Krema od jaja: dodatak juhama
Kod kreme od jaja riječ je o klasičnom dodatku juhama koji se sastoji od zgusnutog kokošjeg jaja te poslužuje uz brojne juhe. Primjena kreme od jaja u proteklih se nekoliko godina znatno smanjila jer je pri tome riječ o prilično tradicionalnoj namirnici, čija je priprema razmjerno složena.
Krema od jaja ima ova posebna svojstva
Krema od jaja ima tipično žutu boju, spužvastu konzistenciju i saćast izgled. Vrlo mekana krema od jaja lako se otapa u vrućoj vodi, nakon čega postaje još mekanijom. Krema od jaja vrlo je bogata jer u sebi sadrži velike količine masti. Krema od jaja može se rezati ili slagati u slojevima.
Odakle izvorno potječe krema od jaja?
Podrijetlo kreme od jaja nije sasvim poznat, no pretpostavlja se da je ona izvorno bila dvorska hrana. Krema od jaja posluživala se i kao jelo za doručak, prije nego što se postupno počela primjenjivati kao dodatak juhama. Danas se krema od jaja prvenstveno primjenjuje kao krepki prilog sočnim juhama.
Kada je sezona kreme od jaja?
Budući da su osnovni sastojci za pripremu dostupni tijekom cijele godine, krema od jaja nije sezonski proizvod. Stoga je u maloprodaji dostupna tijekom cijele godine – bilo u svježem ili u obrađenom obliku. Osim toga, postoje i brojna gotova jela koja već sadrže kremu od jaja, zbog čega ju je još samo potrebno zakuhati.
Za što se može primjenjivati krema od jaja i kako se treba čuvati?
Kod kreme od jaja riječ je o klasičnom prilogu ili dodatku jušnim jelima. Pri tome se gotove kreme od jaja jednostavno dodaju u još vruću juhu i povezuju s njom. Osim toga, uobičajena je i primjena kao prilog krepkim jelima, na primjer, špinatu i krumpiru te mesnim jelima. Međutim, u pojedinim je kulturama krema od jaja i klasično jelo za doručak, na primjer, u Japanu. Ondje se jede uz dodatak meda te je slatka varijanta krepke europske kreme od jaja. Budući da je krema od jaja vrlo lako kvarljivo jelo, u idealnom se slučaju mora konzumirati neposredno nakon pripreme. Kada se čuva u hladnjaku, njezin rok trajanja iznosi najviše jedan dan.
Ovo se nalazi u kremi od jaja
Krema od jaja ljudskom organizmu poglavito pruža visokokvalitetne proteine i dobre masti, koji podržavaju imunološki sustav tijela, pridonose stvaranju mišića te sprječavaju bolesti krvožilnog sustava. Redovita konzumacija kreme od jaja stoga je moguća bez ikakve opasnosti te predstavlja zdrav prilog krepkim jelima ili juhama.
kcal: 111 kcal
Ugljikohidrati: 3,29 g
Bjelančevine: 7,28 g
Masti: 7,61 g
Vitamin A: 0,14 µg
Vitamin B1: 0,05 mg
Vitamin B2: 0,24 mg
Vitamin B6: 0,05 mg
Vitamin C: 0,63 mg
Vitamin E: 0,97 mg
Kalcij: 87 mg
Željezo: 0,85 mg
Kalij: 138 mg
Magnezij: 11 mg
Natrij: 201 mg