Usoljena govedina: ukusan suhomesnati proizvod
Usoljena govedina delikatesa je koja se sastoji od govedine, a proizvodi se već nekoliko stoljeća. Pojam „Corned Beef” potječe iz engleskog jezika i u prijevodu znači „usoljena govedina”. Usoljena govedina može se posluživati hladna i topla:
Usoljena govedina ima ova posebna svojstva
usoljena govedina ima okus po pikantnoj govedini. Ona je ustvari mljevena i kuhana govedina. Nakon kuhanja u vlastitu soku, mesna se tvar želira, što rezultira čvrstim oblikom prikladnim za rezanje. Za usoljenu govedinu upotrebljava se mišićno meso, na primjer, s goveđih prsa.
Kakve veze imaju usoljena govedina i hladetina?
Njemačka usoljena govedina, koja se naziva i „mesni doručak”, također se nudi u limenkama, no ona se, za razliku od originala, sastoji od narezane i zagrijane govedine u aspiku, a ne u vlastitu soku. Kako bi se kod te varijante postigla željena čvrstoća prikladna za rezanje, smije se dodati i želatina. Često se može pronaći i u obliku nareska u odjelu za mesne proizvode – iako gotovo nikome više nije poznata po svojem izvornom nazivu „Corned Beef”. Najčešće se prodaje pod nazivom „hladetina”.
Odakle izvorno potječe usoljena govedina?
Izvorno se usoljeno meso nazivalo „Corned Beef”. Nije jasno je li ovaj oblik usoljenog mesa najprije potekao iz Engleske ili pak iz središnje i istočne Europe. Početkom industrije konzervi uslijedile su velike isporuke usoljene govedine u limenkama, poglavito iz Irske. Također, veliki su proizvođači usoljene govedine Argentina i Brazil.
Kada je sezona usoljene govedine?
Usoljena govedina dostupna je tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati usoljena i kako se treba čuvati?
Iako je riječ o prilično jednostavnoj i običnoj svakodnevnoj hrani, usoljena govedina uživala je te i dalje uživa status delikatese. Tako se, na primjer, u Irskoj tradicionalno jede uz kelj , a i u Novoj Engleskoj se na Dan svetog Patrika smatra delikatesom i dijelom blagdanske trpeze. Irski „Corned beef and cabbage” u 19. stoljeću čak je bio sastavni dio jelovnika velikih luksuznih hotela u SAD-u. Međutim, danas svoju vjerojatno najpoznatiju i „najvažniju” upotrebu usoljena govedina pronalazi u sendviču Reuben. Na hladnom se mjestu usoljena govedina može dugo čuvati jer se njezin sadržaj nalazi u konzervama. U vakuumiranom pakiranju može se i zamrznuti.
Ovo se nalazi u usoljenoj govedini
Usoljena govedina sadrži kalcij, željezo, magnezij i vitamin B3, koji je važan za različite metaboličke procese u tijelu.
kcal:141 kcal
Ugljikohidrati: 0 g
Bjelančevine: 21,7 g
Masti: 6 g
Vitamin A: 0,01 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,1 mg
Vitamin B6: 0,14 mg
Vitamin C: 12 mg
Vitamin E: 0,15 mg
Kalcij: 33 mg
Željezo: 2,5 mg
Kalij: 131 mg
Magnezij: 15 mg
Natrij: 833 mg