Kefir: hranjiv užitak za ispijanje
Kefir je lako probavljiv proizvod od kiselog mlijeka koji se proizvodi dodavanjem bakterija mliječne kiseline. Ovaj je napitak gust te sadrži ugljičnu kiselinu i male količine alkohola. Njegov udio hranjivih tvari usporediv je s mlaćenicom.
Kefir ima ova posebna svojstva
Kefir od konzumnog mlijeka zdrav je i prirodan pojačivač za imunološki sustav, koji zbog visokog udjela hranjivih tvari ima učinak povećanja snage te doprinosi uravnoteženoj prehrani. Sadržane mliječne bjelančevine potiču izgradnju mišića. Na temelju visokog udjela kalcija, u kombinaciji s vitaminom D, kefir jača kosti te tako može doprinijeti snižavanju rizika obolijevanja od osteoporoze. Osim toga, kefiru od konzumnog mlijeka pripisuju se brojni pozitivni učinci za zdravlje. On jača imunološki sustav i regulira krvni tlak te ima protuupalno i antibiotičko djelovanje. Svoj puni učinak za zdravlje kefir će razviti dugoročnom i redovitom konzumacijom.
Odakle izvorno potječe kefir?
Kefir izvorno dolazi od konzumnog mlijeka s visokih planina Tibeta i Kavkaza i tamo je stoljećima široko rasprostranjeno piće. Razlog zašto ljudi u ovoj regiji doživljavaju duboku starost može se pronaći u redovitoj konzumaciji kefira, zbog čega ga se još naziva i „pićem stogodišnjaka”. Zbog osvježavajućeg okusa i pozitivnih učinaka na cjelokupni organizam, kefir je rasprostranjen diljem svijeta.
Kada je sezona kefira?
Kefir je proizvod koji je dostupan tijekom cijele godine. Kefiru su za dozrijevanje potrebna otprilike dva dana.
Za što se može primjenjivati kefir i kako se treba čuvati?
Od kefira se mogu proizvesti napitci s voćem. Međutim, primjena kefira svestrana je i premašuje jednostavnu konzumaciju ispijanjem: tako kefir, na primjer, u žitnim pahuljicama može biti nadomjestak mlijeku. No od kefira se također mogu proizvesti ukusni umaci i dipovi. Kada se čuva na hladnom mjestu, zapakirani kefir trajat će u skladu s rokom trajanja.
Ovo se nalazi u kefiru
Kefir od konzumnog mlijeka, za razliku od ostalih mliječnih proizvoda, sadrži samo male količine mliječnog šećera, što ga čini lako probavljivim; stoga je prikladan i za osobe s netolerancijom na laktozu i mliječni šećer. Uz količinu od manje od dva posto, udio alkohola u kefiru od konzumnog mlijeka iznimno je nizak, zbog čega ga bez opasnosti u manjim količinama mogu konzumirati i djeca. Kefir je ukusan napitak koji potiče probavu te koji tijelo opskrbljuje velikom količinom potrebnih bakterija mliječne kiseline.
kcal: 61 kcal
Ugljikohidrati: 4 g
Bjelančevine: 3,3 g
Masti: 3,5 g
Vitamin A: 31 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,18 mg
Vitamin B6: 0,05 mg
Vitamin C: 1 mg
Vitamin E: 0,1 mg
Kalcij: 120 mg
Željezo: 0,1 mg
Kalij: 157 mg
Magnezij: 12 mg
Natrij: 48 mg