,5 g
Masti: 6,6 g
Vitamin A: 49 µg
Vitamin B1: 0,04 mg
Vitamin B2: 0,08 mg
Vitamin B6: 0,07 mg
Vitamin C: 1 mg
Vitamin E: 0,5 mg
Kalcij: 35 mg
Željezo: 0,9 mg
Kalij: 139 mg
Magnezij: 17 mg
Natrij: 31 mg