Sok od mrkve: vitamini užitka
Sok od mrkve zdrav je i osvježavajuć sok dobiven iz svježe mrkve. Bogat je vitaminom A, dobar je za oči i kožu, a antioksidansi pospješuju i opće zdravlje. Možeš piti čisti sok od mrkve, ali ga možeš i kombinirati s drugim voćem ili povrćem za pravi doživljaj okusa. Sok bogat hranjivim tvarima i vitaminima savršen je način za hidrataciju tijela.
Sok od mrkve ima ova posebna svojstva
Sok od mrkve popularno je piće cijenjeno zbog svojih nutritivnih svojstava i okusa. Bogato je beta-karotenom, prekursorom vitamina A, sadrži vitamin C i vitamine B, osigurava minerale poput kalija, a bogato je i antioksidansima. Osim toga, sok od mrkve obično je niskokaloričan i stoga je prikladan za kalorijski osviještenu prehranu.
Odakle izvorno dolazi sok od mrkve?
Mrkva (Daucus carota) podrijetlom je iz Europe i Azije i stoljećima se uzgaja u različitim kulturama i klimama. Ona je osnovna hrana u mnogim zemljama, a posebno je popularna zbog visokog udjela hranjivih tvari i slatkog okusa.
Sok od mrkve dobiva se cijeđenjem ili usitnjavanjem svježe mrkve, a zatim filtriranjem. Svježi sok od mrkve tad se može ili odmah konzumirati ili se pasterizira i puni u boce kao proizvod za komercijalno tržište.
Kad je sezona soka od mrkve?
Sok od mrkve dostupan je tijekom cijele godine jer se mrkva kontinuirano uzgaja u mnogim regijama i u različitim klimatskim uvjetima. To je razlikuje od mnogih drugih vrsta voća koje se uglavnom uzgajaju sezonski. Mrkva je popularna u mnogim kuhinjama diljem svijeta. A sok od mrkve zgodan je način da uživaš u hranjivim tvarima i okusu mrkve, bez obzira na godišnje doba.
Za što sve može poslužiti sok od mrkve i kako se čuva?
Sok od mrkve izuzetno je svestran. Čistog je okusa, služi kao osnova za smoothieje, oplemenjuje juhe, umake i preljeve, a upotrebljava se čak i kao marinada za meso, perad ili povrće.
Kako bi se očuvala svježina i kvaliteta soka te spriječilo stvaranje bakterija, potrebno ga je pravilno čuvati. Čuvati u hladnjaku na temperaturi ispod 4 stupnja Celzijusa, zaštićeno od izravne sunčeve svjetlosti i u neprozirnoj posudi ili boci. Nakon otvaranja, sok od mrkve treba hermetički zatvoriti i obično ga potrošiti u roku od 3 do 5 dana.
Ovo se nalazi u soku od mrkve
Visok udio hranjivih tvari i antioksidansa soku od mrkve daju potencijalne zdravstvene prednosti. To uključuje beta-karoten, antioksidanse kao što su lutein i zeaksantin, koji, primjerice, potiču zdravu kožu. Sok od mrkve sadrži i vitamin C za jačanje imunološkog sustava, kao i druge vitamine i minerale. Antioksidativna svojstva soka od mrkve mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja i ublažiti učinke starenja – posebno kad je riječ o zdravlju očiju zahvaljujući beta-karotenu.
kcal: 22 kcal
Ugljikohidrati: 4,8 g
Bjelančevine: 0,6 g
Masti: 0 g
Vitamin A: 437 µg
Vitamin B1: 0,02 mg
Vitamin B2: 0,03 mg
Vitamin B6: 0,03 mg
Vitamin C: 4 mg
Vitamin E: 0,3 mg
Kalcij: 27 mg
Željezo: 1,2 mg
Kalij: 219 mg
Magnezij: 12 mg
Natrij: 52 mg