Sok od grejpa: egzotično osvježenje
Sok od grejpa nije samo osvježavajuće, već i zdravo piće napravljeno od sočnih plodova grejpa. Ugodnom mješavinom slatkog i trpkog, citrusno voće oduševljava svojom jedinstvenom aromom. Proizvodnja soka od grejpa počinje odabirom zrelih plodova grejpa koji se zatim pažljivo cijede kako bi se izvukao dragocjeni sok.
Sok od grejpa ima ova posebna svojstva
Sok od grejpa karakteriziraju različita svojstva koja ga čine hranjivim i zdravim pićem. Bogat je vitaminom C i stoga dobar za imunološki sustav i zdravlje kože. Niskim udjelom kalorija, sok od grejpa idealan je izbor za one koji žele smršaviti ili kontrolirati svoju težinu. Također je bogat antioksidansima poput karotenoida i flavonoida te ima nizak glikemijski indeks – idealni uvjeti za uravnoteženu razinu šećera u krvi. Osim toga, sok od grejpa dobar je izvor minerala kao što je kalij.
Odakle izvorno dolazi sok od grejpa?
Grejpa potječe s Kariba, vjerojatno s otoka Barbadosa i Jamajke, gdje je to citrusno voće prvi put otkriveno u 18. stoljeću. Točno podrijetlo grejpa nije u potpunosti razjašnjeno, ali se vjeruje da je rezultat prirodnog križanja pomela (Citrus maxima) i naranče (Citrus sinensis).
Sok od grejpa dobiva se cijeđenjem grejpa. To se može učiniti ručno ili pomoću mehaničkih sokovnika. Sok se zatim može odmah konzumirati ili dalje preraditi, primjerice filtriranjem i pasterizacijom za duži rok trajanja.
Kad je sezona soka od grejpa?
Budući da se grejp uzgaja u različitim regijama svijeta, sok je dostupan tijekom cijele godine. Okus i dostupnost variraju ovisno o glavnoj sezoni berbe i regiji uzgoja.
U Sjevernoj Americi i Europi sezona grejpa je od studenog do svibnja. Sok od grejpa također se pravi od svježeg voća u to vrijeme i stoga je posebno ukusan. U drugim zemljama kao što su npr. Australija i Južna Afrika, vrhunac berbe je u proljeće i ljeto.
Za što sve može poslužiti sok od grejpa i kako se čuva?
Sok od grejpa izuzetno je svestran i upotrebljava se za poboljšanje mnogih jela i pića. Idealan je kao osvježavajuće piće za doručak i savršeno zaokružuje zdrav doručak. Također, vrlo dobro funkcionira u raznim koktelima, poput „Greyhounda“. Sok od grejpa marinadama za meso ili ribu daje svjež okus, ali se također upotrebljava u preljevima za salate i desertima za dodavanje voćne note.
Sok od grejpa treba čuvati u hladnjaku. Preporučuje se sok potrošiti unutar 4 do 5 dana nakon otvaranja. Sok od grejpa također se može zamrznuti, idealno u hermetički zatvorenoj posudi ili u posudama za led. Prije upotrebe, zamrznuti sok ostavi da se polako otopi u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi. Ipak, okus i tekstura soka mogu biti malo promijenjeni nakon zamrzavanja.
Ovo se nalazi u soku od grejpa
Sok od grejpa bogat je važnim hranjivim tvarima koje promiču zdravlje. Odličan izvor vitamina C može ojačati imunološki sustav i pridonijeti stvaranju kolagena. Sok od grejpa također sadrži antioksidanse poput likopena i vitamina A koji mogu spriječiti oštećenje stanica uzrokovano slobodnim radikalima. Kalij, još jedna važna komponenta, podržava zdrav rad srca i regulira krvni tlak. Sok od grejpa također sadrži flavonoide kao što su naringin i hesperidin koji mogu imati protuupalna i antialergijska svojstva.
kcal: 36 kcal
Ugljikohidrati: 7,2 g
Bjelančevine: 0,6 g
Masti: 0,1 g
Vitamin A: 1 µg
Vitamin B1: 0,04 mg
Vitamin B2: 0,02 mg
Vitamin B6: 0,01 mg
Vitamin C: 40 mg
Vitamin E: 0,3 mg
Kalcij: 10 mg
Željezo: 0,2 mg
Kalij: 142 mg
Magnezij: 9 mg
Natrij: 1 mg