Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja poslovnica

Prethodno odabrane poslovnice

Grah mahunar: svestrana mahunarka

Grah mahunar je popularno povrće poznato po svojim nježnim, tankim ljuskama i blagom okusu. Zelene mahune bez niti svestran su i zdrav dodatak mnogim jelima.

Korisno je znati

Grah mahunar ima ova posebna svojstva

Detaljan pregled graha mahunara

Grah mahunar, poznati i kao zelene mahune ili fažol, zdravo je i svestrano povrće. Karakterizira ga bogatstvo važnih hranjivih tvari poput vitamina K, vitamina C, folne kiseline, kalija i vlakana. Također je niskokaloričan, što ga čini dobrim izborom za sve koji žele kontrolirati svoju težinu. Bez obzira na to je li svjež ili konzerviran, grah mahunar svestrana je namirnica u kuhinji, a priprema je jednostavna i nekomplicirana.


Podrijetlo

Odakle izvorno potječe grah mahunar?

Grah mahunar, poznat i kao zelene mahune ili fažol, pripada vrsti običnog graha (Phaseolus vulgaris). Točno podrijetlo graha mahunara nije jasno utvrđeno jer se uzgaja stoljećima i nalazi se u mnogim dijelovima svijeta. Vjeruje se da grah mahunar potječe iz Srednje ili Južne Amerike jer su ih na tim prostorima dugo vremena uzgajali domorodački narodi. Udomaćeni obični grah (Phaseolus vulgaris) jedna je od najvažnijih sorti mahunarki koje se uzgajaju u autohtonim kulturama Srednje i Južne Amerike.


Sezona

Kada je sezona graha mahunara?

Sezona graha mahunara, poznatog i kao zelene mahune ili fažol, varira ovisno o regiji i klimi. U područjima umjerene klime obično se uzgaja od proljeća do ljeta tijekom toplijih mjeseci, ali često od travnja ili svibnja do rujna ili listopada. No, u staklenicima ili u kontroliranim uvjetima, grah mahunar može se uzgajati tijekom cijele godine.


Upotreba i čuvanje

Za što se može upotrebljavati grah mahunar i kako se treba čuvati?

Grah mahunar svestrano je povrće koje se u kuhinji može upotrebljavati na razne načine. Često se upotrebljava kao prilog glavnim jelima, a može se jesti sirov, blanširan ili lagano dinstran u salati. Također je dobrodošao sastojak jela pripremljenih u tavi, kao i juha i variva. Osim toga, grah mahunar može se konzervirati kako bi mu se produžio rok trajanja.

Pravilno čuvanje graha mahunara pomaže u održavanju njegove svježine i kvalitete. Najbolje ga je čuvati u hladnjaku kako bi mu rok trajanja bio 3–5 dana. Grah mahunar ne smije se prati prije skladištenja. Ako se čuva duže vrijeme, preporučujemo ga prethodno blanširati.


Recepti

Ovo možeš pripremiti s grahom mahunarom


Sastojci

Ovo se nalazi u grahu mahunaru  

Grah mahunar je povrće bogato hranjivim tvarima s nizom zdravstvenih prednosti. Bogat je vlaknima, vitaminom K, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, manganom i željezom. Te hranjive tvari mogu pomoći u podržavanju zdravlja srca, reguliranju krvnog tlaka i jačanju kostiju.

Nutritivna vrijednost na 100 g
 

kcal: 25 kcal

Ugljikohidrati: 3,2 g

Bjelančevine: 2,4 g

Masti: 0,2 g

Vitamini na 100 g

 

Vitamin A: 60 µg

Vitamin B1: 80 mg

Vitamin B2: 0,12 mg

Vitamin B6: 0,28 mg

Vitamin C: 20 mg

Vitamin E: 0,13 mg

 

Minerali na 100 g

 

Kalcij: 57 mg

Željezo: 0,8 mg

Kalij: 248 mg

Magnezij: 15 mg

Natrij: 2 mg