Kajgana: brza i jednostavna priprema
Bez obzira radi li se doručku, ručku ili laganoj večeri – kajgana prija bilo kada. Pri tome je riječ o široko rasprostranjenom načinu pripreme kokošjih jaja, u okviru kojega se jaje tijekom postupka zagrijavanja miješa.
Kajgana ima ova posebna svojstva
Za kajganu se upotrebljava cijelo kokošje jaje. Kokošja su jaja iznimno zasitna i relativno niskokalorična, uz energetsku vrijednost od oko 150 kalorija na 100 grama. Osim bjelančevina, jaja sadrže gotovo sve vitamine: na primjer, jaje srednje veličine pokriva 38 posto naših dnevnih potreba za vitaminom B12. Elementi u tragovima željezo, cink i selen također se mogu pronaći ispod ljuske i čine jaje pravom energetskom bombom. Nutricionistički je gledano bjelanjak jajeta posebno kvalitetan – našem tijelu isporučuje odlučujući dio aminokiselina koje ono ne može samostalno proizvesti.
Odakle izvorno potječe kajgana?
Ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje o podrijetlu kajgane. Međutim, čovjek konzumira jaja već najmanje 5000 godina. U međuvremenu se kajgana iz domaćih kuhinja probila čak i u restorane.
Kada je sezona kajgane?
Kajgana je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati kajgana i kako se treba čuvati?
Jela od jaja, kao što je kajgana, popularna su hrana za doručak, ali se ustvari mogu jesti u bilo koje doba dana te se, u pravilu, brzo i jednostavno pripremaju. Međutim, jaja nemaju neograničen rok trajanja. Tako se pripremljena kajgana u hladnjaku može čuvati samo jedan dan. Također, jaja s tjesteninom, rižom ili drugim prilozima, kao što je maslac, mogu se čuvati otprilike dan i pol. Pri sobnoj se temperaturi kajgana počinje kvariti nakon tri sata.
Ovo se nalazi u kajgani
Kajgana može doprinijeti tjelesnom i duševnom zdravlju. Za razliku od uvriježenog mišljenja, svakodnevna konzumacija jaja ne povećava razinu kolesterola u krvi. Taj su mit u 1960-im godinama pobili meksički znanstvenici u okviru istraživanja.
kcal: 161 kcal
Ugljikohidrati: 2,04 g
Bjelančevine: 10,71 g
Masti: 12,36 g
Vitamin A: 0,22 µg
Vitamin B1: 0,07 mg
Vitamin B2: 0,27 mg
Vitamin B6: 0,07 mg
Vitamin C: 0,97 mg
Vitamin E: 2,03 mg
Kalcij: 63 mg
Željezo: 1,61 mg
Kalij: 152 mg
Magnezij: 12 mg
Natrij: 299 mg