Pastrnjak: sve o korjenastom povrću
Ponovno je tu: pastrnjak je sporo rastući povrtni korijen krepka okusa, koji su isprva potisnuli krumpir i mrkve, no koji je zatim ponovno postao popularan. Sve do 18. stoljeća ubrajao se među najvažnije osnovne namirnice, a zatim je potpuno nestajao.
Što je pastrnjak?
Bijelo-žuti korijen pastrnjaka u obliku rotkvice i dugačak do 40 centimetara malo je pikantnijeg i ljućeg okusa od manje, usporedive mrkve. Međutim, pastrnjak ne sadrži beta-karoten. Kod pastrnjaka riječ je o klasičnom jesenskom i zimskom povrću. Korijen je po okusu blago slatkast, orašast i pikantan. Za razliku od ostalog jesenskog i zimskog povrća, pastrnjak ima razmjerno veliku količinu kalorija te se stoga cijeni kao alternativa za jamčenje osjećaja sitosti.
Botanika i podrijetlo pastrnjaka
Narodni nazivi „jelenska mrkva” ili „velški peršin” daju do znanja čiji je žućkasto-bijeli pastrnjak srodnik – u pogledu botanike, izgleda, ali i okusa. Pastrnjak u proteklih nekoliko godina slavi svoj povratak u domaće kuhinje. Otkrit ćemo ti što ovu repu čini tako posebnom.
Botanika: pastrnjak
Pastrnjak (Pastinaca sativa) biljna je vrsta iz porodice pastrnjaka (Pastinaca) unutar obitelji štitarki (Apiaceae). Ubraja se među korjenasto povrće. Pastrnjak je dvogodišnja, zeljasta biljka koja izrasta do visine od 30 do 120 centimetara. Ova je repa žuto-bjelkaste boje, u obliku stošca, debela do šest centimetara i dugačka oko 20 centimetara. Voćno meso miriše na mrkvu i ima slatkasto-pikantnu aromu. Među njegove srodnike ubrajaju se mrkva i peršin.
Odakle izvorno potječe pastrnjak?
Pastrnjak je već nekoliko stoljeća poznat diljem Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Do kraja 18. stoljeća ubrajao se među osnovne namirnice, dok mu mjesto nisu oteli krumpir i mrkve koji znatno brže rastu i jer se poljoprivrednicima sedmomjesečno vrijeme čekanja od sijanja do ubiranja nekoć činilo predugačkim. Danas se pastrnjak sve češće uzgaja i u Skandinaviji, Velikoj Britaniji, Francuskoj i SAD-u.
Uzgoj i branje pastrnjaka
Pastrnjaci su nezahtjevne biljke koje se jednostavno mogu posaditi u domaćem vrtu. Objasnit ćemo ti u svega nekoliko koraka kako to funkcionira!
Može li se pastrnjak uzgajati u vrtu?
Pastrnjak se može jednostavno uzgajati u domaćem vrtu. Krenimo!
- Trebaš odabrati sunčano mjesto u vrtu na kojem će pastrnjak imati dovoljno mjesta za rast. Tlo bi trebalo biti duboko, rahlo i pjeskasto-glineno. Za poboljšanje tla možeš u jesen nanijeti sloj gnojiva, a u proljeće dodati malo brašna od rogova ili vapnenca.
- Najbolje vrijeme za sijanje pastrnjaka jest razdoblje od kraja ožujka do sredine svibnja. Sadi sjemenke u redove na dubini od jednog centimetra, a međusobno bi morali biti udaljeni oko 30 centimetara. Razmak između sjemenki morao bi iznositi otprilike dva ili tri centimetra. Prekrij sjemenke zemljom i blago je pritisni.
- Tlo bi moralo biti vlažno, ali ne suviše mokro. Kada pastrnjak dosegne visinu od pet do sedam centimetara, gnoji ga tako što ćeš dodati šaku punu brašna od rogova ili gnojivo u blizinu biljki. Ako raste korov, pažljivo ga ukloni kako ne bi oštetio pastrnjake.
Kada se ubire pastrnjak?
Pastrnjaku je za dozrijevanje potrebno oko četiri ili pet mjeseci. Razdoblje branja u pravilu se proteže od rujna do listopada. Nakon što listovi požute ili odumru, vrijeme je za ubiranje pastrnjaka. Koristi se vilicom za kopanje te ih tako pažljivo izvuci iz tla. Ukloni listove i čuvaj pastrnjake na hladnom i tamnom mjestu.
Kada je sezona pastrnjaka?
Pastrnjak se ubraja u tipično jesensko i zimsko voće. Prvo korjenasto povrće dostupno je od rujna. Međutim, glavna sezona proteže se od studenog do ožujka.
Koja je razlika između pastrnjaka i korijena peršina?
Pastrnjak i korijen peršina korjenasta su povrća koje izvana izgledaju slično te se često brkaju. Međutim, među njima postoje određene razlike. Pastrnjak je općenito veći i deblji od korijena peršina. Njegova je koža glatka i bež ili kremaste boje, dok korijen peršina ima hrapaviju, smeđu kožu. Međutim, oba korijena imaju bijelu, vlaknastu unutrašnjost.
Te se dvije sorte razlikuju i kada je riječ o okusu. Pastrnjak ima slađi, orašastiji okus, dok korijen peršina ima nešto pikantniji okus koji podsjeća na peršin. U kuhinji pastrnjak i korijen peršina često mogu biti alternativa jedno drugome. Pastrnjak je dobro prikladan za pečenje ili prženje te se dobro može upotrebljavati i u juhama i varivima. Korijen peršina također je svestran te se može dinstati ili pržiti te poslužiti kao prilog. Često se upotrebljavaju u juhama i umacima radi dodavanja dodatne note okusa.
Sažeto rečeno, pastrnjak i korijen peršina slični su, ali su dovoljno različiti kako bi ih se moglo razlikovati. Oba su ukusni i hranjivi izdanci korjenastog povrća te se u kuhinji mogu upotrebljavati na razne načine.
Ovo se nalazi u pastrnjaku: kalorije, vitamini i mineralne tvari
Pastrnjak zbog šećera, škroba i pektina sadrži razmjerno veliku količinu ugljikohidrata, koji osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti. Sadržani kalij podržava kure izlučivanja tekućine i pridonijeti smanjenju tjelesne težine. Eterična ulja osiguravaju pikantan okus i blago antibakterijsko djelovanje. Pastrnjak je izvor vitamina B za jačanje živčanog sustava i vitamina C za zdrav imunološki sustav, kao i mineralnih tvari poput magnezija, fosfora i kalcija.
kcal: 64 kcal
Ugljikohidrati: 12,05 g
Bjelančevine: 1,31 g
Masti: 0,43 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,08 mg
Vitamin B2: 0,13 mg
Vitamin B6: 0,11 mg
Vitamin C: 18 mg
Vitamin E: 0,88 mg
Kalcij: 47 mg
Željezo: 0,71 mg
Kalij: 523 mg
Magnezij: 26 mg
Natrij: 8 mg
Je li pastrnjak zdrav?
Budući da je korjenasto povrće, pastrnjak se ubraja među prirodnu superhranu. Ne samo da je slasna okusa, već je i bogat važnim hranjivim tvarima.
Bogatstvo vitamina i mineralnih tvari
Pastrnjak je ukusna i hranjiva vrsta korjenastog povrća koja je bogata važnim vitaminima i mineralnim tvarima koji su važni i odlučujući za zdravlje tvojeg tijela. Pastrnjak je bogat vitaminom C, snažnim antioksidansom koji može pridonijeti jačanju imunološkog sustava. Vitamin C u pastrnjaku može potaknuti i proizvodnju kolagena, koji je zaslužan za zdravlje kože i kose.
Pastrnjak je dodatno izvrstan izvor kalija, važne mineralne tvari koja pridonosi reguliranju krvnog tlaka. Kalij može pridonijeti i smanjenju rizika moždanih i srčanih udara. Sadržaj kalija i vitamina C u pastrnjaku veći je nego u mrkvi. Također, pastrnjak sadrži folnu kiselinu, vrstu vitamina B, koja je neophodna za razvoj zdrava tkiva i stanica. Folna kiselina posebno je važna trudnicama jer može pomoći rizik komplikacija tijekom trudnoće i porođaja.
Pastrnjak podržava probavu
Pastrnjak je bogat dijetalnim vlaknima, posebice topivim dijetalnim vlaknima, koji mogu podržati probavu. Topiva dijetalna vlakna u pastrnjaku vežu vodu u crijevima te tvore svojevrstan gel, koji pomaže omekšati stolicu te produljiti vrijeme protoka hrane u obliku kaše kroz crijeva. To može pridonijeti smanjenju začepljenja i općenitu poboljšanju zdravlja probavnog sustava.
Pastrnjak je usto bogat prebioticima, vrstom dijetalnih vlakana, koje fermentiraju dobre bakterije u crijevima. Te bakterije proizvode kratkolančane masne kiseline, koje zauzvrat služe kao izvor energije crijevnim stanicama te pridonose očuvanju ravnoteže crijevne flore. Zdrava crijevna flora važna je za dobru probavu i za zdravlje tijela općenito
Osim toga, pastrnjak sadrži i probavne enzime, kao što je amilaza, koji mogu pomoći pri razgradnji ugljikohidrata te poboljšanju apsorpcije hranjivih tvari u crijevima. Sažeto rečeno, pastrnjak može svojim visokim udjelom dijetalnih vlakana i prebiotika te probavnim enzimima podržati probavu te poboljšati općenito zdravlje probavnog sustava.
Pastrnjak sadrži eterična ulja
Eterična ulja vrijedni su biljni ekstrakti koji se dobivaju iz različitih dijelova biljki, npr. cvjetova, listova, peteljki i korijenja. Ta su ulja poznata po svojim prirodnim iscjeljujućim svojstvima te se upotrebljavaju u aromaterapiji, kozmetici i branši wellnessa. Pastrnjak sadrži eterična ulja kao što su limonen, karbon i alfa-pinen. Ta su ulja poznata po svojim svojstvima ublažavanja upala i bolova te umirivanja. Mogu se upotrebljavati i za liječenje bolesti dišnog sustava, probavnih tegoba te bolesti kože.
Eterična ulja u pastrnjaku imaju i blagotvoran učinak na duševno stanje te mogu pridonijeti smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja. Mogu se upotrebljavati u obliku mirisnih ulja, masažnih ulja ili dodataka kupkama.
Kupnja i čuvanje pastrnjaka: na ovo trebaš paziti
Pastrnjak je ukusna i zdrava sorta korjenastog povrća koja se u kuhinji može upotrebljavati na razne načine. Bogat je hranjivim tvarima te ima ugodan i sladak okus. Pri kupnji pastrnjaka pazi na to da bude svjež i čvrst. Važno ga je pravilno čuvati kako bi se osigurali dugačak rok trajanja te očuvanje okusa i kvalitete. Sada ćemo ti objasniti najvažnije savjete u vezi s kupnjom i čuvanjem pastrnjaka.
Kako mogu prepoznati pastrnjak?
Pastrnjak, korijen peršina i mrkva mahom su korjenasto povrće koje se često brka. Pastrnjak ima kremastu boju kože te duguljast izgled nalik stošcu i glatku teksturu. U usporedbi s time, korijen peršina ima hrapaviju kožu te bijelu boju sa stožastim oblikom koji je zaobljen pri vrhu. Za razliku od njih, mrkve su najčešće narančaste boje te imaju duguljast i konusan oblik s glatkom teksturom. Ako ne znaš koje se točno povrće nalazi ispred tebe, možeš ga provjeriti i mirisom: pastrnjak i korijen peršina imaju zemljano-orašast miris, dok je miris mrkve sladak.
Kupnja svježeg pastrnjaka: savjeti
Ponajprije pazi na to da je pastrnjak čvrst i težak kada ga držiš u ruci. Ako je još mekan ili lagan, to može biti naznaka za to da već dulje vrijeme stoji. Pogledaj i kožu pastrnjaka. Morala bi biti glatka i ravnomjerna, bez mrlja ili pukotina. Ako na koži primijetiš mrlje ili neravnine, to može biti naznaka za to da pastrnjak više nije svjež. Dodatna je naznaka svježine pastrnjaka njegov miris. Svježi pastrnjak ima ugodan i sladak miris koji podsjeća na mrkvu.
Ovako treba čuvati pastrnjak
Pastrnjak bi se idealno trebao čuvati na vlažnom, hladnom i tamnom mjestu. Najbolje ih je umotati u vlažnu krpu i čuvati u hladnjaku. Tako će se moći čuvati nekoliko dana te čak do dva tjedna. Kada se zamrzne, pastrnjak se može čuvati nekoliko mjeseci.
Može li se pastrnjak zamrznuti?
Ako želiš zamrznuti pastrnjak, slijedi sljedeće korake:
- Oguli pastrnjak i nareži ga na male komade ili ploške, ovisno o tome kako ga želiš nastaviti prerađivati.
- Blanširaj pastrnjak dvije ili tri minute u kipućoj vodi. Time se deaktiviraju enzimi te se štite boja i tekstura pastrnjaka.
- Ukloni pastrnjak iz kipuće vode i smjesta ga uroni u ledeno hladnu vodu za zaustavljanje postupka kuhanja.
- Temeljito osuši pastrnjak i pobrini se za to da ne bude suviše vlažan.
- Položi pastrnjak u vrećicu ili posudu za zamrzavanje te na njoj zabilježi datum i sadržaj.
- Odloži vrećicu ili posudu za zamrzavanje u zamrzivač, nakon čega će se pastrnjak brzo zamrznuti.
Nakon zamrzavanja možeš pastrnjak do godinu dana držati u zamrzivaču. Možeš ga upotrebljavati kao prilog ili sastojak u juhama, varivima ili drugim jelima.
Upotreba i priprema pastrnjaka: evo kako
Pastrnjak se brzo priprema za daljnje prerađivanje:
- pranje
- guljenje gulilicom
- rezanje obaju vrhova
Uzgoj pastrnjaka sve je popularniji i zbog lakog načina pripreme ove biljke. On se kao ukusni prilog pečenju peče zajedno s krumpirom u pećnici ili se upotrebljava u piriranom obliku ili pak u varivima. Mladim listovima biljke mogu se začiniti juhe ili salate. Svježa zrna sjemenki mogu se upotrijebiti kao zamjena za kim. Blagi pastrnjak nalazi se i u gotovoj hrani za bebe.
Koji je okus pastrnjaka?
Pastrnjak ima slatkast i blago orašast okus. Neki kažu da je okus sličan mrkvi, no uz nešto izraženije zemljane i aromatične note. Pastrnjak se može jesti sirov ili kuhan te je čvrst na zagriz. Dobro je prikladan za pečenje, prženje, kuhanje ili sastojak u juhama.
Mora li se pastrnjak oguliti?
Nije prijeko potrebno guliti pastrnjak. Odmah ispod kože nalaze se brojni vitamini i arome, zbog čega se isplati ostaviti kožicu. No ako ti se više sviđaju gorki okusi, možeš oguliti koru. Međutim, za razliku od krumpira, kora se ne razlikuje suviše od nutrine ovog povrća.
Može li se pastrnjak jesti sirov?
Pastrnjak možeš jesti kada je sirov. Bjelkasto korjenasto povrće možeš naribati ili narezati na komade te upotrijebiti, na primjer, u salati. Ovo zeleno bilje začinit će krepka jela nalik peršinu ili se može ubaciti u smoothie. Zdravi sastojci čine pastrnjak superhranom. Međutim, fina, orašasto-slatka aroma pastrnjaka bolje će doći do izražaja nakon kuhanja ili prženja.
Kuhanje pastrnjaka
Upute:
- Temeljito oguli 500 grama pastrnjaka gulilicom.
- Odreži krajeve pastrnjaka i nareži ga na komade duljine od oko dva ili tri centimetra.
- Dodaj komade pastrnjaka u posudu i dodaj dovoljnu količinu vode te prstohvat soli za prekrivanje pastrnjaka.
- Nakon što voda zakipi, smanji vatru na srednju razinu.
- Kuhaj pastrnjake 20 do 25 minuta ili dok ne budu mekani.
- Odlij vodu i po želji dodaj jušnu žlicu maslaca ili maslinova ulja u pastrnjak. To će mu podariti više okusa te osigurati mekšu konzistenciju.
- Pretvori pastrnjake u pire s pomoću štapa za piriranje ili vilice dok ne dosegnu željenu konzistenciju.
- Naposljetku, začini pastrnjake solju, paprom i muškatnim oraščićem te ih posluži.
Priprema pastrnjaka u pećnici
Upute:
- Za pripremu korijenja u pećnici najprije ga nareži u željeni oblik. Možeš ga, poput pomfrita, narezati na trake ili ploške, ovisno o tome što ti je draže.
- Za ukusni pomfrit ili hrskave pole iz pećnice prethodno zagrij pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva.
- Komade pastrnjaka narezane na jednaku veličinu premaži uljem te ih začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.
- Naposljetku postavi ovo korjenasto povrće još 40 minuta u pećnicu. Po isteku pola vremena pečenja jedanput okreni komade – i gotov je pastrnjak iz pećnice.
Prženje pastrnjaka
- Ako sirovi pastrnjak želiš pripremiti na tavi, nareži ga na što manje komade.
- Najprije uvaljaj kockice u brašno, sol i začine.
- Zatim ih prži na vrućem biljnom ulju na presvučenoj tavi oko deset do 15 minuta uz povremeno okretanje.
- Međutim, prethodno ih možeš kuhati u kipućoj posoljenoj vodi oko deset minuta te ih zatim tri minute pržiti na tavi uz dodatak maslaca dok ne poprime zlatno-smeđu boju.