Sirutka: izvrsno osvježenje
Tko pazi na svoje zdravlje te se bavi namirnicama, vjerojatno je već imao priliku čuti nešto o takozvanoj „sirutki”. Pri tome je riječ o piću koje je vrlo zdravo te posebno tijekom ljetnih mjeseci predstavlja idealno osvježenje.
Sirutka ima ova posebna svojstva
Sirutka je poznata kao sirna voda ili sirte. Iza toga krije se njezina proizvodnja jer je sama sirutka ustvari nusproizvod koji nastaje tijekom proizvodnje različitih sorti sira. Pri tome postoje dvije vrste sirutke. S jedne strane kisela sirutka, a s druge popularna slatka sirutka. Ona nastaje kada se tijekom proizvodnje sirilo dodaje radi zgušnjavanja, a gotovi se sir zatim ocijedi. U sirutki su sadržani mliječni šećer, mliječni proteini, vitamini topivi u vodi i mineralne tvari, a istovremeno je niskokalorična.
Odakle izvorno potječe sirutka?
Sirutka je vodenasta tekućina koja nastaje tijekom proizvodnje sira. Kada se mlijeko zgusne u sir, dio koji preostaje naziva se sirutka. Postoje dvije vrste sirutke: slatka sirutka i kisela sirutka. Sirutka postoji otkad se sir proizvodi od mlijeka.
Kada je sezona sirutke?
Sirutka je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može primjenjivati sirutka i kako se treba čuvati?
Od sirutke se mogu spraviti napitci s voćem, čajem ili začinskim biljem. Slatka sirutka dostupna je u brojnim sortama okusa. Najčešće se spravlja kao gotovi napitak te miješa s voćnim sokovima i drugim dodacima. Time se piću podaruje ukusna slatkoća. Međutim, postoje i određene vrste kakaa i napitaka u prahu koji se velikim dijelom sastoje od sirutke. I oni se miješaju s različitim dodacima poput grožđanog šećera. Slatka sirutka može se konzumirati kao međuobrok ili alternativa mlijeku. Sirutka se treba čuvati u hladnjaku. Neotvorena se može čuvati u skladu s rokom trajanja. Kada se otvori, trebala bi se potrošiti unutar nekoliko dana.
Ovo se nalazi u sirutki
Sirutka se 94 posto sastoji od vode, od četiri do pet posto od mliječnog šećera i gotovo da ne sadrži masti. U sirutki su sadržani mliječna kiselina i važni vitamini, kao što su B1, B2 i B6, te mineralne tvari kalij i kalcij. Mliječna kiselina sadržana u sirutki dobra je za zdravlje. Sirutka se može primjenjivati i na koži te ublažiti tegobe nastale problematičnom kožom.
kcal: 27 kcal
Ugljikohidrati: 5,14 g
Bjelančevine: 0,8 g
Masti: 0,36 g
Vitamin A: 0,003 µg
Vitamin B1: 5,14 mg
Vitamin B2: 0,8 mg
Vitamin B6: 0,36 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 48,2 mg
Kalcij: 68 mg
Željezo: 0,1 mg
Kalij: 129 mg
Magnezij: 1 mg
Natrij: 45 mg