Vrhnje za kuhanje: juhe, umaci
Vrhnje za kuhanje dostupno je u različitim stupnjevima masti i ustvari je nusproizvod ukiseljena vrhnja. Njegov udio masti iznosi najmanje 20 posto, a često se prodaje i kao „kiselo vrhnje” ili „ukiseljeno vrhnje”.
Vrhnje za kuhanje ima ova posebna svojstva
Kod vrhnja za kuhanje riječ je o proizvodu od kiselog mlijeka, koji je dostupan u različitim varijantama: „Crème legère” kao lagana varijanta svježeg vrhnja, odnosno „Crème fraîche”, s udjelom masti od najmanje 20 posto. Zatim su tu vrhnje za kuhanje i svježe vrhnje s udjelom masti od najmanje 30 posto. Vrhnje za kuhanje sadrži velike količine kalcija i vitamina C, a oboje su tvari koje su važne za metabolizam kostiju. Također, što je udio masti veći, to proizvod sadrži više vitamina A i D.
Odakle izvorno potječe vrhnje za kuhanje?
Vrhnje za kuhanje posebno je prošireno u kuhinjama istočne Europe, no ondje je poznato pod nazivom „smetana”. Za razliku od svježeg vrhnja, vrhnje za kuhanje znatno je blaže i manje je kiselo. Osim toga, svježe vrhnje sadrži više masti.
Kada je sezona vrhnja za kuhanje?
Vrhnje za kuhanje proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati vrhnje za kuhanje i kako se treba čuvati?
Vrhnjem za kuhanje jela se mogu upotpuniti kremastom notom. Ono je posebno prikladno za juhe, umake i dipove. Dobro je znati: kada se vrhnje za kuhanje zagrije, počinju se stvarati grudice. Stoga se vrhnje za kuhanje idealno mora dodati u posljednjem radnom koraku ili neposredno prije posluživanja. Za hladna jela njegova primjena nije problematična. Vrhnje za kuhanje svjež je proizvod ograničena roka trajanja, koji se mora čuvati na hladnom mjestu i brzo potrošiti nakon otvaranja.
Ovo se nalazi u vrhnju za kuhanje
Vrhnje za kuhanje dobar je izvor kalcija i fosfora, koji su kao kombinacija mineralnih tvari dobri za zube i izgradnju kostiju.
kcal: 239 kcal
Ugljikohidrati: 3,2 g
Bjelančevine: 2,6 g
Masti: 24 g
Vitamin A: 240 µg
Vitamin B1: 0,04 mg
Vitamin B2: 0,14 mg
Vitamin B6: 0,02 mg
Vitamin C: 1 mg
Vitamin E: 0,7 mg
Kalcij: 93 mg
Željezo: 0,1 mg
Kalij: 133 mg
Magnezij: 10 mg
Natrij: 49 mg