Kiselo vrhnje: svestrani kuhinjski talent
Kiselo vrhnje klasičan je proizvod bez kojeg se kuhinja, ni uz najveći napor, ne može zamisliti. U brojnim dijelovima Austrije ono se naziva i „ukiseljeno vrhnje”. Ono nastaje tako što se tijekom postupka proizvodnje, za razliku od slatkog vrhnja, u dodatnom koraku kiseli.
Što je kiselo vrhnje?
Kiselo vrhnje mliječni je proizvod koji nastaje fermentacijom vrhnja i bakterija mliječne kiseline. Fermentacijom vrhnje postaje kiselkasto te poprima gušću konzistenciju.
Kakav je okus kiselog vrhnja?
Kiselo vrhnje ima kiselkasto-kremast okus, donekle nalik mješavini jogurta bogatog masti i kefira.
Kako se proizvodi kiselo vrhnje?
Prije izuma centrifuge, proizvodnja šlaga bila je naporan posao. Na poljoprivrednim imanjima mlijeko se moralo toliko tući dok se kuglice masti ne bi odvojile od tekućih sastojaka i isplivale na površinu. Tek bi se tada moglo obrati vrhnje koje bi nastalo tim postupkom. U industrijskoj proizvodnji taj posao obavljaju velike centrifuge. Centrifugiranjem mlijeka odvaja se dio koji sadrži mast, dakle, vrhnje, od ostatka tekućine. Zatim se vrhnje miješa s određenom vrstom bakterija mliječne kiseline, uslijed čega postaje kruće i kiselije.
Kiselo vrhnje, ukiseljeno vrhnje, svježe vrhnje i vrhnje za kuhanje: u čemu je razlika?
Postoji toliko različitih proizvoda koji jesu međusobno slični, no koji se u pojedinim aspektima svejedno međusobno razlikuju. Ovdje ćeš saznati koji su to točno aspekti.
Kiselo vrhnje i ukiseljeno vrhnje: jedno te isto?
Kod kiselog vrhnja i ukiseljenog vrhnja riječ je o jednom te istom proizvodu, a pojedini naziv češće se upotrebljava ovisno o regiji. U Austriji i na jugu Njemačke češće se može čuti „ukiseljeno vrhnje” nego na sjeveru države.
Koja je razlika između vrhnja za kuhanje i kiselog vrhnja?
Vrhnje za kuhanje nalik je kiselom vrhnju, no sadrži puno više masti: ovisno o sorti, vrhnje za kuhanje sadrži 20 do 30 posto masti. Također, vrhnje za kuhanje zagrijava se na vrlo visoku temperaturu radi jamčenja duljeg roka trajanja.
Koja je razlika između svježeg vrhnja i kiselog vrhnja?
Svježe vrhnje vrlo je slično vrhnju za kuhanje, no ono sadrži najmanje 30 % masti te se ne zagrijava.
Koja je razlika između slatkog vrhnja i kiselog vrhnja?
Slatko vrhnje konačni je proizvod iz kojeg se kiselo vrhnje proizvodi. Usput, ono se ne zaslađuje, već se tako naziva samo kako bi se razgraničilo od kiselog vrhnja. Tučeno vrhnje ili slatko vrhnje također ima relativno visok udio masti od 30 posto te znatno izraženiju tekuću konzistenciju.
Ovo se nalazi u kiselom vrhnju
Vrhnje, bez obzira na to je li riječ o šlagu ili kiselom vrhnju, i nije proizvod za vitku liniju. Međutim, na primjer, vitamini A, D, E i K topivi su u masti i tijelo ih može apsorbirati, iako se njima unosi i mala količina masti. Kiselo vrhnje bogato je vitaminom A, vitaminom B, vitaminom C, vitaminima E, kalijem, kalcijem, fosforom, cinkom i željezom.
Za informaciju: 100 grama kiselog vrhnja sadrži oko 3,5 grama laktoze. Za osobe koje pate od nepodnošljivosti laktoze postoje i proizvodi bez laktoze, a za njihovo se zgušnjavanje upotrebljava, na primjer, guma rogačeve koštice.
kcal: 117 kcal
Ugljikohidrati: 3,7 g
Bjelančevine: 3,1 g
Masti: 10 g
Vitamin A: 120 µg
Vitamin B1: 0,04 mg
Vitamin B2: 0,16 mg
Vitamin B6: 0,02 mg
Vitamin C: 1 mg
Vitamin E: 0,5 mg
Kalcij: 110 mg
Željezo: 0,1 mg
Kalij: 158 mg
Magnezij: 12 mg
Natrij: 58 mg
Je li kiselo vrhnje zdravo?
Kao i u većini mliječnih proizvoda, i u kiselom vrhnju nalazi se pregršt hranjivih tvari, između ostalog, kalcij, vitamin A, vitamini B, bjelančevine i fosfor. Naravno, postoje mliječni proizvodi s manjim sadržajem kalorija i masti koji su bolji odabir za uravnoteženu prehranu – na primjer, u usporedbi sa svježim vrhnjem i vrhnjem za kuhanje, kiselo vrhnje bolja je opcija za tjelesnu figuru.
Savjeti za čuvanje kiselog vrhnja
Naravno, kiselo vrhnje mora se čuvati u hladnjaku. No koliko zbilja iznosi njegov rok trajanja? I što će se dogoditi kada se odloži u zamrzivač?
Koji je rok trajanja kiselog vrhnja?
Kada se čuva na hladnom mjestu, kiselo vrhnje trajat će u skladu s rokom trajanja. Nakon otvaranja treba se brzo potrošiti u roku od nekoliko dana.
Može li se kiselo vrhnje zamrznuti?
Kiseo vrhnje može se bez poteškoća zamrznuti, no jer se nakon odmrzavanja nakuplja voda, a njegova konzistencija više i ne izgleda tako ukusno, ne bi se smjelo jesti samostalno, već nastaviti priređivati – ideje za recepte pronaći ćeš dalje u nastavku.
Priprema i upotreba kiselog vrhnja: evo kako
Posebno se na istoku Europe juhe, bilo od mesa ili povrća, rado poslužuju uz dodatak male količine kiselog vrhnja. Tom malom količinom masti tijelo bolje prima vitamine. Boršč ili soljanka, krepka juha od gulaša ili blini uz taj će dodatak imati još i bolji okus.
Priprema kiselog vrhnja kod kuće: korak po korak
Znaš li da kiselo vrhnje možeš samostalno proizvesti s pomoću vrlo jednostavnog recepta? Sve što ti je za to potrebno su 200 g vrhnja i 2 jušne žlice mlaćenice.
- Dodaj vrhnje i mlaćenicu u sterilnu staklenku te je dobro protresi.
- Ostavi je da odstoji 24 sata na sobnoj temperaturi.
- Promiješaj i ostavi na 24 sata u hladnjak.
- Gotovo! U hladnjaku se samostalno pripremljeno kiselo vrhnje može čuvati najmanje tjedan dana.
Može li se kuhati s kiselim vrhnjem?
Budući da se kiselo vrhnje razrjeđuje pri višim temperaturama, samo je uvjetno prikladno za kuhanje. Ako njime želiš upotpuniti jelo, umiješaj kiselo vrhnje tek nakon što posudu ukloniš s vatre. A ako jelo već sadrži kiselo vrhnje, ne bi se smjelo ponovno zakuhati. Vrhnje za kuhanje i svježe vrhnje tolerantniji su u pogledu vrućine, stoga su oni bolji izbor u slučaju sumnje.
Što se može učiniti s kiselim vrhnjem?
Za razliku od toga, kiselo vrhnje idealno je prikladno za hladna jela. Salata od krastavaca s preljevom za salatu od kiselog vrhnja predstavlja osvježavajuć kontrast mesu, a ovaj mliječni proizvod idealan je odabir i za krumpir iz pećnice. Kiselo vrhnje savršeno će nadopuniti i ribu, a idealan dokaz toga jest ukusno jelo „Matjes Hausfrauenart”, koje je vrlo popularno u Njemačkoj.
Čime se može zamijeniti kiselo vrhnje?
To ovisi o receptu. Za kuhanje su, kao što je već spomenuto, prikladni vrhnje za kuhanje i svježe vrhnje, no oni u jelo unose i veće količine masti. U preljevima za salate možeš kiselo vrhnje dobro zamijeniti jogurtom, a za deserte i pečenje kolača nudi se svježi sir, najbolje pomiješan sa sokom od limuna i mlijekom, čime će konzistencija i okus biti još sličniji originalu.