Kruh od integralnog zrna: dijetalan
Kruh od integralnog zrna sastoji se od najmanje 90 posto brašna od integralnog zrna u udjelu žitarica. Brašnom od integralnog zrna smije se nazivati brašno koje se dobiva od sjemenki žitarica kod kojih su ljuske sjemenke i klice mljevene zajedno s ostatkom.
Kruh od integralnog zrna ima ova posebna svojstva
Za kruh od integralnog zrna prvenstveno se upotrebljava raž ili pšenica, ali i pravi pir, pir, ječam i zob. Uz brašno od integralnog zrna, kruh od integralnog zrna sastoji se od vode, kvasca i soli. Ako je riječ o kruhu od kiselog tijesta, dodaju se bakterije mliječne kiseline kao sredstvo za dizanje. U kombinaciji s kvaščevim gljivicama osiguravaju mogućnost dizanja kruha. Određene vrste pšenice mogu se ispeći samo u obliku kiselog tijesta. On osigurava da se hranjive tvari brašna od integralnog zrna bolje iskoriste tijekom konzumacije. Kvasac i bakterije mliječne kiseline usto aktiviraju enzim fitazu. Taj enzim osigurava da tijelo bolje apsorbira i metaboličkim procesom preradi mineralne tvari, na primjer, kalcij iz kruha od integralnog zrna. Ovisno o vrsti kruha, drugi sastojci mogu biti začini, orašasti plodovi, sjemenke ili sirup.
Odakle izvorno potječe kruh od integralnog zrna?
Povijest kruha seže 10 000 godina unatrag u povijest. Od njega se danas razvilo nekoliko tisuća vrsta kruha.
Kada je sezona kruha od integralnog zrna?
Kruh od integralnog zrna proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati kruh od integralnog zrna i kako se treba čuvati?
Kruh od integralnog zrna sastavni je dio uravnotežene prehrane. Posebno je ukusan s krepkim sirom, no kreativnosti nisu postavljene nikakve granice kada je riječ o nadjevanju kriški kruha od integralnog zrna. Kruh od integralnog zrna ima najdulji rok trajanja od tjedan dana. Stoga bi se trebao čuvati na tamnom i suhom mjestu, na primjer, u košari za kruh. Ako ga dulje želiš čuvati, svakako zamrzni kruh od integralnog zrna.
Ovo se nalazi u kruhu od integralnog zrna
Zbog činjenice što se tijekom proizvodnje brašna od integralnog zrna ljuske sjemenki i klice melju s ostalim dijelovima, to brašno izgleda tamnije od običnog brašna. Zahvaljujući dijelovima ljuske, brašno od integralnog zrna usto sadrži brojna dijetalna vlakna, a zbog prerađivanja klica i vrijedne hranjive tvari. Tipizirano su brašno, s druge strane, vrste brašna koje se razlikuju ovisno o stupnju mljevenja zrna žitarice. Što je niži tip brašna, to je manje hranjivih tvari sadržano u brašnu. Za pšenično brašno tipa 405, takozvano „bijelo brašno”, upotrebljava se samo brašnasto tijelo zrna žitarice. Stoga ono ima nizak udio mineralnih tvari, dijetalnih vlakana i vitamina. Sasvim je drukčija situacija kod brašna od integralnog zrna ili integralnog brašna. Ona sadrže znatno više bjelančevina, masti i vitamina te mineralnih i biljnih tvari.
kcal: 213 kcal
Ugljikohidrati: 38,7 g
Bjelančevine: 7,3 g
Masti: 1,2 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,18 mg
Vitamin B2: 0,15 mg
Vitamin B6: 0,15 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,8 mg
Kalcij: 37 mg
Željezo: 2,03 mg
Kalij: 291 mg
Magnezij: 55 mg
Natrij: 527 mg