Sušena jabuka: omiljena užina
I u ranijim vremenima sušenje je bilo popularna metoda konzerviranja voća koje nije bilo prikladno za čuvanje u podrumima ili je moralo opstati dugo vremena. Jabuke su također bile guljene i sušene na žicama. Uz konzerviranje, ovo je bio jedan od popularnih načina da jabuka ostane dostupna tijekom zime.
Sušena jabuka ima raznolika svojstva
Uglavnom, jabuka je svestrana, ali je i visokokvalitetan izvor energije kada se osuši, a također daje dijetalna vlakna i željezo. Unatoč gubitku hranjivih tvari tijekom sušenja, visok udio biljnih vlakana, flavonoida i vitamina B čine sušene kolutiće jabuke idealnim dodatkom zdravoj prehrani. Sušeno voće sa sumporom u pravilu bolje zadržava prirodnu boju od onoga bez sumpora, koje stoga češće postaje smeđe. Uostalom: Za proizvodnju jednog kilograma suhih jabuka potrebno je desetak kilograma svježih jabuka.
Odakle izvorno potječe sušena jabuka?
Jabuka podrijetlom dolazi iz Srednje i Zapadne Azije. Prema povijesnim zapisima, jabuka je posebno dugo prisutna u Kazahstanu. To popularno voće je do Italije stiglo trgovačkim putevima povijesnog Puta svile. Oko 100. p.n.e. taj plod je konačno došao u Sjevernu Europu zahvaljujući rimskim pohodima. Jabuka je bila toliko popularna među germanskim plemenima jer su joj pripisivali posebne moći. Tako se jabuka spominje u mitologiji i brojnim legendama. Jabuka se često smatrala simbolom bogatstva, ljubavi i plodnosti.
Kada je sezona sušenih jabuka?
Jabuka je dostupna kao sušeno voće tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati sušena jabuka i kako se treba čuvati?
Jabuka kao sušeno voće posebno je prikladna za užinu između obroka. Ona je jako popularna i većinom vrlo probavljiva i zdrava. Suhe jabuke možete primjerice koristiti i za izradu slastica i voćnog kruha. Pogodne su i kao preljev za peciva i kolače. Suho voće sadrži malo vode, pa se preporuča da se prilikom konzumacije uzima i voda. Osušene jabuke optimalno se čuvaju zatvorene. Na tržištu postoje plodovi sa i bez sumpora. Plodovi sa sumporom imaju dulji rok trajanja.
Šta ima u sušenim jabukama
Jabuka kao sušeno voće sadrži mnogo važnih vitamina i elemenata u tragovima za tijelo. Vrijedni spomena su minerali kalij, fosfor, magnezij i kalcij. Jabuka ima samo oko 60 kilokalorija. Suhe jabuke također smanjuju višak kiselina u tijelu jer jabuka sadrži alkalne tvari. Želudac sa previše kiseline se može neutralizirati. U slučaju previše kiseline, prijenos hranjivih tvari se poremeti.
kcal: 255 kcal
Ugljični hidrati: 57 g
Bjelančevine: 1,4 g
Masti: 1,6 g
Vitamin A: 32 µg
Vitamin B1: 0,1 mg
Vitamin B2: 0,11 mg
Vitamin B6: 0,16 mg
Vitamin C: 11 mg
Vitamin E: 1,8 mg
Kalcij: 31 mg
Željezo: 1,2 mg
Kalij: 622 mg
Magnezij: 32 mg
Natrij: 10 mg