Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sok od jabuke: svestran i osvježavajući

Sok od jabuke dobiva se cijeđenjem jabuka i prirodna je, ukusna poslastica. Slatko-kiselim okusom i osvježavajućom notom, sok od jabuke popularno je piće. Bogat je vitaminom C i drugim hranjivim tvarima koje mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava i poboljšanju zdravlja. Dostupan je kao svježe cijeđeni, prirodno mutni ili uobičajeni komercijalni sok. Vrste sokova nastaju različitim proizvodnim procesima.

Korisno je znati

Sok od jabuke ima ova posebna svojstva

Detaljan pregled soka od jabuke

Sok od jabuke ima mnoga svojstva koja ovise o različitim čimbenicima, kao što su sorta jabuka, način prerade ili način čuvanja. Međutim, općenito, sok od jabuke ima bistru do blago zamućenu zlatnu boju i sladak, osvježavajući okus. Sok od jabuke dobar je izvor nekoliko važnih hranjivih tvari, uključujući vitamin C, kalij i antioksidanse. Te hranjive tvari pomažu u jačanju imunološkog sustava i održavanju cjelokupnog zdravlja.


Podrijetlo

Odakle izvorno dolazi sok od jabuke?

Sok od jabuke proizvodi se diljem svijeta, ali neki od najvećih proizvođača su Kina, SAD i Poljska. U Njemačkoj se također proizvodi znatna količina soka od jabuke. Jabuke za sok od jabuke mogu dolaziti iz različitih regija i zemalja, ovisno o tome gdje se sok proizvodi.

Jabuka izvorno potječe od azijske divlje jabuke. Njezino je porijeklo u u Kazahstanu. Odatle je pronašla svoj dugi put do nas u Europi. Današnja kultivirana jabuka pripada obitelji ruža.


Sezona

Kad je sezona soka od jabuke?

Sezona soka od jabuke obično je u jesen tijekom berbe jabuka. Međutim, točno vrijeme varira ovisno o regiji i vremenskim uvjetima. U Njemačkoj berba jabuka obično počinje u kolovozu i traje do studenog. U to su vrijeme svježe jabuke, a time i sok od jabuke najdostupniji. Kad nije sezona, sok od jabuke često se radi od koncentrata.


Upotreba i čuvanje

Za što sve može poslužiti sok od jabuke i kako se čuva?

Sok od jabuke ima brojne namjene. Može se konzumirati hladan ili topao kao osvježavajuće piće ili kao sastojak smoothieja i koktela. Često se upotrebljava kao zamjena za vodu ili mlijeko u receptima za pečenje radi poboljšanja okusa. U jelima od mesa i povrća sok od jabuke često se upotrebljava u umacima i marinadama kako bi se dobio slatki, voćni okus.

Sok od jabuke treba čuvati na hladnom i suhom mjestu. Čuvanje na sobnoj temperaturi može uzrokovati promjenu okusa i boje soka tijekom vremena. Preporučuje se čuvanje soka od jabuke u hladnjaku radi osiguravanja njegove njegove kvalitete i roka trajanja. Nakon otvaranja sok treba upotrijebiti u roku od nekoliko dana.



Sastojci

Ovo se nalazi u soku od jabuke

Sok od jabuke sadrži niz zdravih sastojaka, uključujući vitamin C za zdrav imunološki sustav, kao i kalij i druge minerale potrebne za normalno funkcioniranje mišića i živaca. Osim toga, sok od jabuke sadrži prirodne antioksidanse kao što su flavonoidi i fenolne kiseline. Oni mogu smanjiti upalu u tijelu i rizik od određenih kroničnih bolesti poput bolesti srca.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 57 kcal

Ugljikohidrati: 11,7 g

Bjelančevine: 0,1 g

Masti: 0 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 7 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,1 mg

Vitamin C: 1 mg

Vitamin E: 0,5 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 7 mg

Željezo: 0,3 mg

Kalij: 109 mg

Magnezij: 4 mg

Natrij: 2 mg