Sušene kruške: slatko sušeno voće
U davna vremena, sušenje krušaka je bila popularna metoda prirodnog očuvanja zrelog voća, a time i stvaranja zimskih zaliha za punjenje smočnica. No, sušene kruške nisu samo zdrava užina između obroka, već su i popularni zaslađivač i sastojak za mnoge recepte za pečenje i kuhanje, pa čak i za neke pitke delicije.
Sušene kruške imaju raznolika svojstva
Suhe kruške su ukusan i zdrav međuobrok jer su kruške bogate važnim vitaminima i mineralnim tvarima. Kao i jabuke, i kruške posjeduju dosta pektina, što je dobro za crijeva. Za sušenje kruške, one se režu na male ploške ili komadiće, idealno je da se rašire na sito i da se suše polako, uz redovito okretanje, više sati na stalnoj temperaturi od 40 stupnjeva ili više. Činjenica da kruška malo posmeđi kada se osuši ne umanjuje njezin okus. Baš suprotno: Osušena i tako konzervirana kruška sadrži dosta fruktoze, koja u ustima pri žvakanju razvija ugodan slatki okus.
Odakle potječu sušene kruške?
Izvorno podrijetlo kruške je iz Euroazije. U 18. i 19. stoljeću kruške su uzgajane prvenstveno u Francuskoj i Belgiji. Danas ima oko 2 500 sorti krušaka. Poznate sorte Williams Christ, Conference i Alexander Lucas dolaze iz Njemačke.
Kad je sezona sušenih krušaka?
Sušene kruške dostupne su tijekom cijele godine.
Za što se mogu upotrebljavati sušene kruške i kako se trebaju čuvati?
Sušene kruške ukusan su i nadasve zdrav međuobrok i dobra alternativa slatkišima. No, mogu se koristiti i za pečenje, kuhanje ili kao slatki sastojak za musli. Osušene kruške treba dobro zatvoriti i čuvati na suhom mjestu.
Šta ima u sušenim kruškama
Sušene kruške su izvor puno važnih vitamina i mineralnih tvari. Važni spomena su željezo, kalij, bakar, magnezij, fosfat, jod i cink. Kruške također pomažu kod problema s bubrezima i mokraćnim mjehurom.
kcal: 326 kcal
Ugljični hidrati: 75,2 g
Bjelančevine: 4,4 g
Masti: 0,8 g
Vitamin A: 13 µg
Vitamin B1: 0,2 mg
Vitamin B2: 0,2 mg
Vitamin B6: 0,9 mg
Vitamin C: 7 mg
Vitamin E: 0,7 mg
Kalcij: 32 mg
Željezo: 2,8 mg
Kalij: 1477 mg
Magnezij: 110 mg
Natrij: 4 mg