Losos za mršavljenje: riba koja sagorijeva masnoću
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Losos je riba koja je bogata hranjivim tvarima, visokokvalitetnim omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i proteinima.
- Zbog visokog udjela masti i proteina izvrstan je izbor za sve koji paze na prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata.
- Ovdje možete saznati sve o pripremi lososa.
Nutritivna vrijednost lososa: sadržava dobre masti i vitamine
Losos je zdrava namirnica visoke nutritivne vrijednosti. Sadržava visokokvalitetne omega-3 masne kiseline koje su tijelu prijeko potrebne. One djeluju protiv zgrušavanja krvi i snižavaju krvni tlak. Visok udio vitamina D u bio lososu podiže raspoloženje, a uz vitamin D ova riba obiluje i vitaminom B 12, kalijem i cinkom. Dok cink djeluje protuupalno, kalij ima dehidrirajući učinak.
Losos kao izvor joda i namirnica za ubrzavanje metabolizma
Losos je vrsta ribe bogata jodom. Našem tijelu potreban je ovaj element u tragovima za izgradnju hormona štitnjače jer oni reguliraju metabolizam šećera, masti i proteina. Jod jača i naš kardiovaskularni sustav kada jedemo ovu ribu. Uz porciju od 200 grama lososa na tanjuru imate 10 µg (mikrograma) joda, a dnevno je potrebno unijeti 150 odnosno 200 µg.
Losos kao dobar izvor omega-3-masnih kiselina
Posebnost ove vrste ribe je visok udio masti: 100 grama lososa sadržava više od 13 grama masti. Pritom se radi o višestruko nezasićenim masnim kiselinama, tzv. omega-3 masnim kiselinama. One su važne za naše zdravlje jer omogućuju bolji protok krvi i pozitivno utječu na metabolizam triglicerida.
Način na koji losos pomaže u smanjenju kalorija
Filet lososa ima više kalorija od nekih drugih vrsta ribe: jedna porcija od 100 grama ima 208 kcal (870 kJ). Unatoč tomu mirne savjesti možete pripravljati recepte od ove ribe ako želite izgubiti kilograme jer je riječ o izvrsnoj namirnici za borbu protiv masnoće. A za to postoji nekoliko razloga: zbog visokog udjela masti i proteina sadržanih u velikim količinama ova je riba lako probavljiva i zasitna. Osim toga, sadržani proteini potiču sagorijevanje masti.
Losos se savršeno uklapa u prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata
Losos je savršen za recepte s niskim udjelom ugljikohidrata, i to ne samo zahvaljujući kvalitetnim mastima. Filet lososa sadržava nevjerojatnih 18 grama proteina na 100 grama. Zdrave masti i proteini glavne su komponente ovog načina prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata koji zahtijeva što manji unos ugljikohidrata. Ono što losos čini sjajnim: unatoč tomu što se odričete ugljikohidrata, čini vas sitima i daje tijelu potrebnu energiju. Ovo čvrsto meso idealno je za kuhanje i ima tako dobar okus da vam ne treba puno začina. Dovoljni su vam sol, papar i malo limuna.
Recepti s lososom: sve je moguće
Recepti s bio lososom u okviru prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata raznoliki su i brzi za pripremu: filet lososa pogodan je za pripremu na roštilju, pečenje i kuhanje na pari. Ova riba izvrsnog je okusa čak i sirova kao tartar. Može se kombinirati sa zelenom salatom, rajčicom, krastavcem ili paprikom. Osim toga, odlično se slaže s laganim povrćem poput brokule ili šparoga. Oni koji vole posebno bogate obroke mogu kombinirati prženi ili pečeni losos s osvježavajućim tzatziki umakom. Dimljeni losos sa tjesteninom, losos kao dodatak u salatama ili omletu također su dobri načini pripreme lososa.
Hollywoodske fitness zvijezde obožavaju losos
Američki fitness guru David Kirsch pomaže slavnim osobama poput Jennifer Lopez i Heidi Klum da ostanu u formi. Osim piletine, jaja, salate i povrća, bio losos je sastavni dio njegova plana prehrane. Njegov plan prehrane pritom ne obuhvaća samo klasične recepte, već i tzv. „Salmon Cake” odnosno kolače od lososa na hrvatskom. Oni se mogu pripremiti na razne načine. Donosimo brz i jednostavan recept za jednu porciju:
Sastojci:
- 120 grama fino narezanog fileta lososa
- 20 grama beluga leće
- 1 jaje
- 1 žličica nasjeckanog peršina
- 1 žličica nasjeckanog kopra
- 1 žličica vinskog octa
- ½ žličice umaka Worchestershire
- prstohvat soli i prstohvat papra
Priprema:
Beluga leću kuhajte u vodi 25 minuta i procijedite. Pomiješajte je s preostalim sastojcima. Oblikujte ravne komade debljine oko 2,5 centimetra. Zagrijte malo ulja u tavi i pecite kolač 2 do 3 minute sa svake strane. Ima odličan okus kao zasebno jelo ili kao dodatak salati.