Učitavanje podataka o poslovnici

Tvoji će podaci biti poslani.
Tvoja trgovina

Prethodno odabrane poslovnice

Smrznuti kvasac: uvijek spremni za pripremu dizanog tijesta

Je li moguće smrznuti kvasac? Da, itekako. Hladnoća od zamrzavanja neće utjecati na okus hrane koju pripremate. Međutim, kako biste osigurali da se sljedeći dan tijesto digne, trebate obratiti pozornost na nekoliko stvari. Ovdje možete saznati kako sa smrznutim, svježim kvascem uspješno pripremiti ukusne pekarske proizvode i slastice.

Na slici se vidi djelomično razmrvljena kockica kvasca na tamnoj radnoj površini, a u pozadini se nalazi cijela kockica kvasca.
© Kaufland

Pregled sadržaja na ovoj stranici

  • Kvasac uzrokuje kemijsku reakciju zbog koje u tijestu nastaju mali mjehurići plina.
  • Smrzavanjem se vijek trajanja svježeg kvasca može produljiti.
  • U našem članku donosimo vam najbolje savjete kako iskoristiti kvasac nakon odmrzavanja.
Definicija

Svježi kvasac: kako djeluje? 

Kvasac osigurava da se kruh digne te da slastice od dizanog tijesta postanu lijepo prhke. Smjesa tekućine, brašna i soli ne bi se bez kvasca podignula ni prije ni poslije pečenja. Kvasac je glavni sastojak zbog kojeg se tijesto diže u roku od samo nekoliko minuta. Djelovanje kvasca može se vrlo lako objasniti. Naime, kada kvašćeve gljivice reagiraju sa šećerom, nastaje ugljikov dioksid. Vezivni protein gluten u brašnu sprječava da taj plin izađe iz tijesta. Na taj način u tijestu nastaju brojni mali mjehurići i tijesto se diže. Ti se zračni jastučići zadržavaju u tijestu prilikom pečenja i zaslužni su za tipičnu mekanu unutrašnjost kruha i pekarskih slastica. Budući da mikroorganizmi u svježem kvascu odumiru vrlo brzo, svježi kvasac može se držati u hladnjaku najdulje 14 dana.


Upute

Zamrzavanje kockica kvasca: smrznuti kvasac može dulje stajati

Smrznuti kvasac omogućit će vam da u svakom trenutku sasvim spontano pripremite ukusnu poslasticu. Možete slobodno dodati nekoliko kockica svježeg kvasca na svoj popis za kupovinu jer smrznuti kvasac može stajati nekoliko mjeseci. Preporučuje se da prije smrzavanja podijelite kockice kvasca na male komadiće od po pet grama. To će vam omogućiti da za svaki recept lakše odredite potrebnu količinu kvasca. Prilikom zamrzavanja vodite računa o tome da se odrezani komadići kvasca ne nalaze preblizu jedan drugome kako se ne bi sljubili tako da ih više ne možete odvojiti. Kvasac možete u zamrzivaču bez problema držati u vrećici za smrzavanje, limenci ili staklenici. Zamrznuti možete primjerice pivski ili pekarski kvasac (npr. „di-go” kvasac), pa čak i prehrambeni kvasac ili nutritivni kvasac. Smrznuti kvasac onda nakon odmrzavanja osim za kuhanje možete upotrijebiti i za druge stvari, primjerice, za izradu maske za kosu jer je, između ostaloga, kvasac dobar za kosu i poboljšava njezinu kvalitetu.


Priprema

Kuhanje sa smrznutim kvascem 

Na slici se vidi plosnata, okrugla focaccia na okrugloj rešetci ispod koje se nalazi bijelo-siva kuhinjska krpa. Lijevo od toga nalazi se kalup za pečenje iznad kojeg su dvije zdjelice, jedna s ružmarinom i jedna s krupnom soli.
Od focaccie sve do peciva i slastica: uz kvasac možete pripremiti prozračne i prhke poslastice.

Kako od smrznutog kvasca napraviti tijesto? Uz ovaj jednostavan trik ne morate nužno unaprijed odmrznuti kvasac: jednostavno pomiješajte mali dio brašna, šećera i vode iz svog recepta u dubokom tanjuru i dodajte kvasac. Vodite pritom računa o tome da temperatura vode iznosi oko 32 °C. Naime, topla tekućina stvara idealne uvjete koji omogućuju da se kvasac otopi, a da pritom ne izgubi svoja svojstva, te da se aktivira. Čim se kvasac potpuno otopi, možete smjesi dodati ostatak sastojaka. U slučaju izravnog dodira sa soli i masnoćom djelovanje smrznutog kvasca može se smanjiti. Stoga te sastojke dodajte u smjesu za tijesto tek nakon što se kvasac već otopio.


Savjeti

Naši savjeti: što učiniti da vam se dizano tijesto sigurno digne? 

  • Za dizanje kvasca treba upotrijebiti toplu vodu, ali vruću vodu treba izbjegavati. Jeste li to već znali? Kvasac nikada ne smije doći u dodir s vrućom vodom jer će u tom slučaju organizmi u njemu odmah odumrijeti. Međutim, dizanom je tijestu za podizanje pak potrebna ugodna toplina. Stanice kvasca na temperaturama do 40 °C, primjerice u predgrijanoj pećnici, rade punom parom. Kako se tijesto ne bi osušilo, prekrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom.
  • Trebate malo pričekati dok se tijesto ne digne. Stoga nemojte brzati. Dizano tijesto optimalno se je podiglo kada se njegov volumen udvostruči. Koliko je vremena potrebno za to, nije moguće općenito odrediti. Najbolje je da se vodite prema onome što piše u receptu i prilagodite vrijeme onome što pripremate. 
  • Dizano tijesto možete naravno pripremiti i unaprijed. U hladnjaku se postupak dizanja tijesta zaustavlja. Dakle, možete tijesto pripremiti i večer prije kako biste sljedeće jutro mogli ispeći svježi kruh. Ako uvijek želite imati zalihu tijesta, možete ga čak smrznuti. Međutim, ako to činite, morate ga izvaditi dovoljno rano iz zamrzavanja da se otopi.
  • Osim svježeg kvasca za pripremu pekarskih slastica možete upotrijebiti i suhi kvasac. Svježi kvasac sadržava oko 70 % vode. Sušenjem svježeg kvasca i smanjenjem udjela vlage na otprilike pet posto nastaje suhi kvasac, kojemu se dodaju konzervansi i prodaje se u hermetički zatvorenom pakiranju. Zato suhi kvasac ima duži vijek trajanja od svježeg kvasca. Osim toga, i suhi se kvasac može smrznuti. Za to samo stavite paketiće suhog kvasca u zamrzivač i po potrebi ga odmrznite.

Ukusni recepti za poslastice od dizanog tijesta