Datulja: mala energetska bomba
Datulje su plod palme datulje (Phoenix dactylifera), podrijetlom iz suptropskih područja oko Perzijskog zaljeva. Palma datulje može doživjeti i 200 godina, a donosi plod prvi put kad joj je pet do šest godina. Svježe datulje su otprilike veličine šljiva i imaju tvrdu i nejestivu košticu u mekom i ukusnom mesu. Pošto datulje ne mogu dugo izdržati, one su obično dostupne u sušenom obliku.
Datulja ima ova različita svojstva
Sušene datulje imaju svoj vlastiti neusporediv, vrlo sladak okus i sadrže puno voćnog šećera i glukoze. One su slatka užina, ali su istovremeno i male energetske bombe. Kod sušenih datulja su prisutni svi vitamini i minerali, a one su osobito bogate vlaknima, što je važno za dobru probavu.
Čega ima u datuljama
Na temelju tog probavnog učinka sušene datulje se nalaze i kao sastojak u prirodnim laksativima. One imaju pozitivan učinak na cirkulaciju i srce i jačaju živčani sustav. Ovo sušeno voće ima visok sadržaj željeza, što ima preventivan učinak protiv zamora i dobro je protiv anemije. Jako posebna užina, koja se obično nudi samo zimi, su sušene datulje s nadjevom od marcipana.
Odakle izvorno potječe datulja?
Osnovna područja gdje se datulje uzgajaju su Egipat, Saudijska Arabija i Iran.
Kad je sezona datulje?
Datulje su dostupne tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati datulja i kako se treba čuvati?
Sušene datulje su prava energetska bomba. Stoga su one idealna užina između obroka. Ostale upotrebe su u orijentalnim jelima ili kao datulje umotane u slaninu, u musliju i kao zdrav zaslađivač. Sušene datulje su također odlične kao sastojak u voćnoj salati ili musliju. One su također popularne u pripremi različitih vrsta peciva. Sušene datulje mogu se koristiti i u pripremi voćnog kruha.
Ovako treba čuvati datulje
Sušene datulje je optimalno čuvati na sobnoj temperaturi. U sušenom stanju imaju rok trajanja od neke dvije godine. Ako se datulje čuvaju na vrlo velikoj vlazi, meso postaje tvrdo i čvrsto i onda je skoro nejestivo. One se stoga uvijek trebaju čuvati na suhom i hladnom mjestu.
Ovoga ima u datuljama
Sušene datulje su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima. One također sadrže puno antioksidanasa i na taj način pomažu pri održavanju zdravlja. Njihov sadržaj šećera i kalorija je sličan onome kod smokava i grožđica.
kcal: 277 kcal
Ugljični hidrati: 65,2 g
Bjelančevine: 2 g
Masti: 0,5 g
Vitamin A: 25 µg
Vitamin B1: 0,04 mg
Vitamin B2: 0,09 mg
Vitamin B6: 0,13 mg
Vitamin C: 2 mg
Vitamin E: 0,2 mg
Kalcij: 61 mg
Željezo: 1,9 mg
Kalij: 649 mg
Magnezij: 50 mg
Natrij: 35 mg