Hren: pikantan gomolj
Hren se ubraja u obitelj biljaka krstašica. On je omiljena namirnica i ljekovita biljka. Hren se često konzervira u staklenkama i tako dospijeva u maloprodaji, no izvrsna je okusa i kada je svjež. Ulja gorušice sadržana u hrenu potiču apetit u ljudskom tijelu te podržavaju zdravu probavu.
Hren ima ova posebna svojstva
Korijen hrena konična je, cilindrična oblika te je po izgledu smećkast ili boje okera. Za razliku od toga, unutrašnjost korijena bijele je boje i čvrste konzistencije. Svježe korijenje hrena dugačko je do 40 centimetara, debelo do šest centimetara i doseže težinu do 500 grama. Od hrena se upotrebljava samo korijen, čiji je pikantan okus iznimno izražen. Tako neće samo mesna i riblja jela imati posebnu aromu jer je hren idealno prikladan i za proizvodnju umaka ili dipova. Najaromatičnijeg je okusa svježi hren.
Odakle izvorno potječe hren?
Hren, koji izvorno potječe s juga i istoka Europe, brzo se proširio i ostatkom kontinenta te se, poglavito u središnjoj Europi, može pronaći u svojem divljem obliku. Hrenu je za rast potrebno rahlo i iznimno duboko tlo. U skladu s time, hren se može uzgajati i u kućnom vrtu. Indija, Brazil, Nigerija i Tanzanija smatraju se glavnim državama za uzgoj hrena.
Kada je sezona hrena?
Korijen hrena smatra se klasičnim zimskim povrćem i uglavnom je u sezoni između listopada i travnja. U skladu s time je hren – u svježem obliku – prvenstveno dostupan tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. Kada se hren preradi i konzervira u staklenkama, može se kupiti tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati hren i kako se treba čuvati?
Hren služi kao popularan začin za intenziviranje arome krepkih jela. Osim toga, smatra se i omiljenim sastojkom u sirovim salatama. Postoje brojna jela koja svoju okusnu notu mogu u cijelosti razviti tek uz dodatak hrena; posebno je kao prilog ribljim i mesnim jelima više neizostavan iz domaće kuhinje. Što bi bio goveđi but tafelšpic bez pikantnog umaka od hrena! Kada se čuva na hladnom i tamnom mjestu, hren će ostati svjež nekoliko tjedana.
Što možeš pripremiti od hrena
Ovo se nalazi u hrenu
Hren se u pogledu zdravlja smatra pravim svestranim talentom te sadrži brojne mineralne tvari koje su zdrave za živčani sustav te strukturu kostiju i mišića. Sadržana ulja gorušice potiču apetit i probavu. Eterična ulja hrena imaju antibakterijsko djelovanje i time jačaju imunološki sustav.
kcal: 78 kcal
Ugljikohidrati: 11,67 g
Bjelančevine: 2,8 g
Masti: 0,3 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,14 mg
Vitamin B2: 0,11 mg
Vitamin B6: 0,18 mg
Vitamin C: 114 mg
Vitamin E: 0,1 mg
Kalcij: 94 mg
Željezo: 1,2 mg
Kalij: 628 mg
Magnezij: 38 mg
Natrij: 9 mg