Meduza: superhrana iz mora
Pregled sadržaja na ovoj stranici
- Meduze su super zdrava hrana bogata proteinima.
- Zbog ekoloških izazova one se smatraju hranom budućnosti.
- Zahvaljujući mnoštvu recepata, ova superhranu može se integrirati u ukusne obroke na različite načine.
Meduze i ostali prirodni proteini
Kako će se prehrana promijeniti u narednim desetljećima? Sve više biljnih zamjena za meso već sada završava na našim tanjurima. Stručnjaci već dulje vrijeme govore i o konzumaciji insekata kao visokoproteinskoj zamjeni za meso. Najnoviji trend: meduze. U nekim obalnim regijama ima ih kao pijeska u moru, a mnoge su vrste meduza jestive. U nekim se dijelovima Azije već smatraju pravom poslasticom. Jednoga dana ovi bi žarnjaci diljem svijeta mogli zamijeniti ugrožene morske životinje poput tune na jelovnicima.
Po čemu je meduza posebna?
Reputacija ovih životinja nije baš najbolja. Ljudi ih često nazivaju gnjavatorima iz mora ili napastima. Međutim, ove životinje imaju velik potencijal kada je u pitanju prehrana, a u budućnosti bi mogle odigrati veliku ulogu u rješavanju ekoloških problema. Meduze su uzbudljive životinje: starije su od dinosaura i nemaju srce, mozak ni krv. Sadržavaju više od 90 posto vode. To je samo jedan od razloga zašto su ove životinje fascinantne. Naime, od njih se mogu pripremati izrazito niskokalorična jela! Sadržavaju vrijedne hranjive tvari: opskrbljuju tijelo visokim udjelom aminokiselina odnosno proteina, ali i mineralima poput magnezija, kalcija i kalija. Zbog visokog sadržaja natrija ovi žarnjaci imaju blago slan okus. Sadržavaju nizak udio masti, ali radi se o vrijednim mastima u obliku nezasićenih masnih kiselina. Meduzama se čak pripisuju i antioksidativna svojstva. U jestive vrste ubrajaju se Stomolophus meleagris, Catostylus mosaicus ili Rhopilema esculentum.
Obilje meduza
Dok se populacija mnogih riba u njihovom prirodnom okruženju smanjuje, populacija meduza ubrzano raste, stoga se na nekim područjima smatraju i napastima. Postoji mnoštvo razloga za njihov iznimno veliki broj. Meduza se razmnožava u toplijoj vodi u uvjetima koji su opasni za druge morske životinje poput riba. U modernoj poljoprivredi stalno unosimo gnojiva u more. Time se u moru stvara mnoštvo mikroalgi koje su dobar izvor hrane za ove životinje. Osim toga, prekomjernim izlovom iz mora uklanjaju se prirodni neprijatelji meduza. One su vrlo robusne životinje. Zagrijavanje mora kao posljedica klimatskih promjena pogađa ih znatno manje nego ostala morska stvorenja. To ih čini atraktivnom morskom hranom kada je riječ o ekološki prihvatljivoj prehrani budućnosti. Njihova konzumacija mogla bi dugoročno pomoći u prehrani sve većeg broja ljudi na ovom planetu.
Što se može pripremiti od meduze – i kakav je okus?
Najvažnija činjenica o konzumaciji meduza: jede se samo njihovo tijelo, takozvano zvono. Otrovni pipci moraju se skinuti. U Aziji se meso ovih žarnjaka upotrebljava na razne načine. Želite saznati više o pripremi meduza? U nastavku slijedi nekoliko primjera iz azijske kuhinje kako biste dobili predodžbu o receptima za ovu morsku hranu:
- Čips od meduze: osušena zvona sama po sebi imaju hrskavu teksturu. Uz nekoliko začina, soli i malo maslinovog ulja mogu poslužiti kao alternativa klasičnom čipsu od krumpira ili povrća.
- Ražnjići od meduze: na štandovima ulične hrane u Aziji meso ovih žarnjaka često se jede pečeno na žaru.
- Salata od meduze: namočeni i filetirani komadi često se poslužuju uz salatu i preljev ili prženi s povrćem.
- Odresci od meduze: osušenu i zatim ponovno namočenu u vodi, meduzu možete pripremiti kao odrezak s izdašnom smjesom za pohanje.
- Juhe od meduze: kuhana meduza može se jesti i u juhi.
Okus ovih životinja prilično je neutralan, dakle jedva da imaju neki vlastiti okus. Stoga se mogu pohati ili pržiti te kombinirati s jakim začinima i umacima.