Kruške: da zagrizeš!
Alexander Lucas, Santa Maria ili Williams Christ – diljem svijeta postoji više tisuća sorti krušaka. To voće je zaista zaslužilo ta velika imena. One ne samo da su izvor puno važnih vitamina i minerala, već se mogu koristiti i na razne načine u kuhinji.
Kruška ima ova različita svojstva
Biljka kruške pripada porodici jabučastog voća i klasificirana je u obitelj ruža. Kruška je raširena u sjevernoj Africi, u zapadnoj i istočnoj Aziji i u dijelovima Europe, ali isključuje sjevernu Europu. Najveći broj vrsta kruške ima plod koji se može jesti sirov kao voće, ili sok koji se može piti. Plodovi kruške se obično beru baš pred zrenje, tako da se osigura bolja kvaliteta, jer kruške koje su u cjelini zrele teško se mogu obrati bez oštećenja. Vrijeme za branje krušaka počinje negdje u kolovozu i završava u listopadu.
Koje se vrste krušaka uzgajaju
Stabla krušaka se uzgajaju radi proizvodnje voća. Nadalje, cvijeće i plodovi se koriste kao ukrasi. U Europi se sade sorte takozvane Pyrus communis, dok se u Aziji više sade sorte takozvane Pyrus pyrifolia. Stabla krušaka su vrlo osjetljiva na sušu i mraz. Stoga je posebice ljeti potrebno osigurati adekvatno zalijevanje. Također je ljeti neophodno posvetiti pozor blagovremenom prorjeđivanju kako bi se osiguralo da se plodovi razvijaju kako treba.
Odakle izvorno potječe kruška?
Podrijetlo kruške je iz Euroazije. U 18. i 19. stoljeću one su uzgajane uglavnom u Francuskoj i Belgiji. Danas ima oko 2 500 sorti krušaka. Sorte Williams Christ, Conference i Alexander Lucas dolaze iz Njemačke.
Kad je sezona kruške?
Glavna sezona za krušku traje od kolovoza do studenog. Međutim, one se nude od prosinca do ožujka.
Za što se može upotrebljavati kruška i kako se treba čuvati?
Kruške u kuhinji imaju višestruku primjenu. Bilo kao sirovo voće, sušeno voće, kod kuhanja i pečenja ili kod pravljenja sokova. Klasični desert sa kruškom je takozvana kruška Helena. Danas, desert od kruške Helene jednostavno kuhana ili konzervirana kruška, koja se zatim prelije hladnim ili toplim čokoladnim sosom. Kruške je najbolje ostaviti da se čuvaju na hladnom mjestu ili u hladnjaku. Neke sorte poput Alexander Lucas i Conference mogu se čuvati čak dva mjeseca, a druge tek kratko vrijeme.
Čega ima u kruškama
Kruške su izvor puno važnih vitamina i mineralnih tvari. Važni spomena su željezo, kalij, bakar, magnezij, fosfat, jod i cink. Kruške također pomažu kod problema s bubrezima i mokraćnim mjehurom. Kao i jabuke, i kruške posjeduju dosta pektina, što je dobro za crijeva.
kcal: 55 kcal
Ugljični hidrati: 12,4 g
Bjelančevine: 0,5 g
Masti: 0,3 g
Vitamin A: 2 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,04 mg
Vitamin B6: 0,02 mg
Vitamin C: 5 mg
Vitamin E: 0,4 mg
Kalcij: 9 mg
Željezo: 0,2 mg
Kalij: 128 mg
Magnezij: 8 mg
Natrij: 2 mg