Sušene smokve: aromatično sušeno voće
Bez obzira jesu li svježe ili sušene, smatra se da su smokve posebno bogate energijom, a ujedno i jako zdrave. Sušene smokve uglavnom dolaze iz Turske i Grčke i iako su dostupne tijekom cijele godine, posebno su popularne zimi.
Sušene smokve imaju raznolika svojstva
Smokve moraju do kraja sazrijeti na stablu. Za razliku od većine drugog voća, sušenje smokava također se odvija kao prirodan proces na stablu. Ako se smokve uberu prije završetka procesa sušenja, još uvijek se mogu sušiti na visokim temperaturama. Međutim, to dovodi do gubitka aromatičnog, slatkog okusa.
Odakle potječu sušene smokve?
Smokva je vjerojatno izvorno podrijetlom iz Male Azije. Danas većina smokava dolazi iz ovih krajeva:
- Španjolska
- Portugal
- Italija
- Turska
- Alžir
- Grčka
Kad je sezona sušenih smokava?
Sušene smokve dostupne su tijekom cijele godine.
Za što se mogu upotrebljavati sušene smokve i kako se trebaju čuvati?
Smokva je idealna i kao svježe i sušeno voće i jako dobra kao užina između obroka ili kao dodatak voćnoj salati, musliju, desertu ili jogurtu. Ali suhe smokve nije samo zadovoljstvo izravno jesti. Uz njih također možete oplemeniti mnoga jela, kolače i umake. Svježe smokve najbolje je čuvati u hladnjaku, ali treba se pobrinuti i da se što prije pojedu. Suhe smokve dostupne su tijekom cijele godine i mogu se držati u pakiranju nekoliko mjeseci. Bijeli premaz na suhim smokvama nije nedostatak, već dolazi od kristaliziranog šećera iz voća. Kako biste spriječili razvoj plijesni, preporučuje se suho i hladno skladištenje, po mogućnosti u zatvorenoj posudi.
Šta ima u sušenim smokvama
Smokva je zdravo i moćno voće jer ne sadrži samo mnogo vitamina i minerala, već i puno vlakana. To ga čini posebno dobrim za probavu. Dobro je poznat i njegov učinak vezan za pročišćavanje krvi.
kcal: 247 kcal
Ugljični hidrati: 54 g
Bjelančevine: 3,9 g
Masti: 1,3 g
Vitamin A: 8 µg
Vitamin B1: 0,11 mg
Vitamin B2: 0,1 mg
Vitamin B6: 0,12 mg
Vitamin C: 2 mg
Vitamin E: 2 mg
Kalcij: 190 mg
Željezo: 3,2 mg
Kalij: 850 mg
Magnezij: 70 mg
Natrij: 37 mg