Grožđice: slatki paket snage
Generički pojam grožđice uključuje svo sušeno grožđe različitih sorti grožđa. U običnom govoru, bobice grožđa se nazivaju grožđem. Pojam grožđica dolazi od francuske riječi „roisin“ za grožđe.
Grožđice imaju raznolika svojstva
Grožđe koje je namijenjeno da postane grožđice se bere kada je prezrelo. Zatim se odvija sušenje. To se tradicionalno radi na suncu ili na toplom, zasjenjenom i dobro prozračenom mjestu. Kada je preostala vlaga u grožđu na razini od 15 do 25 posto, proces sušenja je završen. Tijekom sušenja iz grožđa se uklanja tekućina, što povećava sadržaj fruktoze na oko 60 posto.
Grožđice, sultanine i korintine
Postoje različite vrste grožđica koje se razlikuju po sorti grožđa. Poznate su sultanine i korintine. Sultanine su svijetlo obojena sorta bez sjemenki dobivena od grožđa Sultana, također poznatog kao „Thompson Seedless“. Korintine su prilično tamne i jakog okusa. Nazvane po gradu Korintu u Grčkoj, prave se od crnog ribiza: bez sjemenki, sitnog i crnog grožđa.
Odakle izvorno potječu grožđice?
Grožđice dolaze iz Turske, Grčke, Južne Afrike, Amerike ili Australije.
Kad je sezona grožđica?
Grožđice spadaju u sušeno voće i dostupne su tijekom cijele godine.
Za što se mogu upotrebljavati grožđice i kako se trebaju čuvati?
Grožđice se mogu uživati i samostalno i zdrava su alternativa slatkišima. Također se nalaze u mješavinama grickalica i u musliju te daju zdravu energiju. No, mogu se koristiti i kao sastojak za pečenje rolata s grožđicama i božićnog kolača te u kuhanju. Grožđice treba dobro zatvoriti i čuvati na suhom mjestu.
Ovo se nalazi u grožđicama
Grožđice su zdrave i bogate energijom. Za razliku od slatkiša, fruktoza koju sadrži polako ulazi u krv, tako da duže ostajete u formi i nema naglog pada performansi. One također jačaju živce. Osim toga, grožđice osiguravaju tijelu dovoljno dijetalnih vlakana.
kcal: 292 kcal
Ugljični hidrati: 68 g
Bjelančevine: 2,5 g
Masti: 0,6 g
Vitamin A: 5 µg
Vitamin B1: 0,1 mg
Vitamin B2: 0,05 mg
Vitamin B6: 0,11 mg
Vitamin C: 1 mg
Vitamin E: 0,6 mg
Kalcij: 80 mg
Željezo: 2,3 mg
Kalij: 782 mg
Magnezij: 41 mg
Natrij: 21 mg