Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Sok od mrkve: vitamini užitka

Sok od mrkve zdrav je i osvježavajuć sok dobiven iz svježe mrkve. Bogat je vitaminom A, dobar je za oči i kožu, a antioksidansi pospješuju i opće zdravlje. Možeš piti čisti sok od mrkve, ali ga možeš i kombinirati s drugim voćem ili povrćem za pravi doživljaj okusa. Sok bogat hranjivim tvarima i vitaminima savršen je način za hidrataciju tijela.

Korisno je znati

Sok od mrkve ima ova posebna svojstva

Detaljan pregled soka od mrkve

Sok od mrkve popularno je piće cijenjeno zbog svojih nutritivnih svojstava i okusa. Bogato je beta-karotenom, prekursorom vitamina A, sadrži vitamin C i vitamine B, osigurava minerale poput kalija, a bogato je i antioksidansima. Osim toga, sok od mrkve obično je niskokaloričan i stoga je prikladan za kalorijski osviještenu prehranu.

 


Podrijetlo

Odakle izvorno dolazi sok od mrkve?

Mrkva (Daucus carota) podrijetlom je iz Europe i Azije i stoljećima se uzgaja u različitim kulturama i klimama. Ona je osnovna hrana u mnogim zemljama, a posebno je popularna zbog visokog udjela hranjivih tvari i slatkog okusa.

Sok od mrkve dobiva se cijeđenjem ili usitnjavanjem svježe mrkve, a zatim filtriranjem. Svježi sok od mrkve tad se može ili odmah konzumirati ili se pasterizira i puni u boce kao proizvod za komercijalno tržište.


Sezona

Kad je sezona soka od mrkve?

Sok od mrkve dostupan je tijekom cijele godine jer se mrkva kontinuirano uzgaja u mnogim regijama i u različitim klimatskim uvjetima. To je razlikuje od mnogih drugih vrsta voća koje se uglavnom uzgajaju sezonski. Mrkva je popularna u mnogim kuhinjama diljem svijeta. A sok od mrkve zgodan je način da uživaš u hranjivim tvarima i okusu mrkve, bez obzira na godišnje doba.


Upotreba i čuvanje

Za što sve može poslužiti sok od mrkve i kako se čuva?

Sok od mrkve izuzetno je svestran. Čistog je okusa, služi kao osnova za smoothieje, oplemenjuje juhe, umake i preljeve, a upotrebljava se čak i kao marinada za meso, perad ili povrće.

Kako bi se očuvala svježina i kvaliteta soka te spriječilo stvaranje bakterija, potrebno ga je pravilno čuvati. Čuvati u hladnjaku na temperaturi ispod 4 stupnja Celzijusa, zaštićeno od izravne sunčeve svjetlosti i u neprozirnoj posudi ili boci. Nakon otvaranja, sok od mrkve treba hermetički zatvoriti i obično ga potrošiti u roku od 3 do 5 dana.


Recepti

Ovo možeš pripremiti sa sokom od mrkve


Sastojci

Ovo se nalazi u soku od mrkve

Visok udio hranjivih tvari i antioksidansa soku od mrkve daju potencijalne zdravstvene prednosti. To uključuje beta-karoten, antioksidanse kao što su lutein i zeaksantin, koji, primjerice, potiču zdravu kožu. Sok od mrkve sadrži i vitamin C za jačanje imunološkog sustava, kao i druge vitamine i minerale. Antioksidativna svojstva soka od mrkve mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja i ublažiti učinke starenja – posebno kad je riječ o zdravlju očiju zahvaljujući beta-karotenu.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 22 kcal

Ugljikohidrati: 4,8 g

Bjelančevine: 0,6 g

Masti: 0 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 437 µg

Vitamin B1: 0,02 mg

Vitamin B2: 0,03 mg

Vitamin B6: 0,03 mg

Vitamin C: 4 mg

Vitamin E: 0,3 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 27 mg

Željezo: 1,2 mg

Kalij: 219 mg

Magnezij: 12 mg

Natrij: 52 mg