Orah: tvrda ljuska, ukusna jezgra
Sitno mljeveni, nasjeckani na polovice ili u komadu za samostalno lomljenje: orasi se mogu kupiti u raznim oblicima. Ako ih želiš jesti čiste, najbolje ih je razlamati kod kuće. Tada će imati najaromatičniji okus. Ovdje ćemo ti otkriti za što još sve možeš upotrijebiti ukusni orah.
Orah ima ova posebna svojstva
Orah je orašasti plod koji ima blago krepak ili slatkast okus. Njegova je jezgra u tomu stanju bjelkaste boje. Što je orah stariji, to će njegov okus više prelaziti na gorku stranu. Orah se može upotrebljavati na razne načine. U čistom je obliku vrlo zdrav, ali je prikladan i kao vrijedno ulje za salate te kao sastojak u slatkim i krepkim jelima.
Ovako raste orah
Orah raste na stablu oraha. Nažalost, on prve plodove dobila tek u kasnoj fazi. Nakon sadnje može proteći i do deset godina do prve berbe oraha. Optimalno vrijeme berbe oraha započinje otprilike krajem kolovoza te seže sve do sredine rujna, kada je orah još obavijen zelenom i vrlo tvrdom zaštitnom ljuskom. Ova zaštitna ljuska prsnut će kada zreli orah padne na tlo. Orasi se sada još samo moraju sakupiti.
Odakle izvorno potječe orah?
Orah izvorno potječe iz Azije. Međutim, orah su poznavali već drevni Rimljani i Grci. Danas većina oraha dolazi iz Kine, SAD-a i Irana. Uzgaja se diljem svijeta u područjima s umjerenim klimatskim uvjetima.
Kada je sezona oraha?
Orah bez ljuske dostupan je tijekom cijele godine. Orah s ljuskom najčešće je dostupan u razdoblju od listopada do siječnja.
Za što se može upotrebljavati orah i kako se treba čuvati?
Orah se upotrebljava kao cijeli plod ili nasjeckan, a alternativno i kao ulje. Ukusan je i kada se jede samostalno te je zdrava grickalica. No orah se može pronaći i u žitnim pahuljicama, voćnoj salati ili kao sastojak za pečenje u kruhu i pecivima. Upotpunit će kako slatka, tako i krepka jela.
Ovo treba imati na umu kada pohranjuješ orah
Orah bi se morao čuvati na hladnom i suhom mjestu zaštićenom od svjetla. Nakon što se orah optimalno osuši, može se čuvati više mjeseci. Dodatna je mogućnost pohrane čuvanje oraha u hladnjaku ili zamrzivaču.
Ovo se nalazi u orahu
Orah se odlikuje brojnim zdravim sastojcima te se ubraja među dobre izvore energije za ljudsko tijelo jer sadrži vrijedne biljne masti i ulja. Bogat je vitaminima, mineralnim tvarima i nezasićenim masnim kiselinama. Redovitom konzumacijom navodno se sprječavaju bolesti krvožilnog sustava te se pozitivno utječe na razinu kolesterola u krvi. Tako konzumacija oko 50 grama oraha dnevno može pokriti dnevnu potrebu čovjeka za esencijalnim masnim kiselinama, koje su potrebne za uravnoteženu i zdravu prehranu.
kcal: 663 kcal
Ugljikohidrati: 10,6 g
Bjelančevine: 14,4 g
Masti: 62,5 g
Vitamin A: 10 µg
Vitamin B1: 0,35 mg
Vitamin B2: 0,1 mg
Vitamin B6: 0,87 mg
Vitamin C: 3 mg
Vitamin E: 6 mg
Kalcij: 87 mg
Željezo: 2,1 mg
Kalij: 570 mg
Magnezij: 135 mg
Natrij: 2 mg