Sok od acerole: vitaminska bomba
Sok od acerole popularno je piće napravljeno od višnje acerole, malog, crvenog voća porijeklom iz tropskih područja Amerike, osobito Brazila. Ovaj je sok vrlo popularan diljem svijeta zbog svojih nevjerojatnih zdravstvenih prednosti i osvježavajućeg okusa. Višnja acerola poznata je po izuzetno visokom udjelu vitamina C. Zapravo, sadrži više vitamina C nego bilo koje drugo voće, što je čini izvrsnim izvorom ovog važnog antioksidansa.
Sok od acerole ima ova posebna svojstva
Sok acerole često se opisuje kao bogat izvor vitamina C i ima voćni, kiselkasti okus. Ovisno o proizvođaču i obradi, također može biti različite konzistencije i slatkoće. Neke se varijante također mogu miješati s drugim voćnim sokovima ili sastojcima poput šećera ili meda. U pravilu se sok preporuča konzumirati dobro ohlađen i potrošiti ga unutar nekoliko dana nakon otvaranja.
Svojstva acerole: Biljka acerola pripada obitelji malpigijevki i nosi stručni naziv Malpighia glabra. Ponekad se naziva javorova, barbadoska ili jamajčanska višnja.
Odakle izvorno dolazi sok od acerole?
Acerola izvorno dolazi iz Južne i Srednje Amerike i uglavnom se uzgaja u zemljama kao što su Brazil, Peru i Meksiko. Sok se obično proizvodi lokalno i zatim se može prodavati diljem svijeta. Međutim, postoje i poduzeća koja proizvode sok od uvezenih plodova acerole.
Kad je sezona soka od acerole?
Sok od acerole dostupan je tijekom cijele godine jer se plod acerole može brati tijekom cijele godine u tropskim regijama. Međutim, sezona branja u Brazilu, jednoj od zemalja s najvećim uzgojem, na vrhuncu je od prosinca do srpnja. U Europi je sok od acerole obično dostupan kao uvozni proizvod.
Sok od acerole može biti dostupan tijekom cijele godine jer se voće bere i prerađuje u različito vrijeme. Međutim, dostupnost soka od acerole može ovisiti o lokaciji i kanalima distribucije. Mnoge zemlje također nude smrznuti pire od acerole ili koncentrate soka od acerole koji mogu biti dostupni tijekom cijele godine i služe kao dodatak svježoj aceroli.
Za što sve može poslužiti sok od acerole i kako se čuva?
Sok od acerole, proizveden iz ploda višnje acerole (Malpighia emarginata), popularan je zbog visokog udjela vitamina C i osvježavajućeg okusa. Poznati je izvor vitamina C i može se piti kao osvježavajuće piće. Osim toga, sok od acerole često se upotrebljava u smoothiejima radi dodavanja vitamina C te ugodne kiselosti i voćnog okusa. Također se upotrebljava kao sastojak koktela i bezalkoholnih pića za poboljšanje okusa i boje. Konačno, sok od acerole može se upotrebljavati i za izradu sladoleda ili sorbeta za postizanje voćnog okusa i prirodne boje.
Sok od acerole treba čuvati na odgovarajući način kako bi se održala njegova kvaliteta i rok trajanja. Nakon otvaranja boce ili posude, sok treba uvijek čuvati u hladnjaku kako bi ostao svjež. Osim toga, sok od acerole treba zaštititi od izravne sunčeve svjetlosti jer svjetlost može utjecati na njegovu kvalitetu. Preporučuje se čuvanje soka u neprozirnoj posudi ili tamnom ormariću. Ako sok želiš čuvati duže vrijeme, možeš ga zamrznuti, ali imaj na umu da se konzistencija može malo promijeniti nakon odmrzavanja.
Ovo se nalazi u soku od acerole
Sok od acerole smatra se bogatim izvorom vitamina C, a sadrži i druge važne hranjive tvari poput vitamina A, kompleksa vitamina B i minerala kao što su željezo, kalcij i kalij. Osim toga, sok od acerole bogat je antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima i ojačati imunološki sustav.
Acerola može dovesti do unakrsne alergijske reakcije ako već imate alergiju na lateks. Međutim, za osobe s alergijom na citrusno voće, acerola može biti dobra alternativa. U kombinaciji s također vrlo zdravim prahom sjemenki grožđa nastaje prava vitaminska bomba.
kcal: 22 kcal
Ugljikohidrati: 4,5 g
Bjelančevine: 0,3 g
Masti: 0,3 g
Vitamin A: 28 µg
Vitamin B1: 0,02 mg
Vitamin B2: 0,06 mg
Vitamin B6: 0,01 mg
Vitamin C: 1000 mg
Vitamin E: 0,3 mg
Kalcij: 10 mg
Željezo: 0,5 mg
Kalij: 72 mg
Magnezij: 12 mg
Natrij: 3 mg