Borovnice: malo kalorija, a hranjive
Borovnice pripadaju obitelji vrijesa, a nazivaju se i plave bobice, šumske bobice ili crne bobice. Plodovi su vrlo dobrog okusa, hranjivi su i koristili su se i koriste se u narodnoj medicini u ljekovite svrhe.
Borovnica ima ova različita svojstva
Razlikuju se prave borovnice i kultivirane borovnice, koje dolaze iz Sjeverne Amerike. Prava borovnica sadrži antocijane za bojenje i u kori i u voćnom mesu. Kod kultiviranih borovnica plavi pigment se nalazi samo u kori, dok meso ostaje svijetlo. Uz to, kultivirane borovnice su zbog uzgoja veće od svojih divljih srodnica.
Ovako raste borovnica
Grm na kojem rastu borovnice visok je oko pola metra, listovi su ovalnog oblika i blago nazubljenih rubova. Crveni cvjetovi postaju ukusne borovnice. Biljka cvjeta od svibnja do lipnja i raste u sjenovitim šumama, vrištinama i tresetištima.
Odakle izvorno potječe borovnica?
Izvorne borovnice su podrijetlom iz Sjeverne Europe i Azije. Kultivirane borovnice, s druge strane, potječu iz Sjeverne Amerike i dolaze iz SAD-a i Kanade. Ove se sorte uzgajaju i u Australiji, Novom Zelandu i srednjoj Europi. Međutim, taj mali plod ima obožavatelje diljem svijeta. Jeste li znali, na primjer, da u malom njemačkom gradiću Eggesinu postoji čak i spomenik borovnici? Osim toga, voće se tamo svake godine slavi na takozvanom „Borovnica-festu“. Tu se posjetiteljima prikazuje kako se borovnice mogu koristiti svestrano. Naravno, ne smije izostati obavezna torta s borovnicama.
Kad je sezona borovnice?
Svježe borovnice su u sezoni tijekom ljetnih mjeseci lipnja, srpnja, kolovoza i rujna. U ovim mjesecima spremne su za berbu.
Za što se može upotrebljavati borovnica i kako se treba čuvati?
Svježe borovnice mogu se koristiti i samostalno, u voćnoj salati, musliju ili jogurtu. Plavi plodovi su također vrlo pogodni za pečenje, bilo kao kolači od borovnica ili torta od borovnica. One su ukusne i zdrave čak i ako ih sami pripravite u smoothijima. Dobra alternativa smrznutim borovnicama su smrznute suhe bobice. Ostale mogućnosti namjene uključuju slatko, žele i kompot od borovnica.
Borovnica - osjetljivo voće
Borovnice treba pažljivo čuvati jer su vrlo osjetljive na pritisak. Prilikom kupnje pazite da zdjelice budu male. To znači da je na nižim plodovima manja težina. Borovnice nisu osjetljive na hladnoću pa se svježe borovnice mogu čuvati u ladici za voće unutar hladnjaka do tjedan dana, nakon čega ih treba pojesti što prije. Borovnice su jedan od plodova koji kasno sazrijevaju.
Čega ima u borovnici
Borovnice su vrlo zdrave jer sadrže mnoge važne vitamine poput vitamina A, C i E. Također sadrže antocijanine, koji sprječavaju oštećenje stanica. Koliko su borovnice zdrave znalo se već u srednjem vijeku. Već tada su se sušile i koristile u obliku praha, na primjer, za liječenje bolova u želucu. Također sadrže puno vode i vrlo su niskokalorične, oko 40 kcal na 100 grama.
Uostalom: ne samo da plodovi sadrže vrijedne hranjive tvari. Listovi također sadrže flavonoide i tanine. Kao čajna infuzija, listovi se mogu koristiti, na primjer, za liječenje upala u ustima i grlu.
kcal: 37 kcal
Ugljični hidrati: 6,1 g
Bjelančevine: 0,7 g
Masti: 0,6 g
Vitamin A: 5,7 µg
Vitamin B1: 0,02 mg
Vitamin B2: 0,02 mg
Vitamin B6: 0,06 mg
Vitamin C: 22 mg
Vitamin E: 2,7 mg
Kalcij: 10 mg
Željezo: 0,9 mg
Kalij: 78 mg
Magnezij: 2 mg
Natrij: 1 mg