Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Govedina: sočna i aromatična

Govedina se reže iz srednjeg dijela leđa goveda te se nalazi između visokog rebra i boka. Ispod govedine, na unutarnjoj strani kralježnice, nalazi se komad filea. 

Dobro je znati

Govedina ima ova posebna svojstva

Svježa pečena govedina u detaljnom prikazu

Govedina jest komad dijela od stražnje četvrtine govedine. Pri tome je riječ o vanjskom slabinskom tkivu koje se odvaja sa slabinskih i prsnih kralježaka i, na posljednjem slabinskom kralješku, s kosti repa. Pri tome se razlikuje između visoke i okrugle ili pak ravne govedine, pri čemu se potonja naziva i međurebrenim komadom ili slabinom . Uz goveđi file, govedina je jedan od najskupljih komada govedine. 

Ona na 100 grama mesa sadrži 107 kilokalorija. Uz važne vitamine, u govedini su sadržane i visokokvalitetne mineralne tvari, kao što su željezo, magnezij i kalcij. Pečena govedina peče se pri umjerenoj temperaturi u pećnici, no može se i hladna razrezati te premazati hrenom ili umakom Remoulade.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe govedina?

Današnje govedo izvorno potječe od euroazijskog tura. Govedina dijeli se na okruglu i ravnu govedinu. Okrugla govedina ubraja se u bezmasni jezgreni dio visokog rebra. Ravna govedina nalazi se u području leđa. 


Sezona

Kada je sezona govedine?

Govedina dostupna je tijekom cijele godine.


Primjena i čuvanje

Za što se može upotrebljavati pečena govedina i kako se treba čuvati?

Svježa pečena govedina u detaljnom prikazu

Govedina se priprema u jednom komadu ili narezana na kriške kao pečenje. Ovisno o regiji, u pogledu toga postoje različite vrste pripreme. Pri umjerenoj se temperaturi u pećnici peče dok ne poprimi ružičastu boju i/ili dugo peče. Tako će meso ostati mekano, sočno i aromatično.

Govedina u komadu poslužuje se kao:

  • govedina na bretonski način
  • govedina na engleski način
  • govedina s celerom

Govedina narezana na kriške postoji u varijacijama kao:

  • talijanska govedina
  • švapska govedina s lukom
  • govedina Esterhazy
  • kiselo pečenje Westmoreland
  • ruska govedina

Hladna govedina reže se i premazuje hrenom ili umakom Remoulade. 

Ovako će govedina ostati svježa

Govedina mora se hladiti u hladnjaku pri temperaturi od četiri do sedam Celzijevih stupnjeva. Mora se pripremiti u roku od tri do pet dana. Također, treba se zapakirati kada je suho i zrakonepropusno. Meso se može i zamrznuti, a tako se može čuvati od dva do tri mjeseca. Pri tome je smisleno vakuumirano pakiranje. Zamrznuto meso mora se odmrzavati u hladnjaku.



Sastojci

Ovo se nalazi u govedini

Uz goveđi file, govedina jedan je od najboljih komada mesa govedine. To meso sadrži velike količine vitamina i mineralnih tvari. Važni za tijelo su vitamini B2, B3, B6 i B12 te mineralne tvari kalcij, magnezij, kalij, cink i željezo sadržani u govedini.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 130 kcal

Ugljikohidrati: 0 g

Bjelančevine: 22,45 g

Masti: 4,45 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,01 µg

Vitamin B1: 0,09 mg

Vitamin B2: 0,16 mg

Vitamin B6: 0,19 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 0,48 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 3 mg

Željezo: 1,99 mg

Kalij: 356 mg

Magnezij: 23 mg

Natrij: 55 mg