Čičoka: sjevernoamerička varijanta krumpira
Čičoka je sjevernoamerička varijanta ovdašnjeg krumpira i u zemljama iz kojih potječe smatra se omiljenom osnovnom namirnicom. Čičoka se po pokusu može smjestiti negdje između slatkog krumpira i krumpira. Karakteristični su blago orašast okus i slatkasta nota, koja donekle podsjeća na artičoke ili marune.
Čičoka ima ova posebna svojstva
Čičoka je bijele ili kremaste boje. Plod se može jesti sirov, skuhan, pržen ili pečen te je uz promjer od oko pet do sedam centimetara dugačak najviše 15 centimetara. Svježe čičoke na vagama dosežu težinu do oko 100 grama po plodu. Čičoka se često upotrebljava u vegetarijanskim jelima i ima visoku nutritivnu vrijednost.
Odakle izvorno potječe čičoka?
Čičoka izvorno potječe iz Sjeverne i Srednje Amerike; glavno područje njezina širenja vjerojatno je područje današnjeg Meksika. Međutim, danas je čičoka rasprostranjena diljem Sjeverne Amerike. Zbog dobrih svojstava otpornosti na vremenske uvjete ove biljke, danas se uzgaja poglavito u SAD-u, Rusiji i Australiji. U Europi se uzgaja u Francuskoj i Nizozemskoj.
Kada je sezona čičoke?
Sezona čičoka traje poglavito od listopada do svibnja, zbog čega se smatra zimskim i proljetnim povrćem. Zbog brojnih područja uzgoja diljem svijeta, svježe korijenje čičoke dostupno je tijekom cijele godine u maloprodaji.
Za što se može upotrebljavati čičoka i kako se treba čuvati?
Čičoka se u svojim zemljama podrijetla smatra omiljenom sirovom užinom, a osim toga se ribana rado dodaje u salate. Osim toga, čičoka se često upotrebljava kao prilog uz krepka jela. Budući da su njezini plodovi relativno niskokalorični, čičoka je idealno prikladna i kao dijetalna namirnica. Za čuvanje u hladnjaku potrebno je čičoku zamotati u vlažnu krpu. Tako će se korijenje očuvati do dva tjedna.
Ovo se nalazi u čičoki
Čičoka je po prirodi bogata raznim vitalnim i mineralnim tvarima, zbog čega je vrlo dobra za imunološki sustav i zasitna. Ovaj se plod naziva i „krumpir dijabetičara” jer sadrži inulin. Osim toga, ima vrlo malo kalorija. Međutim, zbog visokog udjela inulina ne preporučuje se suviše često jesti čičoku jer bi se time mogle uzrokovati probavne tegobe i proljev.
kcal: 54 kcal
Ugljikohidrati: 4 g
Bjelančevine: 2,44 g
Masti: 0,41 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,2 mg
Vitamin B2: 0,06 mg
Vitamin B6: 0,09 mg
Vitamin C: 4 mg
Vitamin E: 0,2 mg
Kalcij: 10 mg
Željezo: 3,7 mg
Kalij: 478 mg
Magnezij: 20 mg
Natrij: 3 mg