Tortelini: punjeni specijalitet od tjestenine
Tjestenina se ubraja među najpopularnije namirnice te se stoga često nalazi više puta tjedno na jelovniku. U međuvremenu postoje nebrojene varijacije koje se ne razlikuju samo u pogledu sastava tijesta, već i po obliku. Kod tortelina riječ je o punjenoj vrsti.
Tortelini imaju ova posebna svojstva
Odakle izvorno potječu tortelini?
Već je oko 1570. godine poznati talijanski kuhar imena Bartolomeo Scappi napisao prvi recept za torteline. Tortelini – u doslovnom prijevodu „mali kolači” – potječu iz provincije Bolonje. U Toskani su bili tradicionalno božićno jelo. Međutim, danas se tortelini u svakom trenutku mogu pronaći u maloprodaji.
Kada je sezona tortelina?
Tortelini su dostupni tijekom cijele godine.
Za što se mogu upotrebljavati tortelini i kako se trebaju čuvati?
Postoje brojni načini pripreme za torteline. Tako se, na primjer, mogu zapržiti na tavi uz dodatak maslaca i parmezana. Osim toga, idealno si prikladni za nabujke prepečene sirom ili kao okruglice u juhama. Na talijanskim se jelovnicima često mogu pronaći tortelini. Nude se u umaku od vrhnja sa šunkom ili pak u umaku bolonjez. Obje su varijante vrlo popularne.
Tortelini se također mogu jednostavno pripremiti kod kuće od običnog tijesta za tjesteninu i puniti po želji. Tortelini se u kipućoj vodi kuhaju sve dok ne isplivaju na površinu. Za to je potrebno razdoblje od tri do pet minuta. Preporučuje se zatim ih oprezno izvaditi jer brzo mogu puknuti, a njihovo punjenje iscuriti.
Ovako će tortelini dugo ostati svježi
Ako su tortelini već skuhani ili otvoreni, mogu se u hladnjaku čuvati do pet dana. Još zapakirana tjestenina može se u hladnjaku čuvati od dva do tri tjedna. Tortelini se brzo kvare pri sobnoj temperaturi, što se može pripisati punjenju. Stoga se trebaju potrošiti u što kraćem roku. Međutim, tortelini se mogu i zamrznuti, bilo otvoreni ili zapakirani. Kada se zamrznu, rok trajanja produljuje im se za dva mjeseca. Potrebno je obratiti pozornost na to da uvijek budu dobro zapakirani.
Ovo se nalazi u tortelinima
Kada se jedu u umjerenim količinama, tjestenina kao što su tortelini zdrava je i sadrži brojne hranjive tvari. Često se netočno misli da tjestenina deblja. U pogledu toga više su masne i visokoenergetski umaci ili prilozi zaslužni za povećanje kalorija.
kcal: 149 kcal
Ugljikohidrati: 23 g
Bjelančevine: 6,3 g
Masti: 3,5 g
Vitamin A: 50 µg
Vitamin B1: 0,05 mg
Vitamin B2: 0,1 mg
Vitamin B6: 0,08 mg
Vitamin C: 4 mg
Vitamin E: 0,3 mg
Kalcij: 18 mg
Željezo: 1,5 mg
Kalij: 75 mg
Magnezij: 10 mg
Natrij: 400 mg