Goveđi odresci: pećnica ili roštilj
Znaš li da ne postoji „jedan” tipičan goveđi odrezak? Omiljeni su odresci od govedine, na primjer, ramstek, filet, entrecôte, rib-eye ili odrezak od pečenice. Oni se razlikuju ovisno o veličini, debljini i dijelu goveda iz kojeg se izrezuju.
Goveđi odresci imaju ova posebna svojstva
Goveđi odresci idealni su za kratko pečenje ili roštiljanje. Postoje različite vrste odrezaka, koje se razlikuju po debljini i vremenu pripreme. Uz nekoliko iznimaka, zapravo su bez kosti, a meso im je nemasno. Razlike kod goveđeg odreska postoje u pogledu okusa, mramoriranja mesa i udjela masti. On na 100 grama mesa iznosi oko 19 grama i 271 kilokaloriju. Važne sadržane mineralne tvari i vitamini su željezo, magnezij te vitamini B12 i B6.
Odakle izvorno potječe goveđi odrezak?
Današnje govedo izvorno potječe od euroazijskog tura. Kvaliteta goveđih odrezaka ovisi o podrijetlu i držanju životinje te se razlikuje ovisno o tome od kojeg se dijela životinje proizvodi. Postoje sljedeći goveđi odresci: odrezak od vratine, odrezak od pečenice, entrecôte, odrezak T-bone i ramstek. Omiljene su sorte odrezak rib-eye te ramstek. Odrezak rib-eye potječe s visokog rebra, dakle, prednjeg dijela goveda. On je posebno sočan i mekan. Ramstek se reže iz leđa goveda i ima nešto čvršću konzistenciju.
Kada je sezona goveđeg odreska?
Goveđi odresci dostupni su tijekom cijele godine. Oni se prodaju svježi, zapakirani ili pak zamrznuti.
Za što se može upotrebljavati goveđi odrezak i kako se treba čuvati?
Ovako će uspjeti priprema
Goveđi odrezak mora se prije pripreme pravovremeno izvaditi iz hladnjaka. Zatim je meso potrebno osušiti tapkanjem te, u svrhu prženja, dodati malu količinu ulja u tavu. Temperatura bi morala iznositi 180 Celzijevih stupnjeva jer će samo tako odrezak biti hrskav. Trajanje prženja ovisi o debljini i težinu komada, no, općenito gledano, moralo bi biti kratko. Meso ne smije biti suviše dugo prženo jer će inače biti žilavo. Zatim se može peći u pećnici. Ondje se postupak pripreme treba dovršiti pri niskoj temperaturi (oko 95 Celzijevih stupnjeva).
Ovako se pravilno čuvaju goveđi odresci
Goveđi odresci moraju se hladiti u hladnjaku pri temperaturi od četiri do sedam Celzijevih stupnjeva. Moraju se pripremiti u roku od tri do pet dana. Također, trebaju biti zapakirani suhi i zrakonepropusno. Kako bi se produljio rok upotrebe goveđih odrezaka, meso se može zamrznuti. Pri tome je smisleno vakuumirano pakiranje. U zamrzivaču se mogu čuvati od dva do tri mjeseca. Zamrznuto meso mora se odmrzavati u hladnjaku.
Ovo se nalazi u goveđem odresku
Uz goveđi filet, goveđi odresci ubrajaju se među najbolje dijelove goveđeg mesa. To meso sadrži velike količine vitamina i mineralnih tvari. Važni za tijelo su vitamini B2, B3, B6 i B12 te kalcij, magnezij, kalij, cink i željezo.
kcal: 163 kcal
Ugljikohidrati: 0,05 g
Bjelančevine: 29,53 g
Masti: 4,81 g
Vitamin A: 0,02 µg
Vitamin B1: 0,1 mg
Vitamin B2: 0,17 mg
Vitamin B6: 0,48 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,58 mg
Kalcij: 7 mg
Željezo: 3,22 mg
Kalij: 387 mg
Magnezij: 29 mg
Natrij: 253 mg