Sezamove sjemenke: bogate željezom
Kod sezamovih sjemenki riječ je o sjemenim zrnima sezamove biljke. Sezamova biljka široko je rasprostranjena uzgojna biljka te vjerojatno jedna od najstarijih uljnih biljki na svijetu.
Sezamove sjemenke imaju ova posebna svojstva
Izvorna domovina sezama nalazi se u dijelovima Afrike i Indije, no danas se uzgaja u svim tropskim i suptropskim regijama svijeta. Sezamove sjemenke sadrže vrijedno sezamovo ulje s brojnim nezasićenim masnim kiselinama. One mogu imati bež, smećkastu ili crnu boju. Pržene ili nepržene, sjemenke u kuhinji služe kao sastojak slatkih ili slanih jela. Zdravo sezamovo ulje prvenstveno se upotrebljava za kuhanje. Sezamove sjemenke ubrajaju se među namirnice koje su najbogatije selenom te sadrže velike količine željeza i kalcija.
Nove uzgojne varijante olakšavaju žetvu
Sama sezamova biljka – kada je u punom cvatu –vrlo je slična naprstku. Nakon otprilike tri mjeseca razvija kapsule u kojima se nalaze zrele sezamove sjemenke. Kod novijih uzgojnih varijanti uspješno se moglo izbjeći iskakanje kapsula i nekontrolirano izbacivanje sezamovih sjemenki. U međuvremenu žetva ovih zrnaca nalikuje žetvi žitarica u srednjoj Europi.
Odakle izvorno potječu sezamove sjemenke?
Sezamove sjemenke potječu od divljih biljki s juga Azije (Indija). Nalazi iz današnjeg Pakistana i Mezopotamije pokazuju postupno širenje uzgoja tijekom 3. i 2. tisućljeća prije nove ere. Kasnije su se pronašli tragovi i u Africi. Sezam danas raste diljem svijeta u tropskoj i suptropskoj klimi. Najveći je proizvođač sezama Sudan, za njime slijedi Mjanmar, a tek se na trećem mjestu nalazi Indija.
Također, mogao se dokazati značaj ovih sjemenki u okviru obreda: u piramidi egipatskog faraona Tutankamona pronađene su sezamove sjemenke kao grobni artefakt. Najpoznatija izreka „Sezame, otvori se!” iz „Tisuću i jedne noći” potječe od iznimnog bogatstva s kojim se u arapskom svijetu poistovjećivalo sa sezamovim sjemenkama.
Kada je sezona sezamovih sjemenki?
Vrijeme žetve sezamovih sjemenki jest rujan, no one su dostupne tijekom cijele godine.
Za što se mogu upotrebljavati sezamove sjemenke i kako se trebaju čuvati?
Sezamove sjemenke prerađuju se u sezamovo ulje koje se upotrebljava tijekom kuhanja. Ono služi i kao sastojak za pečenje te dodatak salatama i žitnim pahuljicama. Poznata je i pločica od sezama s medom i šećerom. Popularna slastica halva sastoji se od sezama. U arapskoj je kuhinji tahini pasta od sitno mljevenih sezamovih sjemenki. Sezamove sjemenke morale bi se čuvati na hladnom i suhom mjestu zaštićenom od svjetla. Kao i sve ostale sjemenke i orašasti plodovi , sadrže ulje koje se, u slučaju predugačkog čuvanja, može pokvariti. Stoga je u obzir potrebno uzeti otisnuti rok trajanja.
Ovo se nalazi u sezamovim sjemenkama
Sezamove sjemenke sadrže velike količine kalcija i fosfora, koji je važan za kosti i zube. Osim toga, sadrže velike količine nezasićenih masnih kiselina koje štite srce i krvožilni sustav. Veganima je zanimljiva velika količina željeza i bjelančevina. Udio magnezija posebno je velik te time jamči dovoljnu opskrbu za živce i mišiće.
kcal: 565 kcal
Ugljikohidrati: 10,2 g
Bjelančevine: 17,7 g
Masti: 50,4 g
Vitamin A: 7 µg
Vitamin B1: 0,8 mg
Vitamin B2: 0,25 mg
Vitamin B6: 0,79 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 2,5 mg
Kalcij: 783 mg
Željezo: 10 mg
Kalij: 458 mg
Magnezij: 347 mg
Natrij: 45 mg