Žumanjak: žuto srce jaja
Žumanjak je doslovno „žuto srce jaja”. Karotenoidi u hrani razlog su za njegovu karakterističnu boju, zbog koje se žumanjak u narodu naziva i „žuto od jaja”. Bez obzira na to je li kokoš jela kukuruz, travu ili papriku – to će odati nijansa žute boje žumanjka.
Žumanjak ima ova posebna svojstva
Jeste li znali da se žumanjak sastoji od jedne stanice? S promjerom od tri do četiri centimetra, kugla žumanjka kokošjeg jaja stoga se ubraja među najveće poznate biološke stanice. Žumanjak ima snažan učinak vezivanja u tijestima ili drugim masama. U sirovu je stanju žumanjak tekuć; no već pri malom djelovanju topline žumanjak se zgrušava te postaje zrnato čvrst. Tako se može opisati i njegov vezivni učinak u tijestima i kremama.
Žumanjak se može konzumirati kako u kuhanom tako i u sirovu stanju. Na primjer, u sirovu je stanju važan sastojak majoneze. Dodatno je svojstvo žumanjka njegov učinak bojenja, a uslijed njegova dodavanja jela mogu postati blago žućkasta.
Odakle izvorno potječe žumanjak?
Žumanjak potječe od kokoši, koje su se udomaćile od sorti s jugoistoka Azije.
Kada je sezona žumanjka?
Kokoši u suvremenom držanju u pravilu tijekom cijele godine liježu jaja, zbog čega konzumacija žumanjka nije vezana samo za jedno godišnje doba. Iako u prirodnim uvjetima kokoši i tijekom zime liježu jaja, u tamnim mjesecima liježe se manja količina jaja po kokoši. Neki se ljudi stoga, u svrhu sezonske prehrane, odlučuju na konzumaciju manje količine jaja zimi. Ljeti je važno neprestano hladiti jela sa sirovim žumanjkom jer će se ona u protivnom pokvariti.
Za što se može primjenjivati žumanjak i kako se treba čuvati?
Većina ljudi naviknuta je konzumirati cijelo jaje, uključujući bjelanjak. Međutim, postoje brojne mogućnosti primjene samo za žumanjak. Upravo tijekom pečenja može doći do toga da žumanjak preostane neiskorišten. U načelu se u brojnim tijestima za kekse upotrebljava samo žumanjak. I za domaću se tjesteninunajčešće iskorištava samo žumanjak. Svježim žumanjkom mogu se proizvesti kremaste slastice, majoneza i razni umaci. Ako želite iskoristiti sirovi žumanjak, morate paziti na to da jaja budu što svježija.
Ovako se treba čuvati žumanjak
Žumanjak je najbolje čuvati u cijelom jajetu. Sirova jaja mogu se u hladnjaku najčešće čuvati nekoliko tjedana. Nakon što se odvoji, neiskorišteni ostatci žumanjka mogu se čuvati u hladnjaku, prekriveni u zdjeli, otprilike od dva do tri dana. Mnogi ne znaju: žumanjak se, ako nije skuhan, može bez poteškoća zamrznuti i ponovno odmrznuti. U tu je svrhu potrebno dodati prstohvat soli. Tako će se moći čuvati otprilike pola godine.
Ovo se nalazi u žumanjku
Jaja su dugo vremena bila na lošem glasu zbog njihova udjela kolesterola. Međutim, nutricionisti i medicinski stručnjaci u međuvremenu su povukli tu procjenu. Žumanjak se smatra izvrsnim izvorom hranjivih tvari jer sadrži brojne važne vitamine, elemente u tragovima i mineralne tvari. Ako se odlučite za jaja iz slobodnog uzgoja, sa žumanjkom ćete usto dobiti bogatu porciju traženih omega-3 masnih kiselina. Međutim, potrebno je imati na umu da žumanjak sadrži i velike količine masti.
kcal: 137 kcal
Ugljikohidrati: 1,53 g
Bjelančevine: 11,85 g
Masti: 9,32 g
Vitamin A: 0,28 µg
Vitamin B1: 0,1 mg
Vitamin B2: 0,41 mg
Vitamin B6: 0,08 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 1,96 mg
Kalcij: 51 mg
Željezo: 1,83 mg
Kalij: 147 mg
Magnezij: 11 mg
Natrij: 144 mg