Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sok od bazge: izvor vitamina

Sok od bazge proizvodi se od tamnoljubičastih bobica grma bazge i poznat je po svom posebnom okusu i blagodatima za zdravlje. Sok je bogat vitaminima, posebice vitaminom C, te sadrži mnogo antioksidansa koji mogu ojačati imunološki sustav i smanjiti upale.

Korisno je znati

Sok od bazge ima ova posebna svojstva

Detaljan pregled soka od bazge

Sok od bazge bogat je antioksidansima, posebno flavonoidima i antocijanima. Također sadrži vitamin C i može pomoći u smanjenju upale u tijelu. Zbog ovih svojstava sok od bazge često se upotrebljava za prevenciju i ublažavanje prehlade i gripe.


Podrijetlo

Odakle izvorno dolazi sok od bazge?

Sok od bazge pravi se od plodova bazge (Sambucus nigra). Stabla bazge porijeklom su iz mnogih regija umjerene do subarktičke klime, ali se uzgajaju i u drugim regijama.

Stabla su porijeklom iz Europe, Sjeverne Amerike i dijelova Azije. Crna bazga porijeklom je iz srednje Europe. Bazga je od davnina poznata u Europi, gdje se u prošlosti upotrebljavala u razne kulinarske i medicinske svrhe. Danas bobice također rastu u Aziji, Indiji, dijelovima Sibira i Kavkaza.


Sezona

Kad je sezona soka od bazge?

Sezona bazge i soka od bazge varira ovisno o regiji i klimi. Općenito, bobice bazge sazrijevaju u kasnim ljetnim i jesenskim mjesecima, obično između srpnja i listopada, ovisno o lokalnim uvjetima i sorti bazge. Točno vrijeme sazrijevanja može se razlikovati od godine do godine. Sok od bazge dostupan je u prodavaonicama namirnica, najviše u sezoni, ali i tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati sok od bazge i kako se treba čuvati?

Sok od bazge ima brojne namjene. Izvrstan je kao osvježavajuće piće, ali se može upotrebljavati i za sorbete, sladolede, džemove, želee, kompote i likere. Također je popularan sastojak smoothieja te toplih i hladnih čajeva.

Za pravilno čuvanje sok od bazge potrebno je odmah nakon otvaranja staviti u hladnjak na oko 0 do 4 stupnja Celzijusa. Važno je upotrebljavati hermetički zatvorene posude i izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost. Sok također treba potrošiti u roku od 3 do 5 dana.


Recepti

Ovo možeš pripremiti sa sokom od bazge


Sastojci

Ovo se nalazi u soku od bazge

Visok udio antioksidansa poput flavonoida, antocijanina i vitamina C donosi zdravstvene prednosti. Sok od bazge jača i podržava imunološki sustav i može pomoći u prevenciji i ublažavanju prehlade i gripe. Također ima antivirusna svojstva koja mogu spriječiti reprodukciju virusa.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 38 kcal

Ugljikohidrati: 6,8 g

Bjelančevine: 2 g

Masti: 0,4 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 61 µg

Vitamin B1: 0,03 mg

Vitamin B2: 0,06 mg

Vitamin B6: 0,09 mg

Vitamin C: 26 mg

Vitamin E: 1 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 5 mg

Željezo: 1,6 mg

Kalij: 288 mg

Magnezij: 31 mg

Natrij: 1 mg