Pšenični gris: svestrano upotrebljiv
Gris se proizvodi od žitarica. Kod pšeničnog grisa riječ je o grubo mljevenoj pšenici. Granulacija je različita te iznosi između 1,0 milimetra i 0,25 milimetara. Zrnca grisa mogu biti okrugla ili pravokutna te su bijele ili pak blago svijetlosmeđe boje.
Pšenični gris ima ova posebna svojstva
U pravilu se razlikuje između tvrdog pšeničnog grisa, takozvane durum pšenice, i mekog pšeničnog grisa. Pri tome durum pšenica raspolaže višim udjelom glutena, odnosno proteina glutena. On osigurava čvršću strukturu grisa, koji se uslijed toga bolje vezuje tijekom obrade. Stoga se durum pšenica upotrebljava i u okviru proizvodnje tjestenine. Zahvaljujući čvrstoj strukturu, tijesto se lakše može preraditi u različite vrste tjestenine. Povećani udio glutena u durum pšenici koristan je i tijekom naknadnog kuhanja jer će adhezivnim svojstvima škroba tjestenina ostati čvrsta na zagriz i neće se međusobno lijepiti.
Meki pšenični gris s druge je strane prikladan za proizvodnju peciva, na primjer, kolača i žemljica. Osim toga, za njega se često upotrebljava pojam „gris za bebe”. Kod njega je riječ o posebno finom pšeničnom grisu, koji se, bez prethodnog kuhanja, jednostavno može pomiješati s mlijekom u kašu od grisa. Međutim, u načelu se većina recepata jednostavno može pripremati upotrebom durum pšenice.
Odakle izvorno potječe pšenični gris?
Kod pšeničnog grisa riječ je o proizvodu od brašna od pšenice. Način proizvodnje nalik je proizvodnji brašna, pri čemu se mlin namješta na drukčiji način. Pri tome nastaje gris s udjelima brašna, koji se prosijava tijekom toga postupka.
Kada je sezona pšeničnog grisa?
Pšenični gris proizvod je koji je dostupan tijekom cijele godine.
Za što se može upotrebljavati pšenični gris i kako se treba čuvati?
Pšenični gris ima poseban značaj za proizvodnju različitih proizvoda od tijesta, od tjestenine do valjušaka. Važnu ulogu pri tome ima sadržani gluten. On bolje drži tijesto na okupu, no istovremeno osigurava rahliju konzistenciju nego da se, na primjer, upotrebljava brašno. Također, budući da se pšenični gris proizvodi na sličan način kao i brašno te se u pogledu konzistencije razlikuje samo po većem zrnu, može se upotrebljavati kao alternativa pšeničnom brašnu. Tako se dijelovi jednostavno mogu zamijeniti pšeničnim grisom, a tijesto upotrebljavati za kruh i druga peciva, na primjer, kolače. Pšenični gris idealno je prikladan i za zgušnjavanje.
Ovako treba čuvati pšenični gris
Osim toga, pšenični gris mora se, kao i druge vrste žitarica, čuvati zrakonepropusno i na suhom mjestu. Pri tome je prvenstveno važno suzbiti najezdu moljaca. U kombinaciji s vlagom, zrna grisa nabubrit će i međusobno se slijepiti.
Ovo se nalazi u pšeničnom grisu
U okviru svakodnevne prehrane pšenični gris nema posebnu vrijednost iz nutricionističkog aspekta. On je najčešće sastavni dio gotovih proizvoda, na primjer, tjestenine. Na temelju visokog udjela glutena nije prikladan za osobe koje boluju od celijakije.
kcal: 328 kcal
Ugljikohidrati: 69 g
Bjelančevine: 10,8 g
Masti: 1 g
Vitamin A: 0 µg
Vitamin B1: 0,12 mg
Vitamin B2: 0,04 mg
Vitamin B6: 0,09 mg
Vitamin C: 0 mg
Vitamin E: 0,8 mg
Kalcij: 17 mg
Željezo: 1 mg
Kalij: 112 mg
Magnezij: 30 mg
Natrij: 1 mg