Sjemenke maka: jedinstvena aroma
Mak je poznat već od antičkih vremena. Iz drevne Grčke postoje zapisi o tome da su mak davali djeci te da su ga upotrebljavali na načine na koje to i danas činimo. Postoje različite vrste maka, ali nisu sve one jestive.
Sjemenke maka imaju ova posebna svojstva
Sorte maka koje se upotrebljavaju u namirnicama su plavi (Njemačka), sivi (Austrija) i bijeli mak (Indija). Sjemenke maka mogu se upotrebljavati kao namirnica ili u obliku ulja . One sadrže oko 50 posto ulja. U Europi se ulje dobiva iz sjemenki sivog maka. Poštednim hladnim prešanjem osigurava se nezamjenjiva aroma.
Oprez od maka turčinka
Mak turčinak, koji sjaji crvenom bojom uz rub ceste, nije jestiv, a i kod sorti maka koje su prikladne za konzumaciju, ta je prikladnost ograničena samo na sjemenke maka jer je biljka otrovna. Uzgoj maka podliježe državnim kontrolama jer neprerađeni mak sadrži morfij i kodein u varijabilnim količinama. Stoga bi se sjemenke maka morale kupovati u maloprodaji. Tako se osigurava da će sjemenke maka biti u skladu s direktivama o prehrambenim proizvodima i prikladne za konzumaciju.
Odakle izvorno potječu sjemenke maka?
Sjemenke maka izvorno potječu iz južne Europe, gdje su bile poznate već 6000 godina prije nove ere. Bile su omiljene u Egiptu i Grčkoj. Poznate su tri vrste: plave i sive sjemenke maka potječu iz Europe, a bijele iz Indije.
Kada je sezona sjemenki maka?
Žetva u Europi provodi se u kolovozu ili rujnu. Plodovi se ubiru otprilike od četiri do šest tjedana nakon što mak procvate.
Za što se mogu upotrebljavati sjemenke maka i kako se trebaju čuvati?
Sitno mljevene sjemenke maka u indijskoj se kuhinji upotrebljavaju kao brašno za postizanje gušće konzistencije jela. Budući da sjemenke maka sadrže velike količine ulja, od njih se proizvodi i vrlo dobro ulje. Ono se hladno preša i trebalo bi se upotrebljavati hladno jer ne podnosi vrućinu. Dakle, prvenstveno se upotrebljava u salatama i hladnih jelima te ih upotpunjava posebnom notom. Kod makova ulja potrebno je obratiti pozornost na rok trajanja jer se lako može pokvariti. Također, poznati su i popularni kolači od maka i žemljice s makom.
Ovako se trebaju čuvati sjemenke maka
Preporučuje se otvorena pakiranja iskoristiti unutar četiri tjedna. Mljevene sjemenke maka morale bi se potrošiti u što kraćem roku jer se mogu pokvariti uslijed velike količine sadržanog ulja. Kada se čuva u zatvorenim staklenkama na hladnom i tamnom mjestu, (cijeli) mak može se čuvati nekoliko mjeseci. Kada se izmelje, može se i zamzrnuti.
Ovo se nalazi u sjemenkama maka
Sjemenke maka bogate su vrijednim mineralnim tvarima kao što su željezo, magnezij, kalcij i kalij te brojne nezasićene masne kiseline. Time se štite srce, živčani sustav i mišići. Osim toga, one sadrže važan vitamin B1, koji je odgovoran za metabolizam stanica. Sjemenke maka od davnina se upotrebljavaju i u medicinske svrhe (prvenstveno kao sredstvo za spavanje i ublažavanje bolova) ili se prerađuju u biljno ulje.
kcal: 477 kcal
Ugljikohidrati: 4,2 g
Bjelančevine: 20,2 g
Masti: 42,2 g
Vitamin A: 5 µg
Vitamin B1: 0,86 mg
Vitamin B2: 0,17 mg
Vitamin B6: 0,44 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 4 mg
Kalcij: 1460 mg
Željezo: 9,5 mg
Kalij: 705 mg
Magnezij: 333 mg
Natrij: 21 mg