Rezanci: užitak na pokretnoj traci
Rezanci, odnosno tjestenina Tagliatele (od talijanske riječi „tagliare”, dakle „rezanje”), trakasta su tjestenina kod koje se pojedinačna tjestenina oblikuje kao dugačka, ravna traka. Rezanci se, kao i druge vrste talijanske tjestenine, proizvode od durum pšenice ili brašna. Ovisno o regiji, tijesto za tjesteninu može sadržavati i jaja.
Rezanci imaju ova posebna svojstva
Ravan oblik rezanaca podsjeća na vrpcu za omatanje darova. A znalcima je ova slasna talijanska trakasta tjestenina zbilja uvijek iznova pravi dar. Rezanci su nalik fettuccinima, a razlika je u tome što su prvi nešto širi od fettuccina, i to oko pet do deset milimetara. Dodatna razlika: rezanci potječu iz regije Emilia-Romagna, a fettuccine iz regije Abruzzo na istočnoj obali Italije.
Postoji i treći srodnik rezancima: tjestenina Pappardelle iz Toskane. Ona se proizvodi od istog tijesta kao i rezanci i fettuccine, ali ima valovit rub. Špageti bolonjez, jelo koje je poznato i omiljeno kod nas, u Italiji, a posebice Bolonji, nije poznato u tomu obliku. Ondje se poslužuje slično jelo s rezancima, „Tagliatelle al Ragù”.
Odakle izvorno potječu rezanci?
Podrijetlo rezanaca seže unatrag u povijest sve do 15. stoljeća u talijanskoj regiji Emilia-Romagna. Prema legendi je dvorski kuhar bio nadahnut prelijepom kosom kneginje Lucrezije Borgije. U čast njezina vjenčanja s Alfonsom d'Esteom, trakastu je tjesteninu oblikovao u umjetnička gnijezda od tjestenine te ih posvetio kneginji i njezinu suprugu.
Kada je sezona rezanaca?
Rezanci se tijekom cijele godine mogu kupiti sušeni, a djelomično i svježi.
Za što se mogu upotrebljavati rezanci i kako se trebaju čuvati?
Budući da se rezanci u pravilu mogu pripremati svježi, imaju hrapavu i poroznu površinu. Stoga su idealno prikladni za guste mesne umake, na primjer, s govedinom, teletinom, svinjetinom, divljači ili kunićem. Poseban je klasik mesni umak Ragù alla bolognese. Vrlo su ukusne i vegetarijanske alternative (koje se dijelom mogu pripremiti i u veganskom obliku), kao što su „briciole e noci” (mrvice kruha i orašasti plodovi), „uovo e formaggio” (jaja i sir) ili jednostavan, ali vrlo ukusan „pomodoro e basilico” (rajčice i bosiljak).
Ovo je najbolji način čuvanja rezanaca
Kuhani rezanci mogu se u hladnjaku bez poteškoća čuvati jedan ili dva dana. Sušeni rezanci imaju gotovo neograničen rok trajanja. Međutim, otvorena pakiranja morala bi se zatvoriti pažljivo i nepropusno, odnosno tjestenina bi se morala premjestiti u zrakonepropusnu, na primjer, staklenu posudu. Tako zaštićenu, tjesteninu je najbolje čuvati u ormariću, ladici ili u ostavi, optimalno sve do javljanja želje za sljedećim jelom od tjestenine.
Ovo se nalazi u rezancima
Rezanci sadrže brojne ugljikohidrate, nešto bjelančevina, šećer i dijetalna vlakna.
kcal: 350 kcal
Ugljikohidrati: 71,8 g
Bjelančevine: 11,5 g
Masti: 1,9 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0 mg
Vitamin B2: 0 mg
Vitamin B6: 0 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0 mg
Kalcij: 0 mg
Željezo: 0 mg
Kalij: 0 mg
Magnezij: 0 mg
Natrij: 0 mg