Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Žumanjak: žuto srce jaja

Žumanjak je doslovno „žuto srce jaja”. Karotenoidi u hrani razlog su za njegovu karakterističnu boju, zbog koje se žumanjak u narodu naziva i „žuto od jaja”. Bez obzira na to je li kokoš jela kukuruz, travu ili papriku – to će odati nijansa žute boje žumanjka. 

Dobro je znati

Žumanjak ima ova posebna svojstva

Svježi žumanjak u detaljnom prikazu

Jeste li znali da se žumanjak sastoji od jedne stanice? S promjerom od tri do četiri centimetra, kugla žumanjka kokošjeg jaja stoga se ubraja među najveće poznate biološke stanice. Žumanjak ima snažan učinak vezivanja u tijestima ili drugim masama. U sirovu je stanju žumanjak tekuć; no već pri malom djelovanju topline žumanjak se zgrušava te postaje zrnato čvrst. Tako se može opisati i njegov vezivni učinak u tijestima i kremama.

Žumanjak se može konzumirati kako u kuhanom tako i u sirovu stanju. Na primjer, u sirovu je stanju važan sastojak majoneze. Dodatno je svojstvo žumanjka njegov učinak bojenja, a uslijed njegova dodavanja jela mogu postati blago žućkasta.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe žumanjak?

Žumanjak potječe od kokoši, koje su se udomaćile od sorti s jugoistoka Azije.


Sezona

Kada je sezona žumanjka?

Kokoši u suvremenom držanju u pravilu tijekom cijele godine liježu jaja, zbog čega konzumacija žumanjka nije vezana samo za jedno godišnje doba. Iako u prirodnim uvjetima kokoši i tijekom zime liježu jaja, u tamnim mjesecima liježe se manja količina jaja po kokoši. Neki se ljudi stoga, u svrhu sezonske prehrane, odlučuju na konzumaciju manje količine jaja zimi. Ljeti je važno neprestano hladiti jela sa sirovim žumanjkom jer će se ona u protivnom pokvariti.


Primjena i čuvanje

Za što se može primjenjivati žumanjak i kako se treba čuvati?

Svježi žumanjak u detaljnom prikazu

Većina ljudi naviknuta je konzumirati cijelo jaje, uključujući bjelanjak. Međutim, postoje brojne mogućnosti primjene samo za žumanjak. Upravo tijekom pečenja može doći do toga da žumanjak preostane neiskorišten. U načelu se u brojnim tijestima za kekse upotrebljava samo žumanjak. I za domaću se tjesteninunajčešće iskorištava samo žumanjak. Svježim žumanjkom mogu se proizvesti kremaste slastice, majoneza i razni umaci. Ako želite iskoristiti sirovi žumanjak, morate paziti na to da jaja budu što svježija.

Ovako se treba čuvati žumanjak

Žumanjak je najbolje čuvati u cijelom jajetu. Sirova jaja mogu se u hladnjaku najčešće čuvati nekoliko tjedana. Nakon što se odvoji, neiskorišteni ostatci žumanjka mogu se čuvati u hladnjaku, prekriveni u zdjeli, otprilike od dva do tri dana. Mnogi ne znaju: žumanjak se, ako nije skuhan, može bez poteškoća zamrznuti i ponovno odmrznuti. U tu je svrhu potrebno dodati prstohvat soli. Tako će se moći čuvati otprilike pola godine.



Sastojci

Ovo se nalazi u žumanjku

Jaja su dugo vremena bila na lošem glasu zbog njihova udjela kolesterola. Međutim, nutricionisti i medicinski stručnjaci u međuvremenu su povukli tu procjenu. Žumanjak se smatra izvrsnim izvorom hranjivih tvari jer sadrži brojne važne vitamine, elemente u tragovima i mineralne tvari. Ako se odlučite za jaja iz slobodnog uzgoja, sa žumanjkom ćete usto dobiti bogatu porciju traženih omega-3 masnih kiselina. Međutim, potrebno je imati na umu da žumanjak sadrži i velike količine masti.

Nutritivna vrijednost
 

kcal: 137 kcal

Ugljikohidrati: 1,53 g

Bjelančevine: 11,85 g

Masti: 9,32 g

Vitamini

 

Vitamin A: 0,28 µg

Vitamin B1: 0,1 mg

Vitamin B2: 0,41 mg

Vitamin B6: 0,08 mg

Vitamin C: 0 mg

Vitamin E: 1,96 mg

 

Mineralne tvari

 

Kalcij: 51 mg

Željezo: 1,83 mg

Kalij: 147 mg

Magnezij: 11 mg

Natrij: 144 mg