Tjestenina od integralnog zrna: dijetalna
U međuvremenu se tjestenina od integralnog zrna etablirala kao alternativa klasičnoj tjestenini od durum pšenice. Ona sadrži znatno više dijetalnih vlakana, a usto i velike količine cinka, željeza i vitamina B.
Tjestenina od integralnog zrna ima ova posebna svojstva
Tjestenina od integralnog zrna proizvodi se od durum pšenice od integralnog zrna i vode. Jaja se u pravilu ne upotrebljavaju. Za proizvodnju durum pšenice od integralnog zrna pšenici se uklanjaju samo sjemene ovojnice i osje, dok klica i ljuska ostaju očuvani. Tako će preostati veća količina mineralnih tvari, ulja, dijetalnih vlakana i vitamina, koji mogu biti važni za tijelo i prehranu. Tjestenina od durum pšenice od integralnog zrna najčešće izgleda tamnije i ima izraženiju smeđu boju od tjestenine od svijetlih žitarica.
Kada je sezona tjestenine od integralnog zrna?
Tjestenina od integralnog zrna proizvodi se neovisno o sezoni, zbog čega je u maloprodaji dostupna tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati tjestenina od integralnog zrna i kako se treba čuvati?
Tjestenina od integralnog zrna prikladna je za sva jela koja se inače pripremaju upotrebom tjestenine od svijetlog brašna, na primjer, za klasičnu tjesteninu s umakom, nabujak prepečen sirom ili salatu od tjestenine sa svježim povrćem. Kao i tjestenina od svijetlih žitarica, tjestenina od integralnog zrna dodaje se u kipuću slanu vodu i kuha, ovisno o navodu na pakiranju, nekoliko minuta.
Pri odabiru umaka potrebno je obratiti pozornost na to da tjestenina od integralnog zrna ima intenzivniji okus od drugih vrsta tjestenine. Stoga su uz nju idealni aromatičniji umaci, kao dobro začinjen umak od rajčice ili intenzivniji pesto. I za salatu od tjestenine preporučuje se odabrati povrće nešto intenzivnijeg okusa i odgovarajući preljev.
Ovo je najbolji način čuvanja tjestenine od integralnog zrna
Tjestenina od integralnog zrna može se, kao i druge vrste tjestenine, čuvati bez poteškoća i tijekom dugačkog razdoblja sve dok je pakiranje čvrsto zatvoreno. Pri tome je potrebno paziti na to da mjesto čuvanja bude suho i da ne bude izloženo izravnu sunčevom svjetlu. Neotvoreno pakiranje tjestenine od integralnog zrna ima rok trajanja do tri godine. Nakon otvaranja potrebno je paziti na to da se pakiranje dobro zatvori ili da se tjestenina premjesti u spremnik koji se može zatvoriti jer se u nju u protivnom mogu ugnijezditi štetočine kao što su žitni moljci.
Ovo se nalazi u tjestenini od integralnog zrna
Budući da se tijekom proizvodnje tjestenine od integralnog zrna prerađuju klica i ljuska, u žitarici ostaju sačuvane brojne hranjive tvari. Zahvaljujući velikom udjelu cinka, magnezija, željeza i vitamina B tjestenina od integralne pšenice k tomu je idealna kao nadopuna prehrani bez mesa te raznolikoj prehrani.
kcal: 343 kcal
Ugljikohidrati: 64 g
Bjelančevine: 15 g
Masti: 3 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,31 mg
Vitamin B2: 0,13 mg
Vitamin B6: 0,2 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,3 mg
Kalcij: 25 mg
Željezo: 3,8 mg
Kalij: 165 mg
Magnezij: 53 mg
Natrij: 32 mg