Maline: ukusne male, hranjive voćke
Malina, biljka iz obitelji ruža, raste na do dva metra visokim stabljikama. Sezona joj je između svibnja i kolovoza, ali ona ima dobar okus i naglo smrznuta iz zamrzivača. Ove bobice su omiljeni sastojak za marmelade, želee i sirupe.
Maline imaju raznolika svojstva
Grm obične maline raste uglavnom na golim područjima s polusjenovitim mjestima, poput rubova šuma ili šumskih čistina s prilično visokom vlagom. Maline se mogu podijeliti u dvije vrste: ljetne i jesenske maline koje rađaju nekoliko puta tijekom godine. Međutim, postoji nekoliko različitih sorti malina, kao što su Tulameen, Himbotop ili Polka, koju prije svega karakterizira vrlo aromatičan okus, prilično krupan plod u odnosu na druge sorte i vrijeme sazrijevanja sredinom kolovoza.
Uzgoj vlastitih malina
Maline je također relativno lako uzgojiti samostalno. Grmove maline treba samo povući uz žičani okvir i vezati desetak voćki po duljinskom metru. Prilikom uzgoja ipak se mora obratiti pozornost na moguće štetnike ili bolesti. Ključna bolest je takozvana crvena trulež korijena. To usporava stvaranje novih izdanaka i oštećuje stabljiku do te mjere da biljka dugoročno odumire. Međutim, izbijanje ove bolesti može se spriječiti stvaranjem optimalne strukture tla. Ostali poznati štetnici uključuju lisne uši, malinove mušice ili žučne mušice maline.
Odakle izvorno potječe malina?
Danas je malina rasprostranjena u Europi, Sjevernoj Aziji i Sjevernoj Americi. U tim zemljama raste i divlja malina. Svježe maline na tržište dolaze iz Europe i Azije. Na rubu šume ili proplancima, biljka maline pronalazi optimalne uvjete u tlu bogatom hranjivim tvarima. Malina je poznata od davnina, gdje se koristila i kao ljekovita biljka, posebno u samostanima. Ciljani uzgoj započeo je početkom 17. stoljeća. Već tada su ljudi pretpostavljali da jedenje tog voća može imati pozitivan učinak na zdravlje.
Kad je sezona maline?
Sezona svježih malina je od lipnja do listopada.
Za što se mogu upotrebljavati maline i kako se trebaju čuvati?
Maline se mogu jesti sirove. Ali također dobro prolaze za voćnu salatu, za torte i kolače, marmelade ili smoothije. Također će vam se svidjeti kao ukras za deserte ili peciva. Ovdje se mogu obraditi cijele maline ili samo pasirana verzija. Zbog posebno visokog sadržaja vitamina u malini, ona se smatra vrlo zdravom i često se jede samostalno.
Ovako treba čuvati maline
Nakon što se plod ubere, nema naknadnog zrenja. Stoga se ubrajaju i u neklimakterijsko voće. Najbolje ih je jesti odmah nakon berbe. Osjetljive bobice najbolje je izvaditi iz ambalaže odmah nakon kupnje. Maline su vrlo osjetljive na pritisak. Čuvanje na tanjuru je posebno dobro. To daje voću dovoljno prostora i nema točaka pritiska. Svježe maline treba čuvati u pretincu za voće u hladnjaku. Tamo se mogu čuvati do tri dana. Bez problema maline možeš i zamrznuti. Na ovaj način će trajati do godinu dana.
Čega ima u malinama
Maline su bogate vitaminima C i B. Također sadrže mnoge minerale poput željeza, kalija, kalcija i magnezija. Antioksidansi sadržani u njoj također imaju učinak na zdravlje. Također su niskokalorične.
kcal: 33 kcal
Ugljični hidrati: 4,8 g
Bjelančevine: 1,3 g
Masti: 0,3 g
Vitamin A: 4 µg
Vitamin B1: 0,03 mg
Vitamin B2: 0,07 mg
Vitamin B6: 0,08 mg
Vitamin C: 25 mg
Vitamin E: 0,9 mg
Kalcij: 40 mg
Željezo: 1 mg
Kalij: 200 mg
Magnezij: 30 mg
Natrij: 1 mg