Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Jabučasto voće: trajne vitaminske bombe

Jabučasto voće skupni je naziv za plodove iz obitelji jabuka (Pyrinae). Jabučasto voće sadrži jezgru, pa otuda i pojam „voće s jezgrom”. Ono pripada obitelji ruža (Rosaceae). Jabučasto voće može se koristiti na razne načine. Može se jesti svježe, ali i kuhano ili u soku. 

Definicija

Što je jabučasto voće?

Kao što mu naziv daje naslutiti, jezgričasto ili jabučasto voće odlikuje se kućištem s jezgrama u unutrašnjosti. Ono se sastoji od pet komora, u kojima se nalaze sjemenke. Kućište s jezgrama voćki nije tvrdo, već je nalik gumi ili pergamentu. Najpoznatiji su predstavnici jabučastog voća, dakako, jabuke.  

Koja je razlika između jabučastog voća i koštuničavog voća?

Za razliku od jabučastog voća, voćno meso koštuničavog voća ne sadrži više sjemenki, nego samo jednu. No ove su dvije voćne sorte srodne: kako koštuničavo, tako se i jabučasto voće ubraja u obitelj ružovki (Rosaceae).


Popis

Koje se voće ubraja u jabučasto voće?

Pojam jabučastog voća uključuje sve vrste voća koje tvore jezgru. Poznati predstavnici su jabuka i kruška, ali i šipak, dunja i mušmula ubrajaju se u to voće. Konkretno, sorte koje dolaze na tržište moraju imati određena svojstva: moraju biti prikladne za skladištenje i otporne te ne smiju biti podložne truljenju.

Popis jabučastog voća: pregled svih sorti

Za koje od sljedećih sorta jabučastog voća već znaš kakva su okusa, a koje biljke možda još uopće ne poznaješ?

  • Jarebika
  • Brekinja
  • Merala
  • Šipak
  • Divlja jabuka
  • Nashi kruška
  • Oskoruša
Različito jabučasto voće na drvenoj dasci

Impresivna raznolikost sorti

Jeste li znali da je krajem 18. stoljeća u svijetu bilo oko 20.000 različitih vrsta jabuka? Ovaj broj se ubrzo smanjio. Zapravo, samo oko 60 kultiviranih sorti jabuka danas je ekonomski relevantno. Neke od dobro poznatih sorti su Jonagold, Elstar, Braeburn ili Granny Smith.

Iako je sve manje sorti jabuka, broj sorti krušaka se povećavao tijekom novije povijesti. U Francuskoj je, na primjer, u 17. stoljeću bilo poznato oko 300 sorta krušaka. U 19. stoljeću je bilo oko 1000 sorti. Danas u svijetu postoji oko 5000 sorti krušaka. Primjerice, poznate sorte su Conference, Abate Fetel, Williams Christ ili Clapps Liebling. U svijetu postoji oko 700 vrsta dunje. To su takozvane nasumične sadnice, a ne namjerna križanja. Poznata je biserna dunja Astheimer.

Odakle izvorno potječe jabučasto voće?

Jabuka izvorno potječe od azijske divlje jabuke. Njezino je podrijetlo iz Kazahstana. Odatle je pronašla svoj dalek put do Europe. Izvorno podrijetlo kruške je iz Euroazije. U 18. i 19. stoljeću kruške su uzgajane prvenstveno u Francuskoj i Belgiji. Dunje potječu s istočnog Kavkaza i Zakavkazja. Kasnije su se uzgajale i u Turskoj, i čak u Afganistanu. U srednjoj Europi pojavljuju se od 9. stoljeća. Tamo su rasle uglavnom u toplijim vinogradarskim krajevima. Danas dunje dolaze iz Azije i Europe. Međutim, većina dunja se bere u Uzbekistanu. 


Sezona

Kad je sezona jabučastog voća?

Vrijeme berbe jabuka je od kolovoza do listopada, glavna sezona berbe krušaka je od kolovoza do studenog. Međutim, obje vrste voća su dostupne tijekom cijele godine. Vrijeme branja dunje je od listopada do studenog. 


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati i kako se treba čuvati? 

Različito svježe jabučasto voće na drvenoj dasci

Jabuke se mogu jesti samostalno ili koristiti u voćnim salatama ili desertima, na primjer. Od jabučastog voća se mogu praviti i sokovi, juhe, slatka ili želei. Ako se pravilno skladišti, jabučasto voće može mjesecima zadržati svoju kvalitetu gotovo nepromijenjenu. Posebno se jabuke mogu čuvati jako dugo i stoga su dostupne tijekom cijele godine. Postoje četiri različite razine skladištenja jabučastog voća:

Pravilno čuvanje jabučastog voća: različiti stupnjevi čuvanja

Pojam prirodno skladište označava skladište sa svježim zrakom, što, na primjer, može biti hladni zemljani podrum s visokom vlažnosti zraka. Hladnjača se stvara putem rashladnog stroja koji može održavati određenu temperaturu na konstantnoj vrijednosti, ovisno o vrsti jabučastog voća. To zaustavlja i usporava proces zrenja. Osim toga, hladnjača treba sustav ovlaživanja zraka kako bi se spriječilo isušivanje jabučastog voća. Kod skladištenja kontroliranom atmosferom ne samo temperatura i vlažnost, već i kisik i ugljični dioksid se održavaju na konstantnoj vrijednosti. Ova vrsta skladištenja također ima za cilj usporiti proces zrenja. Kod skladištenja s ultra niskim sadržajem kisika sadržaj kisika u zraku iznimno je smanjen i doseže tek minimalnu razinu potrebnu za aktivnost zrenja. To uveliko usporava proces zrenja.


Hranjive tvari

Je li jabučasto voće zdravo?

Svježe jabučasto voće na drvenoj dasci

Kruške su izvor puno važnih vitamina i mineralnih tvari. Važni spomena su željezo, kalij, bakar, magnezij, fosfat, jod i cink. Dunje su bogate vlaknima i sadrže mnoge važne vitamine i minerale kao što su željezo, cink, kalij i natrij. Mušmule sadrže mnogo vitamina i minerala, posebno kalija, ali i visoku razinu dijetalnih vlakana poput pektina. Mušmula također sadrži visoku razinu dijetalnih vlakana poput pektina. 

Jabučasto voće: važni vitamini i mineralne tvari

Jabučasto voće važan je izvor brojnih hranjivih tvari koje jačaju naš imunološki sustav te sadrži, na primjer, vitamin C, koji hvata slobodne radikale. Osim toga, u ovoj se vrsti voća kriju kalcij i fosfor, koji su zaslužni za zdrave zube i kosti.

Jabučasto voće sadrži zdrava dijetalna vlakna

Dijetalna vlakna, koja su obilno sadržana u jabučastom voću, potiču crijevnu aktivnost te pospješuju osjećaj sitosti. Dakle, ovo voće ostvaruje važan doprinos zdravlju probave te bi se stoga često trebalo naći na jelovniku – naravno, naizmjenično s obilnom količinom povrća.

Postoje li alergije na jabučasto voće?

Zbilja postoje ljudi koji reagiraju alergično na jabučasto voće te stoga nakon konzumacije, na primjer, jabuka pate od osjećaja vrućine i svrbeži u ustima ili čak otežana disanja. I najčešća križna alergija, koja se naziva „sindrom jabučastog voća, orašastih plodova i peludi breze”, obuhvaća, kao što joj i sam naziv govori, jabučasto voće. Pri tome tijelo razvija reakciju imunološkog sustava na jabuke, koju je isprva imao samo protiv peludi breze. Razlog za to su tvari u peludi i jabukama koje su vrlo slične te ih stoga naše tijelo brka.




I ovo bi te moglo zanimati